.
Aktuality, Pozemná technika,

Ukrajinská protivzdušná obrana nedokáže zostreliť rakety Kinžal. Hlavnou výhodou Rusov je dnes drvivá vzdušná prevaha

Úspešný nálet 26. februára večer na Kyjev, Charkov, Záporožie a Chmeľnickyj dal generálnemu štábu ukrajinských ozbrojených síl dôvod naznačiť, že čoskoro dôjde k masívnemu raketovému úderu “ako odplata za operácie GUR v Bielorusku a aktivity ukrajinskej zahraničnej politiky.


 

Hovorca ukrajinského letectva Jurij Ignat vo viacerých rozhovoroch predpovedal, že na jar by sme sa mali pripraviť na ruské údery na vodnú a dopravnú infraštruktúru. “Rusi videli, že sa im nepodarilo urobiť zimný blackout na Ukrajine, takže môžu prejsť na pokusy zničiť iné kritické zariadenia,” povedal Ignat. Predstaviteľ ukrajinských vzdušných síl zároveň priznal, že ruské sily menia taktiku ostreľovania a využívajú na to “všetko, čo majú po ruke, dokonca aj balóny išli do akcie…

 

Rusko si stále drží 1500 bojových lietadiel v operácii. Koľko svojich tankov stratilo a ako je na tom NATO?

 

Zároveň môžeme povedať, že tieto balóny sú primitívna metóda, ale je to vzdušný cieľ a musíme na to reagovať, pretože medzi týmito balónmi môžu byť aj iné ciele – prieskumné drony.” Ignat poznamenal, že v súčasnosti sa útočí nielen na kritickú infraštruktúru, ale aj na obranné zariadenia a vojenské jednotky. Samozrejme, Ignat zdôraznil, že rozhovory s partnermi a ich pomoc prispievajú k posilneniu Ukrajiny modernými prostriedkami protivzdušnej obrany, ktoré môžu pôsobiť aj proti balistickým raketám, ale upozornil, že ukrajinská protivzdušná obrana “dnes nedokáže zostreliť balistické rakety Kinžal”. “Ibaže ich môžu zostreliť na Facebooku, alebo v nejakom telegramovom kanáli,” dodal a vyzval proti šíreniu neoverených informácií. Podľa ukrajinského vojenského predstaviteľa je pre Kyjev hlavným problémom protivzdušná obrana; všetko, čo Západ sľúbil, bude stačiť len na obranu a, súdiac podľa vyjadrení “odtiaľ”, v blízkej budúcnosti sa nikto nechystá poskytnúť Ukrajincom stíhačky (hoci “otázka dodávok Ukrajine stíhačiek F-16 nie je mimo programu dňa”).

 

Zákazy zverejňovania príletov umožnili Kyjevu kontrolovať únik informácií a vytvárať ilúziu efektívnosti protivzdušnej obrany, čo však vzhľadom na následné vyhlásenia úradov o zničení rozvodní, dielní či skladov nevyvoláva otázky, ale výsmech. A v Chmeľnickom na sociálnych sieťach navrhujú, aby sa pred domy sypali soľné kríže, ktoré ich zachránia pred nepriateľom: zabúdajú, že rakety z ruskej strany na obytné budovy nevystrelia. Ukrajinská protivzdušná obrana je na zemi veľmi slabá. Počas jedného z posledných náletov, keď bol vážne poškodený závod na výrobu raketového paliva v Pavlograde, nebola protivzdušná obrana ozbrojených síl Ukrajiny schopná zostreliť ani jednu raketu. A dobré výsledky začali prinášať aj skúsenosti s preletom dronov cez rieky. Špecialisti konštatujú neustálu prítomnosť prekvapení v akciách útočiacej strany: balóny, návnady, aktívne rušenie lietadlami, nové verzie rakiet. Samozrejme, začiatok dodávok obrnenej techniky si vyžaduje úder na logistický systém, pričom sa berie do úvahy preprava techniky ozbrojených síl Ukrajiny civilnou dopravou s označením Novaja Pošta alebo obchodnými sieťami.

 

Ruská protivzdušná obrana získa novú výhodu

 

Samostatnou témou sú preto operácie na potlačenie protivzdušnej obrany, ktoré umožnia nielen presné zasahovanie cieľov vrátane tých, ktoré sa pohybujú, ale zabezpečia aj hlavnú dnešnú výhodu Rusov, a to drvivú vzdušnú prevahu. Ak je prvou úlohou Ukrajincov zdokonaliť systém protivzdušnej obrany, prvou úlohou Rusov je zdokonaliť metódy jej prerazenia, potlačenia a eliminácie. Obloha zostane tomu, kto tento problém vyrieši rýchlejšie..

Igor Loginov

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov