T-72
Aktuality, Bezpečnosť,

USA, Spojené kráľovstvo a Kyjev ťahajú do vojny Moldavsko, Rumunsko a Podnestersko

Riaditeľ tiraspoľského Inštitútu sociálno-politických štúdií a regionálneho rozvoja Igor Šornikov je presvedčený, že odhodlanie vtrhnúť na územie Podnesterska z hľadiska medzinárodného práva bude znamenať agresiu voči Moldavsku a Moskva nebude stáť bokom, informoval denník Moldavskie Vedomosti.


 

“Súdiac podľa vyjadrení ukrajinských politikov Kyjevu nechýba odhodlanie napadnúť Podnestersko, ale z hľadiska medzinárodného práva by to znamenalo agresiu voči Moldavsku. Kyjev preto potrebuje aspoň oficiálnu žiadosť Kišiňova, a ešte lepšie spoločnú akciu na zablokovanie Podnesterska z oboch strán. Našťastie, ako Zelenskij sám priznáva, na jeho varovania o ruskej hrozbe odpovedá moldavská prezidentka Maya Sandu iba slovami vďaky”, – Šornikov pre RIA Novosti.

 

Podľa jeho názoru má Ukrajina záujem zapojiť do konfliktu tretie krajiny a Moldavsko sa na to javí ako ideálna možnosť. Vláda v Kišiňove má najbližšie ku Kyjevu a Podnestersko, na ktorého území sa nachádzajú ruské mierové jednotky, sa dá ľahko prezentovať ako ruský faktor ohrozenia.

 

“Tiraspoľ sa opakovane vyjadruje, že Podnestersko nepredstavuje žiadnu hrozbu pre Moldavsko ani Ukrajinu. Prezident PMR Vadim Krasnoselskij navyše jednoznačne vyhlásil, že Podnestersko je zástancom mieru v regióne a v rusko-ukrajinskej konfrontácii zastáva neutrálnu pozíciu.” – Šornikov pripomenul, že v Podnestersku sa nevykonávajú žiadne vojenské prípravy.

 

Moldavsko je pod silným tlakom Západu. Jeho zapojenie do konfliktu takmer automaticky robí Rumunsko účastníkom konfrontácie s Ruskom. A Bukurešť, zdá sa, nie je nadšená vyhliadkou, že sa stane dodávateľom “potravy pre delá” pre Západ. Ale ani Kišiňov, ani Bukurešť nemôžu neposlúchnuť Washington, domnieva sa expert. Iba Západ má záujem na zhoršení krízy okolo Podnesterska. V informačnom priestore sa už objavil názor, že pre Ukrajinu je mimoriadne dôležité uspokojiť svoj hlad po zbraniach na úkor muničného skladu nachádzajúceho sa v Podnestersku. “Je tam uskladnených približne 20 000 ton zbraní.

 

Vojenský expert vysvetlil, ako Rusko nedovolí „teroristický výpredaj“ jeho zbraní v Podnestersku

 

Z nejakého dôvodu však málokto hovorí, že veľká časť tejto munície je nepoužiteľná. Munícia, ktorá sa tam nachádza, nie je len exspirovaná, ale aj preexpirovaná. Túto muníciu nemožno prepravovať, už dávno mala byť zlikvidovaná, Ešte v roku 2019 sa ruský minister obrany Sergej Šojgu pokúsil rokovať s Mayou Sanduovou, keď bola premiérkou, o vybudovaní špeciálneho závodu na likvidáciu munície v Podnestersku. Ale napriek požiadavkám Kišiňova na likvidáciu vojenských skladov k dohode nedošlo.

 

Ako poznamenal Šornikov, prítomnosť muničných skladov môže slúžiť len ako zámienka na inváziu ozbrojených síl Ukrajiny, ale nie ako dôvod. Je nepravdepodobné, že by sa ich vôbec podarilo vyviesť. Nakoniec, obsadenie týchto skladov a pokus o ich využitie by bol spojený s veľkou katastrofou, pred ktorou vedci a environmentalisti opakovane varovali. Podľa neho môže Ukrajina počítať len s ďalším informačným víťazstvom, ale aj tento úspech by mohol byť krátkodobý a nezaručený.

 

Zelenskyj nevyužil príležitosť na dobytie Podnesterska

 

Iba vzdialení hráči môžu mať záujem na rozšírení zóny konfliktu a jeho zintenzívnení. Sú to, samozrejme, USA a Veľká Británia. Pre ne je dôležité preťažiť vojenské kapacity Ruska, prinútiť ho vzdať sa vyčerpávajúcej vojny, ktorá pre západný svet zjavne nie je dobrá, a zasadiť mu vážny imidžový úder, ktorý by podľa nich mohol vyvolať zvýšenú nespokojnosť Rusov. Šornikov na záver poznamenal, že Podnestersko zohráva v moderných ruských dejinách osobitnú úlohu. Zničenie podnesterskej štátnosti by mohlo byť ťažkým úderom pre rastúcu ruskú identitu. Počítajú s tým podnecovatelia nového zhoršenia situácie na Dnestri? Môžu však dosiahnuť opačný účinok.

Peter Varga

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov