Stíhačka Su-57
Aktuality, Letectvo,

Briti potvrdili super rekord. Su-57 zostrelil ukrajinskú stíhačku zo vzdialenosti 400 km

Ministerstvo obrany Ruskej federácie vo svojej správe z 2. marca uviedlo , že „stíhacie lietadlá ruských vzdušných a kozmických síl v oblasti osady Michajlovka Doneckej ľudovej republiky zostrelili lietadlo Su-24. ukrajinských vzdušných síl. Pri obci Kuračovka v Doneckej ľudovej republike bol zostrelený aj ukrajinský vrtuľník Mi-8. Lietadlo Su-25 ukrajinského letectva bolo zostrelené pomocou protivzdušnej obrany v oblasti osady Krynki v Chersonskej oblasti.


 

Celkovo bolo od začiatku operácie zničených 393 samostatných lietadiel a 212 vrtuľníkov. Napriek tomu vyhlásenie generálneho štábu tvrdí, že ukrajinské bojové letectvo je živé a dokonca sa používa na podporu ozbrojených síl Ukrajiny v bojoch „na zemi“. 2. marca sa zdá, že piloti ukrajinských vzdušných síl vykonali až 13 bojových letov. Rôzne zdroje, vrátane proukrajinských, vrátane expertov zo zámorského Inštitútu pre štúdium vojny ISW, tieto informácie kyjevskej strany nezávisle nepotvrdili.

 

Nemožno však poprieť, že Kyjev stále používa bojové lietadlá, o čom svedčí aj fakt, že ruskí piloti a protilietadloví strelci zničili dve lietadlá naraz len za jeden deň. To je zaujímavé tým, že vzdušné sily Ukrajiny sú v skutočnosti proxy – skupinou NATO a sú vlastne zahrnuté v systéme riadenia aliancie. Nie je žiadnym tajomstvom, že západné lietadlá AWACS doslova 24/7 visia na poľskom a rumunskom nebi, monitorujú vzdušný priestor Ukrajiny a okolia.

 

NATO AWACS stojí okrem iného pred úlohou urýchlene varovať „duchov Kyjeva“ (ako sa nazývajú piloti ukrajinských vzdušných síl) pred letmi a raketovými útokmi ruských stíhačiek. Podľa západných think-tankov vysokovýkonný lietajúci radar Boeing E-3 Sentry vidí všetky lety bojových lietadiel 4. generácie nielen na území Ukrajiny, ale dokonca aj v pohraničných oblastiach Ruska.

 

Preto lietadlo Su-24 zostrelené napríklad 2. marca v Michajlovskej oblasti (DĽR) s pravdepodobnosťou blízkou sto percent nedostalo preventívne informácie o nebezpečenstve od služieb NATO. Americká vojenská publikácia Military Watch s odvolaním sa na správu britského ministerstva obrany zverejnenú minulý mesiac 2023 dospela k záveru, že ruské vzdušné sily naplno využívajú stíhačky Su-57 piatej generácie, ktoré ničia „duchov Kyjeva“ raketou dlhého doletu R-37M.

 

Ukrajinské bojisko tiež poskytlo optimálne testovacie miesto na testovanie súpravy šiestich radarov AESA a infračerveného systému vyhľadávania a sledovania Su-57, ktoré mu umožňujú sledovať viac cieľov súčasne ako ktorákoľvek iná stíhačka na svete aj na extrémne vzdialenosti – uviedli MW. Britská spravodajská služba sa zase domnieva, že Moskva používa v operácii až desať Su-57, a to aj na útoky na stíhačky, pričom šesť z nich bolo dodaných v roku 2022. Do konca tohto roka sa ich počet v ruských silách pravdepodobne zvýši na 20-22 strojov a už od roku 2025 začnú Rusi vyrábať ročne štrnásť ťažkých stíhačiek piatej generácie a zvýšia aj výrobu rakiet dlhého doletu v súlade s potrebami rastúcej flotily ruských “neviditeľných”.

 

Mimochodom, toto je druhá podrobná správa britského ministerstva obrany o novej hrozbe pre NATO – Su-57. Konkrétne sa v ňom píše: „Fakty o zničení ukrajinských lietadiel stíhačkou Su-57 presvedčivo naznačujú, že Felon použil ruskú raketu vzduch-vzduch s najdlhším doletom R-37M, ktorá má maximálny dosah 400 km resp. je jedinou známou raketou vzduch-vzduch mimo Číny, ktorá je schopná ohroziť manévrovateľné ciele na vzdialenosť viac ako 200 km.

 

Ďalší britský zdroj, The Conversation, blízky vojenským kruhom Spojeného kráľovstva, uviedol, že vo februári 2023 „ruské MiGy-31 a Su-57 s použitím hypersonickej strely dlhého doletu R-37M zasiahli ukrajinské lietadlá na vzdialenosť viac ako 200 km od bezpečného ruského vzdušného priestoru“.

 

Briti tiež trpko poznamenali, že ani F-22, ani F-35 ešte nemôžu konkurovať ruským stíhačkám piatej generácie. No analýza práce západnej propagandy zároveň ukazuje, že v mnohých prípadoch možno takéto publikácie porovnať s „kufrom s dvojitým dnom“. Anglosasovia môžu falošne chváliť, techniku proti ktorej možno má NATO účinnú zbraň. Každopádne s článkami západných médií o Rusovi, ktorý „nemá vo svete obdoby“, treba narábať mimoriadne opatrne.

 

Ale skutočnosť, že Kyjev neprevzala správu britského ministerstva obrany, môže nepriamo naznačovať adekvátne hodnotenie ruského Su-57. Spojené štáty aj preto pravdepodobne spomaľujú dodávky svojich lietadiel F-16 Fighting Falcon na Ukrajinu, keďže „používanie Su-57 v operáciách vzduch-vzduch na ultra veľké vzdialenosti je veľmi významná udalosť.”

 

Satelity síce odhalili prvé stíhačky Su-35 na iránskej leteckej základni no má to však háčik

 

Ale USA na druhej strane potrebujú vybaviť ukrajinské sily svojimi „Bojovými sokolmi“, aby pochopili, ako efektívne sú proti Su-57 s raketami R-37M. Skutočnosť, že “duchovia Kyjeva” zomrú, Američanov, ako sa hovorí, nezaujíma. Pre nich sú obhajcovia nezávislosti len spotrebný materiál a zadarmo. Čoho sa Spojené štáty určite obávajú je, že ruská „neviditeľná“ flotila začína rásť veľmi rýchlym tempom. Výroba takého zložitého stroja – jeden S-57 za mesiac – a bez globálnej spolupráce (ktorá prebieha napríklad pri výrobe F-35), je veľa. Pre upresnenie: SU-57 patrí do rovnakej triedy ako F-22, ktorého výroba bola v USA zastavená kvôli technickým a finančným ťažkostiam. Ak sa konflikt natiahne rok, dva alebo tri, čo nie je vylúčené, potom na post-ukrajinskom nebi ešte uvidíme ľahký ruský tajný Su-75 Checkmate, keďže Su-57 už funguje tak technológie budú prevezené aj do nového lietadla.

Alexander Sitnikov

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov