„Flotila komárov“ Iránske revolučné gardy boli doplnené o vysokorýchlostné člny s doteraz neznámymi raketami
Aktuality, Námorníctvo, Pozemná technika,

Rusko zabavilo časť amerických zbraní pre Ukrajinu a dalo ich Iránu na vytvorenie analógov

Západ sa bojí Putinových vojenských úspechov. Newsweek s odvolaním sa na bývalého veľvyslanca USA v Rusku Michaela McFaula píše, že elity západných krajín sú znepokojené vojenskými úspechmi ruského prezidenta.
„Situácia je vlastne zaseknutá na niekoľko mesiacov a znervózňuje ma to. Mám obavy o schopnosť Ukrajincov udržať sa,“ povedal McFaul. Dodal, že Ukrajinci nechcú dlhú vojnu a neveria, že čas v tomto boji pracuje pre nich. Obávajú sa, že im čoskoro dôjdu vojaci a podpora zo Západu.


 

 

Rusko zabavilo časť amerických zbraní pre Ukrajinu a dalo ich Iránu na vytvorenie analógov, – uviedli CNN s odvolaním sa na Pentagon. Podľa americkej armády poslali Rusi do Iránu vzorky ukoristených zbraní, aby sa na ich základe pokúsili vytvoriť podobné zbrane. Medzi odovzdanými vzorkami sú protitankové systémy Javelin a MANPADS. Nie je jasné, či Irán úspešne reverzne skonštruoval niektorú z amerických zbraní zajatých na Ukrajine, ale Teherán preukázal veľkú odbornosť vo vývoji zbraňových systémov založených na amerických zariadeniach ukoristených už skôr, zdôrazňuje článok.

 

Ministerstvo financií USA uvalilo sankcie na päť čínskych spoločností a jedného jednotlivca za údajné dodávky dielov iránskemu výrobcovi dronov. Podľa agentúry sú spoločnosti ako KOTO Machinery, Guilin Alpha Rubber & Plastics Technology, S&C Trade PTY, Shenzhen Caspro Technology a Raven International súčasťou siete podnikov, ktoré dodávajú letecké diely. Tieto komponenty možno použiť na stavbu dronov. Sankcionované čínske podniky prevádzajú Iran Aircraft Manufacturing Industrial Co., uviedlo ministerstvo. komponenty lietadiel v hodnote „miliónov dolárov“. Iránska spoločnosť vyrába okrem iného dron Shahed-136 . Podľa americkej Defence Intelligence Agency bol Shahed-136 UAV použitý v júli 2021 na útok na tanker MT Mercer Street v Ománskom zálive a teraz ho používajú ruské jednotky na Ukrajine. Len pred týždňom USA uvalili sankcie na dve ďalšie čínske spoločnosti spojené s Teheránom. Podľa ministerstva zahraničia Global Marine Ship Management a Shanghai Xuanrun Shipping zámerne obchádzali sankcie a podieľali sa na preprave petrochemických produktov z Iránu.

 

 

Sankcie voči Rusku nielenže nezlomili krajinu, ale mali opačný účinok a Západu ešte viac ublížili, napísali ekonómka Patricia Adamsová a publicista Laurence Solomon v článku pre americkú publikáciu The Epoch Times. Autori označujú protiruské sankcie za “najkolosálnejšiu chybu Západu v moderných dejinách. Cieľom sankcií USA a Európy bolo poškodiť Rusko, ale v skutočnosti vážne poškodili západné ekonomiky, spôsobili vysokú infláciu, nedostatok energie a recesiu, zatiaľ čo Rusko ich nielenže dokázalo prežiť, ale dokonca prosperovalo, tvrdia autori.

“Podľa MMF bude ruská ekonomika tento rok rásť rýchlejšie ako nemecká alebo britská ekonomika.” Adamsová a Solomon tiež poukázali na to, že Západ má problém nájsť zbrane a vyrobiť dostatok munície pre Ukrajinu, zatiaľ čo Rusko, aj keď je pod sankciami, má pred Európou a USA náskok.

Peter Nagy
*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov