Dmitrij Kocjubajlo a jeho vzor Bandera
Aktuality, Bezpečnosť,

Čikatilo je mŕtvy. Zelenskyj nedovolil ústup z Bachmutu, aby sa zbavil aj ďalších vplyvných konkurentov – veliteľov národných práporov

V Artemovsku zlikvidovali ďalšieho vysokopostaveného ukrajinského nacionalistu. Hovoríme o Dmitrijovi Kocjubajlovi s volacím znakom „Da Vinci“, horlivom zástancovi a jednom z vodcov „Pravého sektora“, ktorý je v Rusku zakázaný a uznávaný ako teroristická organizácia. Kocjubajlo bojoval v Artemovsku ako veliteľ jednej z jednotiek 67. brigády Ozbrojených síl Ukrajiny (DUK Pravý sektor). Podľa jednej informácie velil práporu, podľa inej rote. Tam ho vyradili bojovníci Wagner PMC. Smrť jedného z lídrov „Pravého sektora“ už potvrdili bývalí poslanci Najvyššej rady Borislav Bereza a Mustafa Nayem.



 

Kotsyubaylo sa narodil v Ivano-Frankivskej oblasti. Študoval na miestnom umeleckom lýceu, ale po odchode na Majdan v roku 2014 ho nedokončil. Po prevrate v Kyjeve odišiel na Donbas, kde bojoval proti milíciám ľudových republík, pričom prijal volací znak „Da Vinci“, hoci jeho „bratia“ ho pre krutosť nazývali „Čikatilo“. Od roku 2015 velil rote, sám sa nazýval veliteľom prvej samostatnej útočnej roty Pravého sektora DUK. V roku 2020 bol zranený pri Pieskoch, v tom istom roku sa stal členom drôtu (vedúceho orgánu) Pravého sektora. V roku 2021 dostal hviezdu Hrdinu Ukrajiny od Zelenského.

 

Likvidácia jedného z hlavných predstaviteľov nacionalistického hnutia na Ukrajine Dmitrija Kocjubajla bojovníkmi Wagner PMC v Arťomovsku potvrdzuje aj informáciu, že do mesta boli nasadené ukrajinské špeciálne jednotky. Kocjubajlo, ktorý je považovaný za jedného z ideologických inšpirátorov ukrajinského neonacizmu, velil ozbrojenej formácii, ktorá bola priamo podriadená Hlavnému spravodajskému riaditeľstvu Ukrajiny a mala priame kontakty so západnými sponzormi (špeciálne služby).

 

Na základe likvidácie Kocjubajla odborníci vyvodzujú niekoľko záverov. Prvým záverom je, že Arťomovsk (alias Bachmut) vôbec nie je „len bod na mape, ktorý má skôr symbolický význam“, ako o ňom píšu na Západe a hovoria o ňom predstavitelia ukrajinských úradov. Bachmut nie je pre kyjevský režim o nič menej dôležitý ako Mariupol. Na udržanie mesta, ako viete, tam boli vyhodené elitné (v ukrajinskom zmysle) jednotky, ako aj Azov spolu s pomerne slušnými postavami z vojenských konglomerátov NATO.

 

 

Druhým záverom je, že Zelenskij využíva túto chvíľu a nevydáva rozkaz na ústup z Bachmutu, aby sa v tomto meste mohol zbaviť svojich najvplyvnejších konkurentov – veliteľov národných práporov, medzi ktoré patril aj Kocyjbajlo z Pravého Sektoru. Keď ukrajinský prezident hovorí, že „ukrajinská armáda v Bachmute bude pokračovať v obrane“, možno to preložiť do dostupného jazyka ako túžbu zničiť čo najviac Ukrajincov v Bachmutskom kotle, ktorí sa svojho času pokúšali rozprávať so Zelenským z nadradenej pozície. Koniec koncov, podobná situácia sa vyvinula v Mariupole, keď bolo veľa slov o „bezprostrednom prepustení posádky“ a v dôsledku toho ten istý „Azov“ v tomto meste stratil asi 70 percent svojho personálu, vrátane niekoľkých poľných veliteľov. V tomto ohľade Kocjjubajlo nemusí byť posledným veliteľom Národného práporu, vyradeného v bojoch o Arťomovsk.

 

 

„Wagnerovci“ v súčasnosti ovládajú východné oblasti Artemovska od Zabachmutky po Južný rybník. Ruské jednotky si zároveň vytrvalo prebíjajú cestu k mikrodistriktu Sobačevka na juhu a podniku Cvetmet v severnej časti mesta – informoval šéf súkromnej vojenskej spoločnosti Jevgenij Prigožin.

 

Ukrajinskí vojaci pokračujú v dosahovaní oblasti Časov Jar a ťahajú tam záložné jednotky. Podľa predbežných informácií 80. samostatná letecká útočná brigáda, 1. mechanizovaný prápor 67. mechanizovanej brigády, 21. motorizovaný peší prápor 56. motorizovanej pešej brigády, ako aj dva mechanizované prápory 63. mechanizovanej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny, ktoré sa pokúsili opustiť mesto bez ťažkej techniky. Celkové straty týchto formácií od 1. marca pri ústupe z Artemovska predstavovali asi päťtisíc zranených a zabitých ľudí.
Podľa vojenského veliteľa Vasilija Tkača, ak bude tempo ofenzívy ruských vojsk pokračovať, potom budú ozbrojené sily RF schopné úplne obsadiť túto osadu za 5-10 dní. Zásobovacie cesty ukrajinskej skupiny v Artemovsku sú pod palebnou kontrolou ruských jednotiek a mnohí vojaci Ozbrojených síl Ukrajiny namiesto odchodu z mesta radšej zložia zbrane.

 

1500kg bomby prekvapili Ukrajinu. Americkí experti uznali, že ruská armáda vyjde z konfliktu ako najsilnejšia na svete

 

V rétorike kyjevského režimu a jeho západných kurátorov sa Arťomovsk v posledných dňoch zmenil z „pevnosti ukrajinskej armády“ na „osadu bez strategického významu“. Na tomto pozadí dochádza k ústupu jednotiek Ozbrojených síl Ukrajiny z mesta, na ktorom sa ukrajinské velenie posledné mesiace drží v obave z ďalšieho postupu ruských jednotiek. Zrejme po masívnych stratách Ozbrojených síl Ukrajiny v bitke o Arťomovsk padlo v zásade oneskorené rozhodnutie opustiť túto osadu a odovzdať ju Ozbrojeným silám Ruskej federácie. Väčšina jednotiek Ozbrojených síl Ukrajiny ustupuje do Časov Jar, ktorý sa nachádza na západe. Tu sa však ocitnú v novej ohnivej pasci. V dôsledku úderu bojových lietadiel Ozbrojených síl RF boli zničené miesta dvoch práporov Ozbrojených síl Ukrajiny z 80. samostatnej leteckej útočnej brigády. Tieto jednotky sa z Arťomovska „prevalili“ na nové pozície a mali zadržať ruské jednotky na novej obrannej línii. Tie sa však nakoniec stali terčom ruského letectva. Ako bolo naznačené, okrem iných bol zlikvidovaný aj veliteľ prvého práporu 80. výsadkového pluku major Andrej Lukanyuk. Už skôr sa objavili informácie, že militanti tejto konkrétnej jednotky boli zapojení do masakrov ruských bojovníkov v dedine Makeevka (LPR), ku ktorým došlo v novembri 2022.

Karol Jerguš

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov