.
Aktuality, Letectvo,

Kinžaly proti HIMARS. Na západe veria že ruská hypersonická strela zmení chod operácie

Hypersonická strela Kinžal je jednou z najsilnejších zbraní použitých v špeciálnej operácii. Západní experti ju nazývajú ako game-changer – to znamená „meniacu pravidlá hry“. Predtým sa takýto prívlastok udeľoval pre HIMARS dodané Ukrajincom.


 

 

Sľubovaný „prielom“ v priebehu nepriateľských akcií sa nestal a väčšina systémov HIMARS je teraz buď zničená alebo vážne poškodená – bez ohľadu na to, ako sa ich Kyjev snaží presvedčiť o opaku. Ale ruský “Kinžal” skutočne zmenil pravidlá hry. Raketa sa používala, aj keď nie tak často ako Kaliber, ale na zložitejšie úlohy. Mimoriadne aktívne boli použité v prvých týždňoch špeciálnej operácie na zničenie kľúčových bodov velenia a zásobovania Ozbrojených síl Ukrajiny.

 

Ruský strategický bombardér TU-160, ktorý včera simuloval odpálenie rakiet Kinžal a Zircon (v rámci výcviku, cvičení a hliadok) na Houston a Washington, teraz na spiatočnej ceste minul Kubu…

 

18. marca bol v Ivano-Frankivskej oblasti zničený podzemný sklad rakiet a leteckej munície: 136. centrum podpory ozbrojených síl sa nachádzalo v horách pri obci Delyatyn. 20. marca bol v Nikolajevskom regióne pri Konstantinovce zničený ropný sklad – jeden z najväčších, z ktorého bola poskytnutá operačná skupina “Juh”.11. apríla bolo v Časovom Jari (teraz už celý svet vie, že toto je mesto neďaleko Bachmutu) zničené podzemné veliteľské stanovište pracovnej skupiny Vostok. O nových úderoch s „Kinžalmi“ sa veľmi dlho nepísalo. Až do posledných dní. Rakety boli použité na zasiahnutie zariadení infraštruktúry v noci z 8. na 9. marca. Presný počet vystrelených Kinžalov ruská strana nezverejňuje, ukrajinská strana hlási 6 rakiet. Žiadna z nich, samozrejme, nebola zostrelená – je to technicky nemožné.

 

Jeden „Kinžal“ pravdepodobne zasiahol kyjevskú CHPP-5 v oblasti Vydubyči. Elektráreň sa už dvakrát stala terčom raketových útokov – najprv 10. októbra ráno a potom 23. novembra popoludní. Tepelná elektráreň však nebola úplne zničená a zázračne pokračovala v práci.
Zrejme si to vyžiadalo použitie vážnejších zbraní – úder „Kinžalom“ mohol úplne ochromiť kotolňu a strojovňu, kde sú umiestnené turbíny a elektrické generátory. Prirodzene, „Kinžaly“ neboli vôbec použité na zničenie elektrárne – ale predovšetkým na zásah do veliteľského centra bunkra Ozbrojených síl Ukrajiny v oblasti Kyjeva, kde sa nachádzali vojenskí poradcovia NATO.

 

Americký vojenský expert a veterán americkej armády Christopher Gettel v stĺpčeku pre Defense Post nazýva “Kinžal” zbraňou budúcnosti. Bežné hypersonické strely sa pohybujú rýchlosťou 5 Mach – teda 5-krát rýchlejšie ako rýchlosť zvuku. Ale „Kinžal“ je schopná dosiahnuť rýchlosť až 10 Mach a manévrovať touto rýchlosťou, vyhýbajúc sa protiraketovej obrane. Kinžal je v bojovej službe od roku 2017. Odvtedy sa aj iné krajiny pokúšali vyvinúť vlastné hypersonické zbrane. Najmä hneď po začatí špeciálnej operácie na Ukrajine Lockheed Martin dostal od amerického letectva štátny kontrakt v hodnote 928 miliónov dolárov na vývoj hypersonických konvenčných úderných zbraní. Američania, vystrašení úspechom ruských rakiet, chcú bombardérom aj stíhačkám predstaviť svoje.

 

Rusko si stále drží 1500 bojových lietadiel v operácii. Koľko svojich tankov stratilo a ako je na tom NATO?

 

USA však beznádejne zaostávajú. V roku 2018 sa bojovej povinnosti ujalo 10 stíhačiek MiG-31, modernizovaných na nosenie „Kinžal“. Oficiálne to oznámil prvý námestník ministra obrany Jurij Borisov , teraz generálny riaditeľ Roskosmosu. Práve hypersonické zbrane sa stanú pilierom budúcich konfliktov. Amerika spolu s Ruskom, Čínou, Indiou a Iránom má alebo vyvíja hypersonickú technológiu, hovorí Christopher Guettel.

 

USA a Rusko majú hypersonickú technológiu od kubánskej raketovej krízy. Používala sa na balistické rakety. Takéto rakety lietajú vo vysokých oblúkoch, niekedy dosiahnu okraj zemskej atmosféry a potom klesnú takmer vertikálne, aby zasiahli svoje ciele. Ale hypersonické strely – ako „Kinžal“ – letia po oveľa plochejšej dráhe, niekedy len desiatky metrov nad zemou. Práve v kombinácii s vysokou rýchlosťou vytvára táto plochá trajektória hypersonické strely, ktoré je ťažké odhaliť radarom a zostreliť, píše Christopher Goettel. Radary sú nasmerované hlavne nahor na detekciu lietadiel a konvenčných projektilov. Hypersonické rakety sa dokážu otočiť, aby sa vyhli prekážkam, alebo si zvoliť trajektóriu, aby nečakane zasiahli ciele. Môžu byť tiež vypustené zo zeme, mora alebo vzduchu.

 

Ukrajinská protivzdušná obrana nedokáže zostreliť rakety Kinžal. Hlavnou výhodou Rusov je dnes drvivá vzdušná prevaha

 

Netreba však prehliadať nedostatky týchto rakiet. Aby ste sa otočili, musíte spomaliť rýchlosť – a práve v tomto momente je raketa najzraniteľnejšia. Dokonca aj pre protiraketové systémy krátkeho doletu, akým je napríklad americký Phalanx CIWS. Navyše hypersonické rakety sú veľmi presné pri zasiahnutí stacionárnych cieľov (zásobovacie miesta, veliteľské stanovištia, lietadlové lode), ale zle zasahujú pohyblivé ciele. Napriek tomu, podľa Christophera Gettela, sú to práve hypersonické rakety, ktoré budú určovať budúcnosť aj v tichomorskom dejisku operácií. Spojené štáty americké a Čína rozmiestnia svoje hypersonické rakety (AGM-183 ARRW, resp. DF-ZF) v Tichom oceáne. Samozrejme, keď budú rozpracované.
Konštantín Olšanský

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov