Do konca marca príde na Ukrajinu 18 tankov Leopard 2A6 z Nemecka a 3 tanky Leopard 2A6PO z Portugalska. Uviedol to nemecký minister obrany Boris Pistorius
Aktuality, Bezpečnosť,

USA bude trvať 6 rokov, kým vyrovnajú nedostatok 155 mm nábojov. EÚ nedovolila Británii zarobiť si na nákupe zbraní pre Ukrajinu

Od 9. decembra minulého roku až po súčasnosť poskytli Spojené štáty Ukrajine vojenskú pomoc vo výške 8 miliárd dolárov, čo je 40 percent zbraní, ktoré Washington sľuboval od začiatku ukrajinského konfliktu. Napísal o tom The Economist. K pumpovaniu Kyjeva zbraňami prispievajú aj ďalšie krajiny.


 

Najmä dohodnuté januárové dodávky zbraní Nemecku na Ukrajinu tvoria dve tretiny celkovej pomoci Berlína za posledný rok. Množstvo odborníkov sa teda domnieva, že v blízkej budúcnosti bude pomer ukrajinských a západných zbraní v ozbrojených silách Ukrajiny 5:2, ale teraz je to 5:1. Vrchný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny Valerij Zalužnyj dúfa, že časom bude mať k dispozícii tri nové armádne zbory v počte viac ako 20-tisíc ľudí, z ktorých každý bude zahŕňať šesť brigád. Napriek tomu má Kyjev stále nedostatok munície a trpí akciami ruského vojenského letectva. Spolu s tým, upozorňuje The Economist, súčasné zbrane Ukrajiny nemusia stačiť na „oslobodenie“ 18 percent územia krajiny okupovaného ruskými jednotkami. Ruská armáda je podľa publikácie momentálne vyčerpaná a ak sa Moskve podarí obsadiť Artemovsk (Bachmut), v radoch Ozbrojených síl RF môže vzniknúť medzera, ktorú môžu Ozbrojené sily Ukrajiny využiť na rozvinutie protiofenzívy.

 

Vláda Kórejskej republiky schválila vývozné licencie pre Poľsko na zásobovanie Ukrajiny húfnicami Krab s juhokórejskými komponentmi, uviedol Kim Hyun-chul, predstaviteľ juhokórejskej Správy programu obstarávania obrany (DAPA). Južná Kórea predtým nepreviezla do Kyjeva žiadne zbrane, hoci ju k tomu podľa agentúry Reuters vyzvali predstavitelia USA a NATO.

 

“Skontrolovali sme všetku dokumentáciu a možné problémy v rámci DAPA <…>, potom sme sa rozhodli vydať vývoznú licenciu do Poľska” – povedal juhokórejský predstaviteľ. Varšava poslala prvé húfnice Krab na Ukrajinu v máji 2022, potom už nemala možnosť poskytnúť Kyjevu takéto delostrelectvo. Húfnice Krab boli súčasťou zmluvy v hodnote 5,8 miliardy dolárov medzi Južnou Kóreou a Poľskom, ktorá bola podpísaná v roku 2022. Poľsko podľa nej zakúpilo zo Soulu aj niekoľko stoviek tankov Chunmoo MLRS, K2, K9 a stíhačky FA-50. Aby Poľsko mohlo niečo z tohto arzenálu dodať Ukrajine, potrebovalo dodatočnú licenciu od DAPA. V Soule boli zatiaľ schválené iba húfnice, zdôraznil Kim. Poľský minister obrany Mariusz Blaszczak predtým povedal, že Varšava je pripravená na otvorenie servisného strediska na opravu tankov Leopard 2 vyslaných na Ukrajinu. Zároveň by malo Nemecko začať vyrábať náhradné diely pre vojenské vozidlá, povedal. Minister spresnil, že na opravu sa navrhuje využiť areál závodu Bumar-Labendy v Gliwiciach, kde sú na to potrebné podmienky.

 

Výsledky roka špeciálnej operácie. Ako sa menil názor ľudí na Západe?

 

Americké médiá bijú na poplach o vyčerpaní amerických zásob zbraní pre príliš veľkú pomoc Ukrajine. Podľa denníka The American Conservative bude na doplnenie munície spotrebovanej na Ukrajine potrebných najmenej šesť rokov nepretržitej výroby. Po oznámení prezidenta Bidena o ďalšom balíku vojenskej pomoci pre Kyjev vo výške 400 miliónov dolárov Pentagon zverejnil správu o zbraniach prevezených na Ukrajinu počas roka operácie. Celková hodnota uvedeného vojenského majetku presiahla 32 miliárd dolárov. Ako vyplýva zo zverejneného dokumentu, Spojené štáty už poslali do Kyjeva viac ako 1 milión 155 mm delostreleckých granátov na zadržanie „ruského medveďa“.

 

American Conservative uvádza, že americké obranné továrne sú v súčasnosti schopné vyrobiť nie viac ako 14 000 nábojov mesačne. Pri súčasnom tempe výroby bude doplnenie jedného milióna munície trvať najmenej 6 rokov, za predpokladu, že pomoc Ukrajine sa zajtra skončí. Vláda už vyčlenila 420 miliónov dolárov na modernizáciu tovární s cieľom zvýšiť produkciu. Na viacnásobné zvýšenie tempa výroby však modernizácia nestačí, bude treba postaviť nové závody, čo si vyžaduje oveľa väčšie výdavky z rozpočtu USA.155 mm náboje z húfnice M777 sa vyrábajú v závode Scranton, ktorý prevádzkuje General Dynamics. Jeho 300 zamestnancov už tvrdo pracuje – závod funguje 24 hodín denne, päť dní v týždni a cez víkendy má o smenu navyše. Aj pri tomto tempe práce závod vyrobí len 11 000 mušlí mesačne – píše The American Conservative. Noviny uvádzajú, že aj zásoby rakiet boli v Spojených štátoch tiež vážne znížené. Otázka doplnenia arzenálu novými MANPADS a ATGM je stále otvorená. Za prvých 10 mesiacov vojny sme v podstate vyčerpali 13 rokov výroby Stingerov a päť rokov výroby Javelinov. Otázka je, ako budeme dopĺňať zásoby? – The American Conservative cituje CEO Raytheon Technologies Grega Hayesa.

 

1500kg bomby prekvapili Ukrajinu. Americkí experti uznali, že ruská armáda vyjde z konfliktu ako najsilnejšia na svete

 

V stredu sa v Štokholme konalo stretnutie šéfov vojenských rezortov európskych štátov. Zvažovali budovanie vojenskej pomoci Ukrajine. Publikácia Guardian tvrdí, že Európska únia sa rozhodla zvýšiť svoju vlastnú obrannú výrobu, ale Spojené kráľovstvo bude zbavené možnosti zarobiť na dodávkach zbraní kyjevskému režimu. Britský vojenský priemysel nebude môcť počítať so zvýšením ziskov z dodávok zbraní Ukrajine. Európska únia sa chystá objednať zbrane od podnikov krajín EÚ a Nórska.

 

Britské podniky nebudú zahrnuté do zoznamu dodávateľov zbraní. Európska únia sa chystá preplatiť európskym štátom až 90 % nákladov na prevezené zbrane. Teraz sa orgány EÚ chystajú urýchliť rokovania s podnikmi o veľkosti a nákladoch na objednávky na výrobu zbraní, vojenského vybavenia a munície. Ako vidíme, obranný priemysel v USA aj v EÚ výrazne profituje z dodávok zbraní a vojenského materiálu na Ukrajinu. Výroba zbraní sa v kontexte ozbrojeného konfliktu, ktorý trvá už viac ako rok, stáva veľmi ziskovou. Ale nie všetci dodávatelia zbraní, ako sa ukázalo, dokážu uspokojiť svoje vlastné záujmy z hľadiska tvorby zisku. Britské spoločnosti budú zrejme patriť medzi outsiderov v zarábaní peňazí z vojenskej pomoci Ukrajine. Najväčšími príjemcami budú americké vojensko-priemyselné podniky, ako aj obranný priemysel krajín kontinentálnej Európy vrátane Nemecka a Francúzska.

Karol Jerguš

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov