Koncept výskumného laboratória vzdušných síl USA zobrazujúci roj bezpilotných lietadiel, ktoré by služba mohla potenciálne využiť v budúcnosti
Aktuality, Letectvo,

Prvá svetová vojna robotov. Sme na pokraji technologickej revolúcie, ktorá je rovnako zásadná ako objavenie guľometu

Dnes už sotva niekto popiera význam bezpilotných lietadiel v širokom spektre ľudských činností a predovšetkým vo vojenských konfliktoch. Pokúsme sa zistiť, čo to znamená a kam to vedie. V roku 2023 sú bojové lietajúce drony ešte stále také primitívne ako tanky z prvej svetovej vojny, akoby boli vytvorené podľa aerodynamických schém “zo stavebnice aeromodelárskeho klubu”, ale táto primitívnosť nebude trvať dlho.


 

Bezpilotné lietajúce, plaziace sa a plávajúce vozidlá sú teraz na špičke vojenského pokroku. Západné vojenské médiá už roky píšu o tomto type vojenskej technológie ako o špičke spolu s hypersonickými zbraňami, umelou inteligenciou a vývojom v oblasti budovania jednotného informačného bojiska. Hovorí sa, že lietajúce bezpilotné lietadlá sa stanú výkonnejšími na priesečníku viacerých špičkových oblastí. To znamená, keď sa drony budú rojiť ako osy alebo sršne, aby súčasne útočili na nepriateľské pozície, flexibilne rozdeľovať prieskumné a bojové funkcie a vytvárať jednotnú mapu bojiska, kde to, čo vidí jeden dron, okamžite zdieľa celý roj.

 

Predpokladá sa tiež, že roj bojových dronov bude riadiť skôr umelá inteligencia (UI) než operátor, pretože človek alebo dokonca skupina ľudí nedokáže tak rýchlo vytvoriť jednotné informačné pole a ešte rýchlejšie prijímať koordinované rozhodnutia. Metaforickým obrazom takéhoto roja je kŕdeľ vtákov alebo húf morských rýb. Smrteľnosť takéhoto roja možno opísať takto. Dobre skonštruovaný systém protivzdušnej obrany je dnes schopný odhaliť, následne paralyzovať a zničiť takmer každý dron, keďže dron sa pohybuje oveľa pomalšie ako akákoľvek strela a je veľmi krehký, navyše je zvyčajne zraniteľný rádioelektronickými zbraňami.

 

Žiadny systém protivzdušnej obrany na svete však dnes nedokáže zastaviť roj stoviek alebo dokonca tisícok dronov, kde sú úlohy pozorovania, útoku a komunikácie rozložené; kde sa prieskum vykonáva na rôznych spektrách žiarenia a útočné drony používajú kombinované navádzacie systémy zostavené na chránených komponentoch. Takýto roj nemožno súčasne a úplne “oslepiť” rádioelektronickými systémami . Nemôže byť zničený raketami alebo protilietadlovým delostrelectvom – existuje príliš veľa súčasných cieľov. Najmodernejšie systémy protivzdušnej obrany boli vytvorené na zachytávanie rakiet a lietadiel. Útok stoviek a alebo tisícok rakiet na úzky sektor frontu nebol plánovaný. Nikto nemohol pomýšľať na útok tisíckou rakiet na jednu loď, veliteľstvo alebo opevnenie. Budovanie existujúcej protivzdušnej obrany tiež nemôže vyriešiť problém zničenia obrovského roja bezpilotných lietadiel.

 

Systémy protilietadlovej obrany s blízkym dosahom majú len 12 až 16 rakiet. Väčšina moderných protilietadlových kanónov dokáže zasiahnuť drony vysokoexplozívnymi strelami s programovateľným dostrelom, ale ani tie nebudú mať dostatočný výkon na zničenie roja – vzduchom chladené hlavne sa oveľa skôr prehrejú. Hovorí sa o aktívnom vývoji protivzdušnej obrany založenej na iných fyzikálnych princípoch – na tzv. vysokoenergetických laseroch a iných žiaričoch koncentrovanej energie. Hoci viaceré izraelské a americké komerčné firmy oznámili, že postavili funkčné prototypy takýchto zbraní, o ich praktickom využití zatiaľ neboli publikované žiadne dôveryhodné správy. Dokonca ani o ich teoretickej schopnosti zničiť niekoľko stoviek cieľov v krátkom čase. Je potrebné zdôrazniť, že pri diskusii o masovom používaní dronov nehovoríme o nejakej zbrani budúcnosti, ale o skutočnej bojovej praxi, ktorá už preukázala svoju účinnosť. Dňa 14. septembra 2019 bezpilotné lietadlá Husíov úspešne zaútočili na ropné rafinérie spoločnosti Saudi Aramco, ktoré sa nachádzajú v trojuholníku amerických vojenských základní a sú kryté americkými systémami Patriot. Nebol to prvý útok dronom v regióne, ale z hľadiska dosiahnutého účinku bol najsilnejší.

 

Iránske drony a riadené strely používané pri teroristických útokoch na ropné zariadenia Aramco

 

Počas druhej vojny v Karabachu na jeseň 2020 sa turecké bezpilotné lietadlá vyznačovali komplexnejším modelom bojového použitia. Ako vyplýva z mnohých záberov zverejnených azerbajdžanskými médiami, nálety dronov na karabašské jednotky prebiehali podľa nasledujúceho vzoru. Neozbrojené drony sa vznášali vo výške, ktorá je najvhodnejšia pre prieskumné a zameriavacie systémy. Mohli len prenášať videozábery bojiska do komunikačného dronu a osvetľovať cieľ laserovým lúčom. Útočné funkcie boli pridelené jednorázovým bezpilotným lietadlám kamikadze, ktoré lietali po uzavretých okruhoch nad bojiskom; ich primitívne senzory, rozmiestnené v dolnej pologuli, reagovali na vopred nastavenú amplitúdu laserového odrazu a leteli za cieľmi označenými laserom. Komunikačné bezpilotné lietadlá sa vznášali nad celým bojiskom vo výške mimo dosahu MANPADS(protilietadlový raketový systém), cez ktoré mohli operátori vidieť obraz z prieskumných bezpilotných lietadiel a indikovať, ktoré ciele majú osvetliť laserom, aby sa do útoku zapojil protilietadlový raketový systém.

 

Ako vidno z opisu, nešlo o roj riadený umelou inteligenciou. Identifikácia cieľov a rozhodovanie o tom, na koho zaútočiť, bolo úlohou operátorov dronov. Pri všetkej nejasnej pozícii Arménska, ktoré vydalo karabašskú armádu na milosť a nemilosť veľmi pestrému kontingentu, ktorý sa vôbec neobmedzoval na azerbajdžanské pravidelné jednotky, Karabach bránila skutočná armáda. A tak sa v “bezpilotnej vojne”, ktorú predviedli Turci, použité bezpilotné lietadlá zásadne líšili od oveľa drahších a sofistikovanejších amerických dronov. Koniec koncov, Američania doteraz útočili na bezbranné ciele, a nie na ženijne opevnené pozície pozemných síl kryté akýmkoľvek druhom protivzdušnej obrany. Bez toho, aby sme sa zaoberali výsledkami druhej karabašskej vojny, všimneme si množstvo propagandistických materiálov, ktoré zverejnila azerbajdžanská strana ako nepriamy dôkaz veľkého počtu úspešného použitia bojových dronov.

 

Ešte rozsiahlejšie používanie bezpilotných lietadiel – na oboch stranách – sa už odohráva pred našimi očami v priebehu SVO pri denacifikácii a demilitarizácii Ukrajiny a Donbasu. Obe strany oprávnene zachovávajú mlčanlivosť o najnovšom vývoji v oblasti bezpilotných lietadiel a taktiky bezpilotných lietadiel, ale niektoré z najzjavnejších výsledkov možno pomenovať bez toho, aby sme odhalili vojenské tajomstvá. V prvom rade svoju účinnosť preukázali prieskumné kvadrokoptéry a malá bombardovacia munícia.

 

Každý úderný dron vyslaný na front znamená niekoľko zabití nepriateľa bez ohrozenia vlastných vojakov. Nie je teda silne prehnané povedať, že význam masovej sériovej výroby úderných dronov je v súčasnosti porovnateľný s významom výroby tankov v roku 1941. Zatiaľ ani jedna strana – ani ruská armáda vrátane Wagnerovej PMC, ani ozbrojené sily Ukrajiny vrátane “vojenských expertov” NATO – neukázala v boji roj dronov riadených umelou inteligenciou. S najväčšou pravdepodobnosťou preto, že túto formu organizácie veľkého počtu bojových dronov zatiaľ nikto z účastníkov konfrontácie nezaviedol.

 

Celý svet videl, ako vyzerá civilný roj dronov vytvorený na zábavu a pobavenie davu na záverečnom ceremoniáli olympijských hier v Pekingu 2022. Ako teda roj dronov v budúcnosti prekvapí všetkých na bojisku? Predovšetkým tým, že bojové pole uvidí ako nikto predtým. Delostrelectvo strieľajúce z uzavretých pozícií je z princípu slepé. Pozorovateľ pechoty sedí na zemi a vidí len to, čomu nebránia stromy, kopce a budovy. Pozorovateľ letiaci nad bojiskom vidí len to, čo je vidieť z miesta, kde sa nachádza. A sto špionážnych dronov vidí bojisko sto “očami”, zo sto uhlov a vidí v rôznych častiach spektra, prístupných ľudskému oku aj neprístupných ľudskému oku. Po druhé, roj dronov je množstvo nezávislých zbraní, rozmiestnených po bojisku. Dron sa môže vrhnúť na cieľ hneď po jeho zistení. Jeho ostreľovačská presnosť mu umožňuje zasiahnuť pohybujúci sa tank na jeho najzraniteľnejších miestach alebo vletieť do úzkeho priestoru bunkra. Samozrejme, umelá inteligencia to dokáže v oveľa vyšších rýchlostiach a drony majú nerealizovaný rýchlostný potenciál a ešte väčší manévrovací potenciál.

 

Vo videoprezentácii izraelskej spoločnosti Xtend Networks sa kvadrokoptéra Skylord voľne pohybuje v uzavretých obytných priestoroch, pričom vletí a vyjde nielen cez dvere, ale aj cez okno a dokonca cez dieru v stene, ku ktorej by sa dostala len mačka. Na jeseň 2022 ohlásila izraelská spoločnosť Elbit Systems, ktorá sa zaoberá obranným priemyslom, prieskumný a bojový rojový systém dronov Lanius. Ukazuje, ako sa drony Lanius roja, aby plnili prieskumné úlohy a mapovali interiér budov, a to všetko s využitím prvkov umelej inteligencie. Systém sám rozpoznáva prvky prostredia, ako sú dvere, okná, a dokonca určuje ich funkčný stav: otvorené, zatvorené, zamknuté atď.

 

Bola tiež preukázaná schopnosť umelej inteligencie zisťovať a identifikovať personál a zbrane – všetky tieto funkcie sa vykonávajú automaticky a v reálnom čase. Inteligentné 3D mapovanie vykonáva viacero dronov naraz. Tento systém sa nazýva SLAM (simultánne určovanie polohy a mapovanie). Uvádza sa, že hardvér zodpovedný za SLAM je založený na procesore Nvidia Jetson TX2, ktorý je optimalizovaný na implementáciu funkcií umelej inteligencie na mobilných platformách. Ako sa uvádza vo videu z hrania, všestranné prieskumné a mapovacie drony sú vybavené aj vysoko výbušnou bojovou hlavicou (pravdepodobne smerovou) a sú schopné útočiť na živú silu vrátane osôb chránených individuálnym pancierom. Dron samostatne vyhľadáva, identifikuje a útočí na ciele. V reklame sa uvádza, že tieto roboty môžu útočiť na ľudí len so súhlasom operátora dronu. “Prechod na plne autonómny režim zabíjania si však vyžaduje len malú zmenu softvéru,” vysvetľuje novinár časopisu Forbes David Hambling, ktorého tiež zaujal úspech izraelských robotov.

 

Dron Aerovel Flexrotor

 

V médiách široko propagované reálne skúsenosti s tureckými dronmi kamikadze ukázali, že sú veľmi účinné proti chráneným cieľom, ako sú tanky a pevnosti. Dron, ktorý je v porovnaní s protitankovou strelou pomerne primitívny, zasiahne tank z hornej polosféry v jeho najzraniteľnejšom hornom výčnelku. Tlaková vlna polkilogramovej vysokovýbušnej hlavice zničí pozorovacie a riadiace zariadenia tanku, rozbije pancier veže a odpáli muníciu.

 

Myšlienka vyrobiť bezpilotné riadené vozidlo nie je vôbec nová. Vďaka miniaturizácii elektroniky sa však dron stal malým, a teda ľahkým, ovládateľným a lacným. Kombinácia týchto faktorov – malá hmotnosť a rozmery moderných mikropočítačov, kamier a komunikačných modulov, ako aj ich relatívne nízka cena – umožnila nielen USA, Veľkej Británii a Číne, ale aj Turecku a Iránu vyrábať prieskumné a úderné bezpilotné lietadlá, a to vo veľkých počtoch. Nízke náklady na moderné bezpilotné lietadlá rozšírili ich využitie. Dron kamikadze stojí menej ako moderná americká protitanková strela a dva krát menej ako strela s plochou dráhou letu. A operátor dronu je spravidla v oveľa bezpečnejšej pozícii ako operátor protitankového systému, ktorý riskuje, že dostane priamy zásah od napadnutého tanku.

 

Podľa C4ISRNet by úspech používania dronov na Ukrajine mohol nastoliť novú éru vedenia vojny. Autori predpovedajú blízky nástup plne autonómnych dronov, vybavených schopnosťou samostatne vyhľadávať, identifikovať a útočiť na ciele bez účasti človeka. “Znamenalo by to revolúciu vo vojenskej technológii, ktorá by bola rovnaká ako príchod guľometu,” píše sa v článku. Agentúra Associated Press citovala ukrajinského ministra pre digitálnu transformáciu Mychajla Fjodorova, ktorý predpovedá takéto plne autonómne bojové systémy už v prvej polovici roka 2023.

 

Wahid Nawabi, generálny riaditeľ spoločnosti AeroVironment, ktorá je výrobcom amerického útočného dronu Switchblade, tvrdí, že technologické možnosti na odstránenie človeka z rozhodovacieho procesu pri nasmerovaní bojových dronov už existujú a je to len otázka politického rozhodnutia, ktoré sa podľa Nawabiho prijme do troch rokov. Podľa 4ISRNet sa plne autonómna umelá inteligencia už testuje na Ukrajine. Americká spoločnosť Fortem Technologies poskytla ozbrojeným silám Ukrajiny radary na detekciu bezpilotných lietadiel a stíhacie drony ovládané umelou inteligenciou, ktoré sa automaticky zameriavajú na základe radarových údajov a útočia na nepriateľské drony pomocou sietí.

 

Podľa Zachariaha Kallenborna, výskumníka z Univerzity Georgea Masona, každá zložka a odbor americkej armády vyvíja vlastné programy na rojenie dronov. Stojí za zmienku, že vďaka “vlastnému mozgu” by boli drony oveľa odolnejšie voči systémom protilietadlovej obrany, keďže by sa výrazne znížila ich závislosť od vonkajších riadiacich a navigačných kanálov. V decembri 2022 boli drony Flexrotor spoločnosti Aerovel použité pri cvičeniach 5. flotily USA v Perzskom zálive. Podľa americkej armády tieto a ďalšie bezpilotné systémy ukázali “bezprecedentné vyhliadky na bojové využitie flotilového a palubného letectva”. Samotný dron Flexrotor sa prenáša v batohu. Štartuje a pristáva vertikálne na akejkoľvek podložke a môže sa vznášať ako vrtuľník. Pri letoch na dlhé vzdialenosti sa však položí na krídlo a prejde do úsporného horizontálneho letu. Jeho dolet je 900 km. Dosah videoprenosu bez opakovačov je 120 km. Hmotnosť užitočného zaťaženia je 7,7 kg

 

Ukrajinský bezpilotník niesol do Moskvy 120 kg bombu

 

Ak zhrnieme doteraz známe zdroje a príklady praktického využitia bojových dronov, môžeme s istotou tvrdiť, že sa nepozorovane, a teda pre mnohých nečakane, uskutočnila technologická revolúcia. Kvantita sa zmenila na kvalitu: elektronické komponenty sa stali takými malými a lacnými, že bezpilotné lietadlá, kedysi mizerné, získali vlastnosti vysoko presných rakiet – s mnohými výhodami rakiet a dronov zároveň: super presné, výkonné, veľmi lacné, nevyžadujúce takmer žiadnu infraštruktúru, a pritom sotva zistiteľné radarom. A to je dnešná realita! Prvý bojujúci, ktorému sa podarí zostaviť a nasadiť do bojov stotisíc dronov, bude mať veľkú šancu na víťazstvo. Pri cene 10 000 dolárov za kus by takáto sústava bojových dronov mala hodnotu 1 miliardy dolárov – za stotisíc zničených budov, bunkrov, tankov a iných cieľov. To je však obraz súčastnosti, v ktorej je dron stále najprimitívnejším klzákom v aerodynamickej schéme “z krúžku leteckých modelárov”, ako sa hovorí, s vrtuľou a motorom z mopedu. Stačí sa však pozrieť na to, čo robia mladí chlapci, ktorí sa vážne zaujímajú o drony, usporadúvajú s nimi preteky a podobne, aby sme videli už dostupný potenciál aj jednorazových bezpilotných lietadiel. Už existujúce kvadrokoptéry sú manévrovateľné ako muchy. V dynamike letu po členitej trajektórii ich nie je ľahké vidieť ani okom. Jednou z hlavných a všeobecne nerealizovaných výhod dronu je jeho potenciálna schopnosť vykonávať manévre s obrovským preťažením, obmedzená len pevnosťou konštrukcie.

 

Lietadlá s posádkou sú obmedzené biologickými schopnosťami pilota. Lietadlá nemôžu vykonávať ostrejšie manévre, ako pilot vydrží bez straty vedomia. Strely protivzdušnej obrany sú obmedzené konštrukčnými vlastnosťami kvôli rýchlosti použitia. Strela musí letieť obrovskou rýchlosťou, dobiehať lietadlo, takže je nútená byť dlhá ako ihla. Ak sa ihla prudko skrúti, zlomí sa. Úderné alebo prieskumné bezpilotné lietadlo nemá potrebu utekať alebo dobiehať. A môže manévrovať ako mucha s opačným usporiadaním vektora ťahu motora.

 

Zlyhania Baykarov na Ukrajine: okolnosti alebo smola?

 

Spomínané izraelské drony už dokážu pristáť na zemi napríklad v blízkosti zatvorených dverí alebo prázdneho palebného miesta a čakať. Z hľadiska dnešných radarov protivzdušnej obrany dron, ktorý pristál na zemi, úplne zmizne. Roj takýchto dronov riadených jedinou umelou inteligenciou – s bezchybnými reakciami, so schopnosťou prispôsobiť ich členitým trajektóriám a začleniť ich do krajiny – otvorí nevídané možnosti na zdolávanie živej sily, zariadení a štruktúr. Skôr či neskôr k nám takéto roje priletia spoza frontovej línie. A problémom nebude len to, ako ich zostreliť, ale aj to, ako vytvoriť niekoľkokilometrovú “uzatvorenú zónu “, ktorú budú strážiť drony, na ktorú budú útočiť drony v automatickom režime a ktorá bude presýtená miliónmi senzorov zisťujúcich štart a pohyb nepriateľských dronov, vozidiel a ľudí. Američania už roky píšu o tom, že je to potrebné.

 

Donedávna sa to mohlo zdať len ako nápad alebo rozmar. Teraz sa to čoraz viac podobá na skutočnú realitu na bojisku. Blíži sa deň, keď nebude potrebné míňať tisíce ton munície na preorávanie opevnených základní, keď bude možné vypúšťať “lietajúce muchy”, ktoré nájdu všetky bunkre a vletia do nich cez všetky trhliny. A urobili by to za cenu tisíciny nákladov na liatinové granáty a bez rizika pre personál. A jediný spôsob, ako takýto roj zastaviť, je mať presne taký istý roj rovnako manévrovateľných stíhacích dronov, len riadených ešte vyspelejšou umelou inteligenciou. A je tu nádej, že vytvorením takýchto sofistikovaných systémov a napísaním takýchto počítačových algoritmov dokážeme predbehnúť nepriateľov a poraziť ich v novej nadchádzajúcej vojne.

Jevgenij Goržalcan

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov