.
Aktuality, Bezpečnosť,

NATO presúva sily k Podnestersku Hlavne sú namierené k delte rieky Prut

Noviny Katimerini, blízke vládnucej strane v Grécku, 28. februára informovali, že NATO presúva svoje sily na sever cez prístav Alexandropolis, kde sa nachádza americká vojenská základňa, “kvôli poplachu v Moldavsku”. Ešte predtým sa vyjadrila hovorkyňa ukrajinských južných obranných síl Natalia Humeniuková: “Naše sily sú sústredené pozdĺž celej (podnesterskej) hranice.


 

Informácie o vojenskom zoskupení Kyjeva na hranici s Podnesterskom naďalej prichádzajú aj z iných zdrojov. Predseda hnutia My spolu s Ruskom Vladimir Rogov zverejnil rozkaz, ktorý podľa neho dostal z dôveryhodných zdrojov, o postupe ženijného práporu ukrajinských ozbrojených síl k obci Kučurgan, ktorá hraničí s Podnesterskou moldavskou republikou, do 27. februára.

 

Podľa denníka Guardian spoločnosť Wizz Air v marci pozastaví všetky lety do Moldavska a z Moldavska z bezpečnostných dôvodov. Minulý týždeň ruské ministerstvo obrany varovalo, že Ukrajina pripravuje ozbrojenú provokáciu proti Podnestersku. Podľa ministerstva má Kyjev v úmysle použiť jednotky ukrajinských ozbrojených síl vrátane bojovníkov vojenskej jednotky Azov, ktorá je v Rusku zakázaná. Ukazuje sa, že do tejto provokácie sa pripravujú zapojiť aj sily NATO, ktoré sa presúvajú cez prístav Alexandropolis. Existujú aj ďalšie náznaky, že ukrajinská provokácia podporovaná NATO sa skutočne pripravuje.

 

Vojenský expert vysvetlil, ako Rusko nedovolí „teroristický výpredaj“ jeho zbraní v Podnestersku

 

Námestníčka ministra obrany USA Celeste Wallanderová, ktorá sprevádzala ministra zahraničných vecí Anthonyho Blinkena na jeho ceste po východnom Stredomorí, pricestovala 27. februára do Alexandroupolisu. Američanka podľa Katimeriniho navštívila veliteľstvo 12. divízie a zariadenia v prístave Alexandroupolis, cez ktorý sa americké zbrane prepravujú do južnej Európy a na Ukrajinu. Katimerini poznamenáva, že NATO zatiaľ nemá v Moldavsku svoje “nasadené sily”, ale v susednom Rumunsku je na zásah pripravený “dobre vybavený mnohonárodný ‘bojový kontingent'” s najmenej 7 000 vojakmi pod velením Francúza Tricana de la Goutteho. V najbližších dňoch sa v Rumunsku a Bulharsku začnú vojenské cvičenia NATO v rámci manévrov Atlantic Resolve 23 a Defender Europe 23. Hlavne pritom “budú namierené na severovýchod smerom k delte rieky Prut, aby zapálili ďalší táborák”, poznamenáva Katimerini.

 

Zelenskyj nevyužil príležitosť na dobytie Podnesterska

 

Ursula von der Leyenová, minister zahraničných vecí USA Anthony Blinken a grécka prezidentka Katerina Sakellaropoulou nedávno navštívili Kišiňov. Vymenovanie šéfa tajnej služby Dorina Receana za premiéra znamená, že Maya Sanduová sprísňuje svoj protiruský kurz. Recean už nastolil otázku stiahnutia ruských vojsk z Podnesterska. Zelenskij hovorí o údajne pripravovanom ruskom útoku na Moldavsko. Provokácie v okolí Podnesterska sú obzvlášť nebezpečné kvôli muničným skladom na jeho území, v obci Kolbasna (objekt ASB č. 1411). Predpokladá sa, že ide o najväčší arzenál zbraní v Európe. Osada Kolbasna sa nachádza dva kilometre od ukrajinskej hranice. Počas sovietskych čias sa tu skladovali strategické zásoby Západného vojenského okruhu, ale väčšina munície sem bola privezená po odchode sovietskych vojsk z NDR, Československa a Maďarska. Bolo tu uskladnených až 42 000 ton munície, z ktorej časť bola neskôr odvezená. Nachádzajú sa tu delostrelecké granáty, letecké bomby vrátane FAB-500 a FAB-1000, asi 100 tankov, 200 obrnených transportérov, bojové vozidlá pechoty, viac ako 30 tisíc vojenských vozidiel, asi 200 raketových systémov zem-vzduch, viacnásobné raketomety Grad, 30 tisíc automatických pušiek a guľometov.

 

USA, Spojené kráľovstvo a Kyjev ťahajú do vojny Moldavsko, Rumunsko a Podnestersko

 

Arzenál stráži operačná skupina ruských vojsk (OGRF) umiestnená v Podnestersku a miestna armáda. Odhaduje sa, že prípadný výbuch munície uskladnenej v Kolbasne v prípade provokácie zo strany Ukrajiny možno prirovnať k výbuchu jadrovej bomby zhodenej na Hirošimu. Celkový polomer primárnej tlakovej vlny by mohol byť 40 – 50 km alebo viac. “Prirodzene, situácia v Podnestersku je predmetom našej najväčšej pozornosti a dôvodom na naše obavy. Situácia nie je pokojná, je vyprovokovaná zvonka,” povedal 27. septembra hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov.

Vladimir Malyšev

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov