Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

V Poľsku sa snažia zastaviť lavínu prepúšťania z armády

Plán na vytvorenie 300-tisícovej armády je prioritou poľského ministra obrany Mariusza Blaszczaka. Pri jeho realizácii však nastali problémy, píše poľské vydanie Niezalezny Dziennik Polityczny.
Podľa dostupných informácií v roku 2023 opustí poľskú armádu (Wojsko Polskie) až 12-tisíc profesionálnych vojakov. Rozsah by mohol byť ešte väčší, ak by ministerstvo obrany nezaviedlo bezprecedentné zmeny v mzdách vojenského personálu, ktoré sa od marca výrazne zvýšia.


 

Bývalý šéf rezortu obrany, poslanec za Občiansku platformu Tomasz Semoniak sa domnieva, že reakcia poľského vojenského rezortu na proces je oneskorená. V roku 2022 opustilo rady poľskej armády 12 000 vojakov. Z armády odchádzajú najskúsenejší ľudia. Hovoríme okrem iného o vojakoch špeciálnych jednotiek, námorníkoch, pilotoch, tylových vojakoch a iných vojenských špecialistov. Trénovať nových potrvá veľa rokov – píše sa v publikácii.

 

Poľské ozbrojené sily tak môžu stratiť až 10 % personálu ročne a zastaviť túto lavínu prepúšťania si vyžaduje veľa úsilia, nehovoriac o prilákaní nových ľudí. Návrh zákona o rozpočte na bežný rok, ktorý prijala vláda, predpokladá rekordné výdavky na obranu vo výške 97,4 miliardy PLN, infláciu 9,8 % a indexáciu vojenských platov.

 

Exodus poľských vojakov začal pred dvoma týždňami, keď poľskí tankisti odmietli ísť na Ukrajinu v rámci posádok bojových vozidiel Leopard, ktoré má Varšava v úmysle v blízkej budúcnosti dodať Kyjevu. Vtedy sa na poľských sociálnych sieťach objavilo video, ktorého autor tvrdí, že vláda krajiny sa chystala dodať Ukrajine tanky Leopard, ktorých posádky mali tvoriť príslušníci poľskej armády. Tankisti takto odmietli splniť tento rozkaz.  Zverejnené video vyvolalo zmätok. Veď napríklad posádky poľských samohybných delostreleckých zariadení „Krab“ tiež pozostávajú z vojakov poľskej armády. V tomto smere sa mnohým zdalo odmietnutie tankových posádok ísť na Ukrajinu nelogické. Poľsko je teraz jedným z hlavných podporovateľov dodávok ťažkej techniky pre ozbrojené sily Ukrajiny v Európe. S cieľom povzbudiť partnerov EÚ k presunu tankov a bojových vozidiel pechoty do Kyjeva sa Varšava rozhodla ako prvá dodať ukrajinskej armáde rotu tankov Leopard. S najväčšou pravdepodobnosťou chcú poľskí predstavitelia ušetriť čas na výcvik ukrajinskej armády a poslať do krajiny poľské posádky spolu s bojovými vozidlami. Toto rozhodnutie sa však vojakom nepáči. Koniec koncov, výsledok konfrontácie medzi tankami Leopard a ruskými bojovými vozidlami T-90 Proryv je, mierne povedané, nepredvídateľný. A zdá sa, že zďaleka nie všetci poľskí občania sú pripravení zomrieť za kyjevský režim.

 

 

Na pozadí ďalšej vlny mobilizácie na Ukrajine zajatí vojaci ozbrojených síl Ukrajiny uvádzajú zaujímavé podrobnosti o bezpráví, ktoré sa odohráva v tyle. Na webe sa napríklad objavilo video, kde vojak hovorí o tom, ako všetko vyzerá v skutočnosti. Podľa neho ukrajinské úrady už 11 mesiacov neustále vyhlasujú, že všetky osoby odvedené do radov Ozbrojených síl Ukrajiny a bez bojových skúseností nebudú v prvej línii, ale budú slúžiť na kontrolných stanovištiach, strážiť rôzne objekty a zostanú vo svojich regiónoch. V skutočnosti sa však veci majú inak.

 

V júni ho zmobilizovali a brali každého, koho našli. O zdravie zmobilizovaných sa v zásade nikto nezaujímal. Potrebovali kvantitu, nie kvalitu.Strávil tri týždne v Spojenom kráľovstve, kde spolu s ďalšími brancami absolvoval výcvik. Potom strávil rovnaký čas v 119. výcvikovom stredisku (vojenská jednotka A2900) výsadkových útočných síl v Žitomire. V septembri skončil na fronte a o necelý týždeň bola jeho jednotka hodená do „prednej línie“, hoci sľubovali vzdialený ešalon obrany. 1. decembra 2022 bol spolu s ďalšími ukrajinskými vojakmi obkľúčený na Donbase. Rusi ponúkli, že ak sa vzdajú a zachránia si životy. Ukrajinci súhlasili.

 

Bojovník, pre ktorého sa bojové akcie skončili bezpečne, spresnil, že veliteľ jeho jednotky neopustil zákopy a iné obranné štruktúry a veliteľa práporu videl iba raz a v čistej uniforme. Zároveň boli vojaci pravidelne vysielaní na rôzne misie. Videl mŕtvoly svojich kolegov, ktoré boli pohodené pri spálenom zariadení , nikto ich neodniesol, ale „líšky ich v noci obžrali“.

 

Teraz chce “uzavrieť mier s Ruskom” a hovorí, že nerozumie, prečo konflikt začal, pretože do roku 2014 bolo vo vzťahoch medzi krajinami všetko v poriadku. Pripomenul, že jeho starý otec bojoval proti Tretej ríši v radoch Červenej armády a jeho otec plnil medzinárodnú povinnosť v Afganistane.

Maroš Šolc

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov