Su-35
Aktuality, História,

Viete, že…? …ruský Su-35 sa môže postaviť ktorémukoľvek lietadlu sveta? Že „barbarskí“ Mongoli nás obohatili o veľké množstvo noviniek, ktoré dodnes používame? Že francúzsky maršal sa pokojne mohol stať veštcom? Že Hitlerovi námorníci objavili v Antarktíde „skutočný podzemný raj“? Že Hitler takmer nemal občianstvo…?

Takže, viete, že Military Watch tvrdí, že Rusko má „neoceniteľné aktívum“?
Má to byť stíhač Su-35, ktorý má vraj unikátne skúsenosti. Zostrelil totiž omnoho viac nepriateľských stíhačov, ako ktorýkoľvek iný stíhač od čias studenej vojny. Autor článku tiež tvrdí, že Su-35 sa môže postaviť akýmkoľvek súčasným západným stíhačom vyššej triedy. Vraj sa tým myslí F-35A a F-15CA. Prvým v rade stíhačov „Su“ bol Su-27, čo bol zdokonalený variant stíhača na vybojovanie vzdušnej nadvlády. Na počiatku mu nebol vo svete nikto rovný.


 

Ako Su-27 zachránil ruské vojenské letectvo

 

…boli to Mongoli, ktorí vymysleli poštu, colnicu, suché mlieko, kompozitný luk, šípy so špeciálnym zakončením a veľkolepé sedlá, ktoré im umožňovali strieľať za jazdy?
Áno boli to Mongoli, ktorí rozšírili po svete aj také vynálezy, ako strelný prach, granáty, roľnícky pluh, papier, optiku a mnohé ďalšie.

 

…prvým štátom, ktorý oficiálne bojoval s nacistickým Nemeckom bola ČSR?
Čs. exilová vláda v Londýne vydala 16. 12. 1941 vyhlásenie o vojnovom stave medzi ČSR a Nemeckom spätne k 29. septembru 1938. V roku 1944 došlo k prehodnoteniu uvedeného dátumu na 17. september 1938, teda na deň, kedy bol oficiálne založený Sudetonemecký zbor dobrovoľníkov – Freikorps, ktorý bol súdnym tribunálom v Norimbergu označený za zločineckú teroristickú organizáciu.

 

Ferdinand Foch už ako francúzsky maršal

…francúzsky maršal Ferdinand Foch sa mohol pokojne živiť ako „veštec“?
Dokazuje to táto jeho veta: „Toto nie je mier, toto je prímerie na dvadsať rokov.“ Vyslovil ju po podpise Versailleskej zmluvy, ktorou sa oficiálne skončila prvá svetová vojna. Ak je človek aj priemerný počtár, poľahky si zráta koľko je 1919 + 20. Áno, je to 1939 a tento rok je začiatkom druhej svetovej vojny. Aj preto sa jeho slovám dodnes hovorí, že boli prorocké. Ferdinand Foch bol najvyšším veliteľom spojeneckých armád a v novembri 1918 prijal nemecké prímerie. Po polročnom dohadovaní sa na konečnej podobe Versailleskej zmluvy, ale vyhlásil, že nie je dobrá a tvrdil, že zachovať Nemecko ako jednotný štát sa môže v budúcnosti vypomstiť. Aj v tomto sa jeho slová potvrdili.

 

Mata Hari. Portrét na pohľadnici z roku 1906

…Mata Hari mohla mať úplne inú kariéru?
Holandská tanečnica sa do histórie zapísala ako nemecká špiónka v časoch prvej svetovej vojny, ktorá využívala svoje pôvaby, povolanie a sex ako krytie. Jej osud bol ukončený popravou 15. októbra v roku 1917. Ako každé dievča, aj Margaretha Geertruida MacLeodová chodila do školy. Problém nastal, keď sa do nej zbláznil riaditeľ, ktorého napokon zviedla a školské lavice musela ihneď opustiť. Pôvodne študovala odbor, ktorý ju mal pripraviť na povolanie vychovávateľky, teda učiteľky v škôlke.

 

…Hitler vyslal do Antarktídy niekoľko objaviteľských skupín? A že hneď tá prvá objavila čosi, čo najvyššieho veliteľa vojnového námorníctva nacistického Nemecka Karla Dönitza popchlo oznámiť, že „moji námorníci objavili skutočný podzemný raj“?
V roku 1943, v rozpuku vojny so ZSSR, veľkoadmirál vyslovuje ďalšiu záhadnú frázu: „Ponorkové loďstvo Nemecka môže byť pyšné, že na druhom konci sveta vytvorilo pre führera neprípustnú pevnosť“. Nie je tomu tak dávno, keď sa ukázalo, že pod obrovským ľadovým príkrovom Antarktídy sú obrovské jazerá s teplotou vody 18°C a nad vodou sú obrovské kupoly naplnené teplým vzduchom. Znamená to, že pod Antarktídou sú obrovské teplé pramene, ktoré v ľade za tisícročia vytvorili obrovské tunely, kam môže pokojne zájsť akákoľvek ponorka. Možno práve toto mal na mysli Dönitz, keď hovoril o neprípustnej pevnosti na druhom konci sveta. Podľa odtajnených dokumentov nacisti naozaj zamýšľali vytvoriť v Antarktíde supertajný polygón. Nazýval sa Základňa 211. Na konci vojny sa Američania nedorátali niekoľko tisíc nemeckých vedcov, vyše sto ponoriek…

 

Loď Wilhelm Gustloff

…až štyri lodné katastrofy z obdobia 2. sv. vojny patria do prvej desiatky najtragickejších civilných námorných nešťastí?
V januári 1945 utekali Nemci, Lotyši a Litovčania pred Červenou armádou do zóny západných mocností na lodi Wilhelm Gustloff. Tá však nebola označená ako nemocničná a tak ju potopili torpéda ponorky S-13 vypálené 30. januára 1945. O život prišlo 9000 ľudí, vrátane troch tisícok detí. 10. februára 1945 potopili torpéda loď General von Steuben plnú civilistov v Baltskom mori, zahynulo 3400 – 3600 civilistov.
16. apríla 1945 torpéda v Baltskom mori úradovali opäť, cieľom sa stala loď Goya s utekajúcimi Nemcami. Zachrániť sa podarilo len 183 civilistov, odhad obetí sa pohybuje medzi 7 a 8 tisíckami. 4. mája 1945 potopilo britské letectvo nemeckú loď Cap Arcona, na ktorej prevážali takmer 5 tisíc väzňov z oslobodených koncentračných táborov.

 

…nemecký kancelár takmer nemal občianstvo?
To, že Adolf Hitler nebol Nemec, ale Rakúšan, je známe. Narodil sa v dedinke Braunau am Inn. V roku 1933 sa ale stal nemeckým kancelárom, keď jeho NSDAP zvíťazila vo voľbách. Je však prekvapením, že o svoju významnú kariéru mohol poľahky prísť, pretože občianstvo mu Nemci dali až v roku 1932.

…Mussolini bol tyranom už v detstve?
Výtržník, horúca hlava, tvrdá povaha a bitkár – taký bol malý Benito Mussolini. Taliansky diktátor pre útoky vreckovým nožíkom na svojich spolužiakov musel dokonca dvakrát opustiť základnú školu. Jeho rodičia sa istotne potešili, keď ju nakoniec dokončil. A čuduj sa svete, Mussolini chvíľu pôsobil aj ako učiteľ. Možno preto kládol taký dôraz na vzdelávanie. V jeho ére zažiarila Maria Montessoriová, zakladateľka pokrokovej teórie založenej na špeciálom prístupe k deťom, založenom na podnetoch. Aj tú sa snažil Mussolini dostať na svoju stranu. Ona s ním však nič spoločné mať nechcela.

 

…pes bol najlepším priateľom človeka aj v zákopoch?
Pomoc štvornohých chlpáčov bola neoceniteľná aj vo svetových vojnách. Väčšie plemená pomáhali s kladením telegrafných drôtov, menšie nosili tajné depeše a úplne najmenšie boli krvilačnými beštiami. Znie to síce obrátene, ale je to tak. Teriérov využívali na hrdúsenie potkanov, ktorými sa to v zákopoch pre neustálu prítomnosť mŕtvol len tak hemžilo. Udatní vyšľachtení bojovníci boli efektívnejší ako jedy.
Vladimír Mikunda

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov