SU-35
Aktuality, Letectvo,

Izrael mal pravdu. Irán oficiálne priznal nákup ruských viacúčelových stíhačiek Su-35 aj ich skoré dodanie

Irán oficiálne potvrdil nákup ruských viacúčelových supermanévrovaných stíhačiek Su-35. Zodpovedajúce vyhlásenie urobil člen komisie pre národnú bezpečnosť a zahraničnú politiku iránskeho parlamentu Shahriyar Heydari. V rozhovore pre iránsku tlačovú agentúru Tasnim Shahriyar Heydari nielen priznal samotný fakt, že islamská republika nakupovala ruské lietadlá, ale pomenoval aj presné načasovanie dodávky bojových vozidiel.


 

Stíhačky Su-35 objednané Iránom do Ruska by podľa neho mali doraziť začiatkom budúceho iránskeho roka. Irán používa svoj vlastný slnečný kalendár a začiatok nového roka (Novruz) je spojený s jarnou rovnodennosťou. Ďalší rok 1402 sa preto v Iráne začne o niečo vyše dvoch mesiacov.

 

Ako priznal Shahriyar Heydari, Irán si z Ruska objednal nielen stíhačky Su-35, ale aj vrtuľníky, ako aj obranné systémy a rakety. Člen komisie národnej bezpečnosti a zahraničnej politiky parlamentu Islamskej republiky zároveň nespresnil, o ktoré systémy ide. Povedal len, že dodávky sa očakávajú v blízkej budúcnosti. Vojenskí experti však už naznačili, že sa môžeme baviť o dodávke systémov protivzdušnej obrany.

 

Ruské stíhačky Su-35S budú už čoskoro dislokované na leteckej základni v Iráne

 

Koncom decembra minulého roka Izrael oznámil, že Rusko v blízkej budúcnosti dodá Iránu 24 stíhačiek Su-35 pôvodne určených pre Egypt, čo však Káhira pod tlakom Spojených štátov odmietla. Podľa západných expertov je to práve Su-35, ktorá je jedinou stíhačkou schopnou bojovať s americkými F-35 vo výzbroji izraelského letectva. Začiatkom augusta 2022 sa objavili informácie, že Teherán údajne podpísal zmluvu na ruské Su-35 ešte v júli počas návštevy ruského prezidenta Vladimira Putina v Iráne. Potom západné publikácie informovali, že Rusko si údajne vymenilo s Iránom podľa schémy: „bojovníci za drony“. Ale z Moskvy ani Teheránu neboli žiadne potvrdenia ani zamietnutia.

Maroš Šolc

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov