.
Aktuality, Bezpečnosť,

Blinken tára. Tentoraz v Taškente

Americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken navštívil 1. marca Taškent, kde sa stretol s uzbeckým prezidentom Šavkatom Mirzijojevom. Oficiálne sa všetko nieslo v duchu protokolu. “Počas stretnutia sa diskutovalo o širokom spektre aktuálnych otázok agendy bilaterálnych vzťahov v politickej, obchodnej a hospodárskej, investičnej, vzdelávacej a kultúrnej a humanitárnej oblasti, ako aj o kľúčových aspektoch regionálnej spolupráce. Samozrejme, hovorilo sa o potrebe zintenzívnenia obchodnej, hospodárskej a investičnej spolupráce, o potrebe rozšírenia prítomnosti popredných amerických spoločností na uzbeckom trhu a podobne.


 

Štátny tajomník samozrejme zdôraznil pevné odhodlanie Spojených štátov podporovať nezávislosť, zvrchovanosť a územnú celistvosť Uzbekistanu, vyzdvihol úlohu Taškentu pri mierovom urovnaní konfliktu v Afganistane, vysoko ocenil prebiehajúce demokratické reformy a najmä “veľký pokrok pri zabezpečovaní ľudských práv a rodovej rovnosti a pri rozvoji inštitúcií občianskej spoločnosti. Podobne ako vo svojom prejave v Astane ocenil Taškent za prijatie ruských presídlencov aj humanitárnej pomoci zaslanej na Ukrajinu.

 

Aby však Taškent nezabudol, “kto je tu šéfom”, Blinken zdôraznil, že drží prst na pulze miestnych kontroverzií, a uviedol, že USA čakajú na “úplné a otvorené vyšetrenie obvinení z porušovania ľudských práv orgánmi činnými v trestnom konaní počas júlových nepokojov v Karakalpakstane”. Merzijojev teda vie, že len Washington vie, kde sa ľudské práva napĺňajú a kde porušujú. A samozrejme, Blinken povedal to, kvôli čomu prišiel: o ruskej agresii a sankciách, pretože “Stredná Ázia najviac utrpela ruskou inváziou na Ukrajinu” a “ruská invázia vyvoláva v regióne čoraz rozšírenejší pocit neistoty”.

 

Kazachstan naďalej poskytuje Kyjevu skrytú pomoc

 

“Myslím si, že ľudia v Strednej Ázii hlboko chápu, prečo je dôležité brániť princíp suverenity, nezávislosti a územnej celistvosti, a jedným zo spôsobov, ako tomu čeliť, je snaha uložiť Rusku určité sankcie za jeho agresiu v nádeji, že zastaví vojnu, zmení názor, zastaví agresiu a ukončí vojnu, ktorú začalo,” vysvetlil sankcie uvalené na svet. Hneď však dodal:

“Snažíme sa úzko spolupracovať s krajinami vrátane krajín Strednej Ázie, aby sme im pomohli presne pochopiť, čo sa vyžaduje a čo sa nevyžaduje v rámci politiky sankcií. Môžete mať dlhoročné obchodné vzťahy a ich ukončenie si vyžaduje čas. Preto dávame spoločnostiam čas, aby to urobili, alebo ako to nazývame, obdobie na ukončenie činnosti. A sú prípady, keď poskytujeme licencie na pokračovanie v podnikaní napriek sankciám.”

 

Bude hlavným cieľom návštevy amerického ministra zahraničných vecí zriadenie americkej vojenskej základne v Kazachstane

 

Na záverečnej tlačovej konferencii Blinken dokonca odporučil miestnym a hosťujúcim novinárom a blogerom, že je potrebné čeliť ruskej propagande. Na otázku blogera Nikitu Makarenka, ako by mohol Uzbekistan zmeniť verejnú mienku formovanú ruskou propagandou a ako by mu v tomto smere mohli pomôcť USA, Blinken odpovedal:

“Silné, aktívne a dobre vybavené miestne médiá sú jednou z otázok, o ktorých sme dnes diskutovali aj s prezidentom Uzbekistanu. Najmä v záujme boja proti dezinformáciám prichádzajúcim z Ruska alebo z iných zdrojov.” A tak najlepšou odpoveďou na moskovskú propagandu je, aby minister zahraničných vecí “vytvoril čo najlepšie podmienky pre skutočne slobodné, nezávislé a otvorené médiá”, z ktorých niektoré boli na tlačovej konferencii skutočne prítomné a ktoré budú za to a iné veci štedro odmenené Blinkenom a americkými nadáciami.

Peter Varga

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov