Bayraktar TB2
Aktuality, Letectvo,

Zlyhania Baykarov na Ukrajine: okolnosti alebo smola?

Už je všeobecne známe, že turecká spoločnosť Baykar sa presadila počas karabašského konfliktu v roku 2020. Najpopulárnejším dronom sa stal Bayraktar TB2 aj vďaka videám distribuovaných azerbajdžanskou armádou. Podľa niektorých odhadov zasiahli Bayraktáre za 44 dní konfliktu viac ako 500 cieľov. TB2 je hviezdou trhu s dronmi. Turecko ho použilo v Sýrii počas operácie Spring Shield vo februári 2020 aj proti Haftarovej armáde v Líbyi.


 

Úspech Karabachu sa vysvetľuje nedostatkom moderných systémov protivzdušnej obrany v armáde Náhorného Karabachu, ktorá používala sovietske systémy.

Ukrajinské ozbrojené sily videli potenciál tureckých bezpilotných lietadiel už pred vojnou v Karabachu. Prvá várka 6 bezpilotných lietadiel dorazila na Ukrajinu koncom roka 2019 a v júli 2021 bolo zakúpených ďalších 6 bezpilotných lietadiel pre ukrajinské námorníctvo. Po takzvanej úspešnej reklamnej kampani v Karabachu bolo oznámené, že Ukrajina zvažuje možnosť nákupu alebo montáže ďalších 24 kusov.
Na začiatku ruskej invázie mala ukrajinská armáda asi 15 až 20 UAV TB2. Napriek tomu, že veľké množstvo expertov pochybovalo o tom, že ukrajinské Bayraktáre budú v počiatočných fázach vojny zničené na zemi, bezpilotné lietadlá boli schopné zasiahnuť pomerne veľké množstvo ruskej vojenskej techniky. Počas prvých týždňov nepriateľstva bolo zničených alebo poškodených asi 100 ruských vozidiel.

Od marca 2022 bolo na Ukrajinu dodatočne dodaných približne 40 TB2: viac ako 20 Bayraktarov bolo odoslaných bez zaplatenia, ďalších 15 bolo predaných za polovičnú cenu a posledných 5 bolo prevedených na dary vyzbierané crowdfundingom v Litve, na Ukrajine a v Poľsku.
Ako každá iná vojenská technika, ani drony TB2 nie sú nesmrteľné a v prípade vojny na Ukrajine, kde majú Rusi veľké množstvo protiopatrení, sa stali prioritným cieľom protivzdušnej obrany a letectva. Holandskí analytici Oryx zdokumentovali najmenej 15 zostrelených tureckých bezpilotných lietadiel. Na druhej strane, šéf Asociácie obranných podnikov Ukrajiny Serhij Pašinsky povedal, že Bayraktar je predovšetkým PR projekt, ktorý je veľmi zraniteľný protivzdušnou obranou. Poznamenal tiež, že väčšina tureckých UAV bola zostrelená na začiatku konfliktu.

 

Okrem toho správy a videá súvisiace s útokmi TB2 takmer zmizli z internetu, čo môže naznačovať, že väčšina z nich bola zničená alebo použitá ako súčasť spravodajských úloh. Je zaujímavé vypočuť si vyjadrenie hovorcu ukrajinského veliteľstva vzdušných síl Jurija Ignata, ktorý uviedol, že v súčasnosti vzhľadom na ruské systémy PVO velenie nechce použiť Bayraktary tam, kde je ich možno zostreliť. Poukázal na to, že turecké bojové drony sa stále používajú, ale nie v prvej línii.

 

Napriek všetkému vyššie uvedenému je Bayraktar stále modernou technológiou so širokými možnosťami potrebnými pre Ukrajinu. Preto sa v súčasnosti na Ukrajine buduje spoločný ukrajinsko-turecký závod Baykar, ktorý by vyrábal drony z ukrajinských komponentov. Ani tu však nie je všetko také optimistické. Po prvé, generálny riaditeľ Baykaru Haluk Bayraktar povedal, že ukrajinskí predstavitelia od neho vymohli 10 miliónov dolárov výmenou za pripojenie budúcej elektrárne k elektrickej sieti. Ukrajinská strana navyše požiadala o dva roky na získanie potrebných licencií na prevádzku závodu.

 

Po druhé, 22. októbra SBU zatkla Vjačeslava Boguslaeva, generálneho riaditeľa Motor Sič, ktorý je obvinený z „kolaborácie“ a „napomáhania štátu agresora“. Výstavba závodu na výrobu UAV bola plánovaná spoločne s Motor Sič a samotná ukrajinská spoločnosť dodáva motory pre vozidlá Akinci a Kizilelma.

 

Vzniká pocit, že Ukrajina už turecký závod nepotrebuje a kroky úradníkov smerujú k postupnému zmrazeniu výstavby. Prečo sa to deje?
Hlavným dôvodom je nízka účinnosť zariadení Baykar v realite konfliktu, proti high-tech nepriateľom. Využitie TB2 ako údernej platformy bolo efektívne buď v podmienkach, keď bolo možné bojovať s natiahnutými zadnými kolónami ruských jednotiek bez vážnejšej leteckej ochrany, alebo v samostatnom boji, kde nebola silná protivzdušná obrana ako na Zmejnom ostrove.

 

Navyše fotografie testov UAV vyrobených na Ukrajine, ktoré sa nedávno objavili na webe, a ich vyjadrenia o úmysle zaútočiť svojimi bezpilotnými zbraňami na ruské územia vo vzdialenosti viac ako 1 000 kilometrov tiež naznačujú zmenu vektora. Prechod na jej systémy bude stimulovať národný vojensko-priemyselný komplex, a oslabí závislosť od zahraničných dodávok a bude neúčinný v podmienkach konfliktu na Ukrajine a vyspelých systémov protivzdušnej obrany. Žiaľ, viera v cudziu zbraň sa opäť raz ukázala ako falošná.

Jakub Wrona

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov