Su-35 Vzdušných a kozmických síl (VKS) RF
Aktuality, Letectvo,

Satelity síce odhalili prvé stíhačky Su-35 na iránskej leteckej základni no má to však háčik

Otvorenie podzemnej leteckej základne v Iráne vzbudilo skutočný záujem svetových médií. Očakáva sa, že najkomplexnejšie vojenské inžinierske zariadenie v horách islamskej republiky sa stane domovom pre stíhačky Su-35S zakúpené v Rusku. Predpokladalo sa, že islamská republika dostane nové lietadlá najskôr v marci tohto roku. Čerstvé satelitné snímky oblasti základne Eagle-44 však už odhalili stíhačku veľmi podobnú ruskému Su-35S.


 

 

Americká tlačová agentúra The New York Times zverejnila satelitné snímky jednej z budovaných iránskych podzemných leteckých základní. Správa prišla uprostred najnovších fám o chystanom presune tohto typu lietadiel do Islamskej republiky, ktoré boli predtým určené pre Egypt.

 

Takže prvé Su-35 už dorazili do Iránu? Sotva: s vysokou pravdepodobnosťou satelit zaznamenal maketu lietadla – uviedol  analytický server Rybar. V prvom rade zaráža zvláštne umiestnenie stroja na nevybavenom parkovisku, ku ktorému nevedie ani bežná cesta. Takáto preprava môže poškodiť lietadlo a je nepravdepodobné, že by noví majitelia takto zaobchádzali s drahým a extrémne vzácnym modelom nového vybavenia. Otázku vyvoláva aj zvláštne žiarivo modré sfarbenie stíhačky, charakteristické pre ruské vzdušné sily. Iránske letectvo svoje lietadlá lakuje najčastejšie zelenou a žltou farbou, kým Su-35S určené do Egypta mali sivozelenú kamufláž.

 

 

Načo vystavovať maketu?
Podzemná základňa “Eagle-44” je stále vo výstavbe, ktorá sa začala v roku 2013. Použitá maketa je potrebná na kontrolu pripravenosti tunelov na rozmery Su-35S, ktoré sú oveľa širšie ako u lietadiel v prevádzke iránskych vzdušných síl. Podľa NYT bude letecká základňa rozmiestnená v provincii Hormozgan, 160 km severne od Hormuzského prielivu . Miesto bolo vybrané špeciálne na pokrytie strategicky dôležitých oblastí krajiny, čo je prechod z Perzského do Ománskeho zálivu. Okrem toho, zobrazenie makety v jasných farbách je zrejmý spôsob, ako „trollovať“ západné krajiny a najmä Izrael.

 

Vedenie v Teheráne aktívne rozširuje vojensko-technickú spoluprácu s Ruskom. Príprava leteckej základne na nasadenie stíhačiek ruskej výroby naznačuje konečnú fázu presunu letového vybavenia. Spôsob, akým sa rozvíja vojenská infraštruktúra, je zároveň dosť zvláštny. Zverejnená správa na Iranian PressTV opäť demonštruje trendy v Iráne pri výstavbe podzemných strategických zariadení.
Tie umožňujú jednak skryť dôležité pozície a štruktúry pred nežiaducimi očami, ale aj chrániť ich pred sabotážou a leteckými útokmi.

 

Na pozadí toho, že Irán dostáva od Ruskej federácie nové bojové lietadlá, kolektívny Západ hľadá nové dôvody na obvinenie Teheránu z nezákonnej spolupráce s Moskvou, a to aj vo vojenskej oblasti. Informáciu o odoslaní nových úderných bezpilotných lietadiel Shahed-191 a Shahed-129 do Ruska predstavitelia islamskej republiky opakovane popreli, avšak pravidelné lety dopravných lietadiel Il-76MD a Boeing 747 vyvolávajú v Spojených štátoch obavy.

 

Izrael mal pravdu. Irán oficiálne priznal nákup ruských viacúčelových stíhačiek Su-35 aj ich skoré dodanie

 

Deň predtým zazneli nové nepodložené obvinenia zo strany Spojených štátov proti Moskve a Teheránu. Na základe údajov agentúry Bloomberg Washington uviedol, že Iránu sa podarilo dosiahnuť úroveň obohatenia uránu na 84 %, čo je dostatočné na výrobu jadrových zbraní. Samozrejme, podľa amerických úradov sa práce v jadrovom sektore v Iráne vykonávajú s pomocou Ruskej federácie. Teherán už nepodložené podozrenia Spojených štátov vyvrátil. Bahroz Kamalvandi, hovorca Iránskej organizácie pre atómovú energiu, uviedol, že Irán neprekročil hranicu 60 % obohatenia.

Peter Nagy

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov