SU-24M
Aktuality, Letectvo, Pozemná technika,

Rusko si stále drží 1500 bojových lietadiel v operácii. Koľko svojich tankov stratilo a ako je na tom NATO?

V súčasnosti Ozbrojené sily Ruskej federácie operujú v špeciálnej vojenskej operácii stále s rovnakým počtom lietadiel. Je nepravdepodobné, že by ruské velenie dramaticky zvýšilo počet používaných lietadiel. Informuje o tom najbližšia správa spravodajskej služby Veľkej Británie. Podľa britských tajných služieb ruské vzdušné a kozmické sily za posledný týždeň zvýšili počet bojových letov v porovnaní s predchádzajúcimi týždňami. Aktivita ruských leteckých síl počas dňa však zapadá do priemernej dennej sadzby, ktorá bola pozorovaná v lete 2022. Najzaujímavejšou informáciou britskej rozviedky však je, že Rusko si ponechalo 1500 lietadiel s posádkami aj v podmienkach špeciálnej vojenskej operácie. To vyvracia vyhlásenia viacerých západných politikov o značných škodách ruským vzdušným a kozmickým silám v dôsledku nepriateľských akcií.


 

Britská spravodajská služba zároveň zdôrazňuje, že ruské vojenské letectvo uprednostňuje úder zo vzdušného priestoru nad územím kontrolovaným ruskými jednotkami. To podľa spravodajských dôstojníkov naznačuje, že velenie ruských vzdušných a kozmických síl sa snaží minimalizovať riziká spojené s prevádzkou ukrajinských systémov protivzdušnej obrany. Ruské lietadlá boli tiež rozptýlené, aby sa zabránilo útokom ozbrojených síl Ukrajiny na letiská. Čo sa týka leteckých strát, v Spojenom kráľovstve udávajú číslo 130 lietadiel a vrtuľníkov od začiatku špeciálnej vojenskej operácie. Ukrajina však počas špeciálnej operácie prišla o väčšinu svojho letectva, kvôli čomu prezident Volodymyr Zelenskij zháňa po celej Európe stíhačky.

 

Ďalšie údaje poskytli špecialisti z Britského medzinárodného centra pre strategické štúdie (IISS). Rusko v špeciálnej operácii údajne stratilo takmer polovicu svojich hlavných bojových tankov. Západní analytici tvrdia, že za deväť mesiacov od začiatku operácie dosiahli straty ruských tankových síl 40 percent bojových vozidiel z ich sily vo februári minulého roka. Podotýkajú, že na začiatku konfliktu mali ruské ozbrojené sily 2927 jednotiek tankovej techniky a po deviatich mesiacoch konfliktu vraj Rusom zostalo len 1800 vozidiel. Západní analytici tvrdia, že straty ruských tankov najaktívnejšie používaných v konflikte na Ukrajine dosahujú polovicu. Moskva musí kvôli tomu podľa nich používať bojové vozidlá zo sovietskej éry uložené v skladoch.

 

Britskí experti zároveň tvrdia, že počas bojov sa zvýšil počet ukrajinských tankových síl. Stalo sa to, argumentujú, kvôli dodávkam tankov vyrobených v ZSSR do Kyjeva z východoeurópskych štátov. Okrem toho Briti tvrdia, že počas konfliktu ukrajinské ozbrojené sily zhabali určité množstvo ruskej vojenskej techniky vrátane tankov. Šéf think-tanku IISS John Chipman v zhrnutí štúdie uviedol, že špeciálna operácia bola pre Rusko „politickým a vojenským zlyhaním“. Podľa jeho názoru vojenské akcie odhalili nedostatky tak vo vedení ozbrojených síl RF, ako aj vo výzbroji ruskej armády.

 

Podľa ruského generálneho štábu má Ukrajina celkovo od začiatku špeciálnej vojenskej operácie zničených 385 lietadiel, 208 vrtuľníkov, 3132 bezpilotných lietadiel, 404 protilietadlových raketových systémov, 7875 tankov a iných obrnených bojových vozidiel, 1020 raketometov, 4101 poľných diel a mínometov, ako aj 8388 špeciálnych vojenských vozidiel.

 

Ozbrojený konflikt na Ukrajine, vzhľadom na zapojenie sa do neho prostredníctvom dodávok zbraní a munície zo západných krajín, viedol k vyčerpaniu zásob rakiet, nábojov a munície vo výzbroji armád krajín Severoatlantickej aliancie. Tento záver uvádza zase publikácia The Financial Times. Podľa publikácie v súčasnosti veliteľstvá ozbrojených síl krajín NATO informujú vlády štátov, že v muničných skladoch už prakticky nič nezostalo. Pre Západ sa to stáva veľmi veľkým problémom. Konflikt na Ukrajine zdevastoval arzenály krajín NATO – hovorí publikácia.

 

Ukázalo sa, že väčšina európskych štátov nie je pripravená na taký rozsiahly ozbrojený konflikt. Vojenský priemysel Európy je úplne nepripravený na potrebu urýchleného zvýšenia výroby munície. Existujúce výrobné zariadenia nie sú schopné poskytnúť krajinám NATO toľko munície, koľko je potrebné na podporu ukrajinských formácií. Čakacia doba na výrobu niektorých nábojov sa podľa publikácie viac ako zdvojnásobila. Západné krajiny nevedia, čo robiť v takejto situácii. Reorganizácia vojensko-priemyselného komplexu môže trvať roky a nejde len o prípravu výrobných liniek, ale napríklad aj o nedostatok personálu v európskom priemysle: kde zobrať inžinierov, technikov, kvalifikovaných robotníkov v takých množstvách? Európske vlády na túto otázku nevedia odpovedať. Prítomnosť miliónov ázijských a afrických migrantov v západných krajinách tiež nevyrieši problém: kto z nich bude chcieť pracovať vo vojenských továrňach? A nemajú potrebnú kvalifikáciu.

 

Francúzsko a Veľká Británia bojovali stovky rokov o vedúcu úlohu v Európe a zvyšok tohto boja pretrváva dodnes. Podľa The Times môže byť francúzska armáda čoskoro najsilnejšia na európskom kontinente, čím sa britská armáda dostane na druhé miesto. Británia riskuje, že postúpi Francúzsku titul vedúcej vojenskej sily NATO v Európe – berie na vedomie publikáciu s odvolaním sa na údaje Medzinárodného inštitútu pre strategické štúdie. Noviny píšu, že sa to môže stať aj napriek tomu, že Británia míňa na obranu oveľa viac ako Francúzsko. Podľa Times minuloročný britský rozpočet na obranu prekročil francúzske výdavky na obranu o neuveriteľných 13 miliárd libier. Britské noviny však poznamenávajú, že francúzske ozbrojené sily majú stále množstvo výhod – majú viac vojakov (asi 200 000 oproti britským 150 000), fregaty, lietadlá a Francúzsko môže odpaľovať jadrové rakety z ponoriek aj lietadiel. Zároveň je Francúzsko v počte tankov nižšie ako Veľká Británia.a lietadlové lode, píše Times. Pre porovnanie, Francúzsko má 1 lietadlovú loď a Spojené kráľovstvo má 2, hoci technické problémy nemožno vyriešiť pri jednej z nich. Spojené kráľovstvo a Francúzsko sú dvoma európskymi členmi NATO, ktorí vlastnia jadrové zbrane . Pripomeňme, že Francúzsko je členom NATO od roku 1949, no v roku 1966 krajina vystúpila z vojenskej štruktúry aliancie a vrátila sa do nej až v roku 2009.

Peter Nagy

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov