SU-35
Aktuality, Letectvo,

Vojenská rovnováha v Perzskom zálive sa mení. Irán potvrdil nákup stíhačiek Su-35 od Ruska

O vyhlásení amerického ministra obrany Lloyda Austina po stretnutí s izraelským premiérom sa aktívne diskutuje, a to aj ďaleko za hranicami Spojených štátov a Izraela. Na stretnutí s Benjaminom Netanjahuom Austin vyhlásil, že „Spojené štáty nikdy nedovolia Iránu, aby sa stal vlastníkom jadrovej zbrane “.


 

Vzhľadom na skutočnosť, že MAAE pred niekoľkými dňami oznámila 84-percentnú úroveň obohacovania uránu Teheránom, Austinove slová vyvolali vážnu diskusiu. Najmä množstvo médií, vrátane amerických, európskych a ukrajinských, prišlo s článkami, v ktorých sa uvádzalo, že Spojené štáty „môžu pripraviť spoločnú protiiránsku operáciu s Izraelom“. Následne sa začali objavovať materiály s vyvrátením.

 

Zjavná neistota po slovách šéfa Pentagonu však zostala. Faktom je, že sám Austin presne nepovedal, ako Washington zabráni Iráncom vo výrobe jadrových zbraní, ak ich úroveň obohacovania uránu bude skutočne nad 80 percent (ak sa, samozrejme, dá veriť vyhláseniam MAAE). Na získanie jadrovej zbrane musí byť urán obohatený až na 90 %.

 

Nemenej otázne sú slová izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, ktorý povedal, že „ak svetové spoločenstvo nezabráni Iránu stať sa vlastníkom jadrových zbraní, potom vypukne hrozná jadrová vojna. Šéf izraelského kabinetu tieto slová vyjadril v rozhovore pre iránske opozičné noviny Iran International, ktorých kancelária je vo Washingtone.
“Ak Irán získa jadrové zbrane, stane sa to problémom pre celý svet. Toto zmení svet. Iránsky jadrový program prekročil nebezpečnú hranicu a vstúpil do nebezpečnej zóny. Svetové spoločenstvo musí ovplyvniť Irán – uviedol Netanjahu. Uvádza sa, že tento rozhovor bude preložený do jazykov používaných v Iráne a vysielaný prostredníctvom satelitnej televízie v tejto krajine.

 

Viete, že…? …ruský Su-35 sa môže postaviť ktorémukoľvek lietadlu sveta?

 

Najnovšie ani iránska misia pri OSN nepotešila Izrael, keď potvrdila informácie o nákupe série viacúčelových supermanévrovateľných stíhačiek Su-35 od Ruska. Takéto rozhodnutie Teheránu môže kvalitatívne zmeniť krehkú rovnováhu síl na Blízkom východe. Predtým sa úrady Izraela, Saudskej Arábie a Spojených arabských emirátov snažili odradiť Moskvu od predaja bojových lietadiel Iráncom v obave z posilnenia pozícií Teheránu v regióne. Arabskí diplomati ruským predstaviteľom povedali, že dodávka moderných zbraní Iránu by nielen destabilizovala vojenskú rovnováhu v Perzskom zálive, ale v potenciálnom konflikte postavila Ruskú federáciu aj na stranu Iránu, čím by Moskvu izolovala od jej arabských partnerov. Zástupcovia arabských krajín tiež požiadali Rusko, aby aspoň odložilo akékoľvek dodávky zbraní do Iránu, pokiaľ Ruská federácia nebude súhlasiť s ich úplným zrušením.

 

Získanie ruských lietadiel a vrtuľníkov môže zmeniť hru pre iránsku armádu, ktorá v súčasnosti trpí opotrebovaním a obmedzenou schopnosťou nakupovať diely a technológie.kvôli západným sankciám. To výrazne posilní schopnosť Teheránu pôsobiť v oblastiach ako Sýria, Irak a Perzský záliv.

 

Satelity síce odhalili prvé stíhačky Su-35 na iránskej leteckej základni no má to však háčik

 

Deň predtým predstaviteľ iránskej misie v New Yorku Mojtaba Babai poprel obvinenia Spojených štátov, európskych krajín a Ukrajiny, že Teherán dodáva Ruskej federácii drony, ktoré ruské ozbrojené sily používajú v špeciálnej operácii. Iránska strana zároveň poskytla podrobnosti o predaji stíhačiek Ruskom, ich počet a dátum dodania však nezverejnila.

Peter Nagy
*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov