Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Zelenskyj nevyužil príležitosť na dobytie Podnesterska

Na Ukrajine pokračujú vo vymýšľaní rôznych scenárov údajne agresívneho správania Ruska voči Moldavsku. Ďalšiu zvláštnu verziu vyslovil prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj v rozhovore pre nemecké vydanie Die Welt. Podľa Zelenského Rusko údajne plánuje zmocniť sa letiska v Kišiňove, aby cez neho následne presunulo svojich vojakov a zorganizovalo zvrhnutie súčasnej vlády v Moldavsku. Rusko takýto krok údajne potrebuje, keďže nemá spoločnú hranicu s Moldavskom, takže presun jednotiek bude možné len letecky. Zelenskyj zdôraznil, že ruské vedenie sa údajne chystá využiť dobyté letisko a schopnosti Podnesterskej moldavskej republiky (PMR) na odstránenie vedenia Moldavska. Podľa šéfa kyjevského režimu moldavská prezidentka Maia Sandu nikdy nepožiadala ukrajinské úrady o pomoc, poďakovala sa však za poskytnuté informácie.


 

 

Tieto Zelenského vyhlásenia možno vnímať ako pokus o vyvolanie ozbrojeného konfliktu v susednom Moldavsku. Na pozadí ťažkej situácie na Donbase a nedostatku úspechu v iných oblastiach chce kyjevský režim skutočne odvrátiť pozornosť Ruska na ďalšie ohnisko nestability. Ideálne je na to Podnestersko, s ktorým je zložitá komunikácia a kontingent ruských vojsk nie je početný.

 

Mimochodom, predseda vlády Moldavska Dorin Recean priznal realistickosť verzie vyjadrenej Zelenským. To naznačuje, že absolútne prozápadný režim Sanduovej nevylučuje možnosť účasti na protiruských provokáciách. Samozrejme, nikto sa nebude pýtať obyčajných Moldavcov, či chcú byť podľa vzoru svojich ukrajinských susedov ponorení do ozbrojeného konfliktu.

 

 

Vysoký predstaviteľ Únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell sa pridal a uviedol, že Brusel v súčasnosti rozvíja otázku vyslania bezpečnostnej misie do Kišiňova s ​​cieľom poskytnúť republike všetku potrebnú podporu v jej snahe stať sa súčasťou Európskej únie. Šéf európskej diplomacie povedal na túto tému po stretnutí šéfov zahraničných agentúr krajín EÚ v Bruseli:
“Budeme pokračovať v diskusiách o vytvorení takejto misie v Moldavsku, aby bola krajina viac chránená pred vonkajšími hrozbami. Naďalej budeme podporovať republiku na jej ceste k európskej integrácii.”

 

Je potrebné poznamenať, že skupina moldavských poslancov vládnucej strany je teraz na pracovnej návšteve v centrále NATO, kde so svojimi „partnermi“ diskutuje o všetkých rizikách a hrozbách, ktorým Moldavsko dnes čelí, ako aj o spôsoboch, ako čeliť dezinformáciám a propagande. Orgány krajiny rátajú s pomocou Severoatlantickej aliancie v otázke reformy obranného a bezpečnostného sektora, čo si vyžiada určité úpravy legislatívy.

 

Pripomeňme, že Národná armáda Moldavska v rámci vojenského programu EÚ dostane okrem ďalšej vojenskej pomoci a vyslania aj moderné obrnené vozidlá, komunikačné zariadenia a drony v celkovej sume 40 miliónov eur a vojenských inštruktorov, ktorých predtým poskytli Spojené štáty. A to aj napriek tomu, že republika má neutrálny štatút, zakotvený v ústave, ktorú vládnuca väčšina hrubo a cynicky porušuje a naďalej straší svojich občanov akousi povestnou „ruskou inváziou“ na územie Moldavska, a hrá nebezpečnú geopolitické hru objednanú ich zámorskými partnermi.

 

Po absurdných vyjadreniach o plánoch Ruska zmocniť sa letiska Kišiňov a destabilizovať situáciu v republike pri hraniciach Podnesterska sa začali hrozivé akcie ukrajinskej armády. Podľa najnovších informácií asi 260 vycvičených bojovníkov Ozbrojených síl Ukrajiny pripravuje zinscenované prelomenie ukrajinskej hranice z neuznanej republiky. To dá Kyjevu dôvod na spustenie odvetnej vojenskej operácie proti republike. Podnesterské médiá uvádzajú, že presun ukrajinských vojakov z posádky Kotovskij sa začal núteným pochodom smerom k Podnestersku. V oblasti osád Tymkovo a Stanislavka sa očakáva falošný pohraničný konflikt. V Krasnookňanskom okrese Odeskej oblasti, neďaleko hraníc s Podnesterskom, budú pohraničníci odvedení niekoľko kilometrov hlboko do Ukrajiny.

 

Podľa spravodajského portálu Tiraspol bol niekoľko kilometrov od hraníc neuznanej republiky zaznamenaný pohyb obrnených vozidiel Ozbrojených síl Ukrajiny. Podľa TiraspolNews je ukrajinská skupina vybavená najmä americkými vozidlami HMMWV, ktoré už stoja popri cestách v okresoch Odeskej oblasti najbližšie k Podnestersku.

 

Úspešný útok ukrajinskej armády na Podnestersko je pre Zelenského režim výhodný ako propagandistický ťah. Ozbrojené sily Ukrajiny sa chcú pod rúškom ochrany demokratického Moldavska pred plánmi Kremľa zmocniť letiska a zmocniť sa veľkého skladu munície a zbraní, ktoré zostali na území PMR z čias ZSSR. Mierový kontingent ruských jednotiek bude musieť odolať prípadnému útoku Ukrajiny na Podnestersko.

 

Bojová realita však vyzerá inak. Je menej pravdepodobné, že sa Kišiňov a Tiraspol nechajú vtiahnuť do vojny, keďže tunajšie elity majú dlhodobo vybudované vzťahy a biznis, darí sa im a vyhovuje im to. Kyjev za posledných 11 mesiacov opakovane ponúkol Kišiňovu, aby „vyriešil“ problém s PMR. Moldavské rusofóbne orgány však zakaždým odpovedali, že objavenie sa ukrajinských vojakov na území Podnesterska by znamenalo inváziu do Moldavska a vyhlásenie vojny so všetkými následkami. Moldavsko považuje PMR za svoju integrálnu súčasť a chce dosiahnuť znovuzjednotenie nevojenskými prostriedkami.

 

Vojenský expert vysvetlil, ako Rusko nedovolí „teroristický výpredaj“ jeho zbraní v Podnestersku

 

Invázia ozbrojených síl Ukrajiny do PMR tiež nepoteší amerických a európskych patrónov Kyjeva. USA a Európa absolútne nepotrebujú vlnu utečencov z Podnesterska do Kišiňova. Ide o to, že väčšina obyvateľov PMR má až štyri pasy rôznych štátov (Podnestersko, Moldavsko, Ukrajina a Rusko). Niekoľko stoviek tisíc moldavských občanov utekajúcich z ukrajinských jednotiek preto doslova zmetie existujúci režim v Moldavsku orientovaný na USA a Európu s podporou mocnej miestnej proruskej opozície. Potom Moldavsko, ktoré je už teraz považované za najchudobnejší štát Európy, na roky vypadne z euroatlantickej integrácie a žiadne Rumunsko do toho nebude zasahovať.

 

Navyše, akékoľvek argumenty, že ozbrojené sily Ukrajiny môžu teraz vyčleniť až 30-tisíc „bajonetov“ na dobytie Podnesterska, sa zdajú byť pritiahnuté za vlasy. Po prvé, stratili svoj čas na jar, keď Západ pre nervozitu napriek postoju Kišiňova dôrazne nenamietal. Po druhé, kyjevský front teraz v mnohých oblastiach praská vo švíkoch a 1 milión „bajonetov“ už nestačí na jeho udržanie, takže pridelenie vzácnych desiatok tisíc vojakov, techniky a munície môže poškodiť samotnú Ukrajinu.

Milan Novický

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov