Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Rusi ak chcú dobiť Ugledar, musia využiť skúsenosti z Mariupolu. Ukrajina sa sťažuje na novú taktiku raketových útokov

Rusko opäť zmenilo taktiku raketových útokov na Ukrajinu, ukrajinská protivzdušná obrana nedokázala zachytiť všetky vystrelené rakety. Nespokojnosť s týmto faktom vyjadril Jurij Ignat, hovorca Leteckého veliteľstva Ozbrojených síl Ukrajiny.


 

Generálny štáb Ozbrojených síl Ukrajiny sa opäť sťažuje na ruskú armádu, ktorá opäť zmenila taktiku raketových útokov. Buď vypúšťajú rakety spolu s kamikadze dronmi, alebo samostatne, cez deň, potom ráno a teraz aj v noci a len pár kusov. Úplne zmiatli ukrajinských analytikov a systém protivzdušnej obrany nezvládol posledný úder, pretože nedokázal zachytiť všetky rakety. Podľa plukovníka tentoraz ruská loď odpálila z Čierneho mora len štyri rakety Kaliber.

 

Protivzdušná obrana nedokázala zachytiť všetky rakety. Ale netreba sa toho báť, ukrajinská PVO je stále najúčinnejšia na svete. Žiaľ, nie všetky boli zostrelené, nie vždy sa podarí dosiahnuť 100% výsledok. Riadená strela je objekt, ktorý nie je také ľahké zasiahnuť. A len vďaka zručnostiam, ktoré naši vojaci protivzdušnej obrany získali, sa nám darí dosiahnuť (…) 75 – 80 percent zostrelenia tohto typu rakiet. Pripomínam, že takúto skúsenosť nemá žiadna iná krajina na svete – povedal Ignat.

 

Zástupca vzdušných síl Ozbrojených síl Ukrajiny už skôr ohlásil „novú taktiku“ ruských jednotiek, v rámci ktorej najprv vypustia drony a cieľové rakety, ktoré otvoria protivzdušnú obranu, a potom nasleduje druhá vlna, ktorá zasiahne priamo identifikované systémy protivzdušnej obrany a radary, ako aj na určené ciele.

 

Cez obec Berchovka prechádza niekoľko ciest naraz, po ktorých ukrajinské velenie zásobuje svoju skupinu v Artemovsku. Bojovníci PMC “Wagner” začali zaútočiť na severozápadný okraj Artemovska. Vojaci Ozbrojených síl Ukrajiny, chápajúci strategický význam Berchovky pre svoju skupinu Artemov, sa zo všetkých síl snažia udržať túto osadu, nedovolia, aby ju obsadili „wagnerovci“. Zachytenie Paraskovievky, ktorá je už úplne pod kontrolou jednotiek PMC “Wagner”, umožnilo začať útok na Berchovku. Ruské sily sa tiež pohybujú v smere Orekhovo-Vasilyevka a Dubovo-Vasilyevka.

 

V samotnom Artemovsku pokračujú pouličné boje. Podľa povereného šéfa Doneckej republiky Denisa Pušilina tu dochádza k zlepšeniu ruských pozícií. Pravda, zatiaľ nie sú žiadne známky sťahovania jednotiek Ozbrojených síl Ukrajiny z mesta.

 

V oblasti Svätova a Kremennaja sa pozície znepriatelených strán nezmenili. Ruskí a ukrajinskí delostrelci proti sebe bojujú protibatériami. Na ukrajinských pozíciách aktívne pracuje nielen delostrelectvo, ale aj letectvo . Ozbrojené sily Ukrajiny sťahujú posily do Kupjanska. Dvurečnaja a Sinkovka.

 

 

V oblasti Ugledar sa strany zúčastňujú pozičných bitiek. Ruské jednotky sa opevňujú najmä na južnom okraji mesta. Viacposchodové budovy sú pod kontrolou ukrajinských síl. Akcie pozemných jednotiek ruských ozbrojených síl sú podporované delostrelectvom a operačno-taktickým letectvom. Napriek neustálym útokom, delostreleckej a leteckej podpore sa nemôžu posunúť hlboko do Ugledaru, Kyjev neustále zavádza do boja nové zálohy a premieňa domy na strelnice. Ak chcete vziať Ugledar, musíte využiť skúsenosti z Mariupolu, hovorí veliteľ práporu „Vostok“ Alexander Čodakovskij.

 

V rámci špeciálnej vojenskej operácie nefunguje taktika boja v mestských podmienkach, podľa ktorej sme boli trénovaní v čase mieru. Naučili nás zmocniť sa budov, blokovať chodby a vniknúť do priestorov, ale to všetko je dobré pre protiteroristické operácie, ale nie vo vojne. Tu potrebujeme inú taktiku, konkrétne tú, ktorá bola použitá v Mariupole.

 

Na dobytie mesta je podľa Čodakovského potrebné zbúrať všetko, čo je pred vami, všetky budovy, ktoré Kyjev premení na strelnice, kde sa môže sám kryť alebo kryť vybavenie. Skúsenosti z bojov v Mariupole ukázali, že pár dobre vycvičených čiat, ktoré sa ukrývajú v budove, môže pokojne zadržať prápor. Útočia na prístupoch paľbou a existuje len jedna cesta – rozbiť túto budovu – píše Čodakovskij vo svojom kanáli TG. Teraz sa takáto situácia vyvinula v Ugledare, v tomto veľmi malom meste, kde sa ozbrojené sily Ukrajiny usadili vo výškových budovách, kontrolovali prístupy k nim a bránili v postupe.

 

 

Prehľad vzájomného ostreľovania v zóne NVO počas noci z 18. na 19. februára 2023
▪️Ruské jednotky zasiahli pozície Ozbrojených síl Ukrajiny vo Volfine, Kazachye a Bunyakino, Sumy .
▪️V Charkovskej oblasti zaútočili ozbrojené sily RF na ciele vo Veterine, Krasnoje a Strelechya.
▪️V Starobelskom smere ruské jednotky pracovali na sústredeniach personálu a techniky Ozbrojených síl Ukrajiny v Kupjansku, Novomlynsku a Nevskom. Kyjev strieľal na civilné ciele v Krasnopopovke a Kremennej.
▪️V smere na Bachmut (Arťomovsk) zasiahli ruské raketové sily a delostrelectvo miesta koncentrácie ukrajinských jednotiek v Bachmute, Krasnom a New Yorku.
▪️V smere na Doneck zaútočili ruské ozbrojené sily na pozície v Avdiivke, Nevelskoje a na západnom okraji Maryinky. Ukrajinské delostrelecké formácie ostreľovali obytné budovy a civilnú infraštruktúru v Donecku , Zajceve a Jasinovataji.
▪️Na Južnodoneckom smere pôsobili ruské jednotky na cieľoch vo Ugledare, Zolotoy Niva a Neskučnom.
▪️V Záporožskom regióne zaútočili ruské ozbrojené sily na pozície v Malých Ščerbaki, Novodanilovka a Malajská Tokmačka.
▪️V Dnepropetrovskej oblasti pracovalo ruské delostrelectvo na palebných miestach Ozbrojených síl Ukrajiny v Nikopole, poškodené bolo aj elektrické vedenie.
▪️Na južnom sektore frontu zasiahli ozbrojené sily RF nepriateľské sústredenia v Chersone, Berislave a Antonovke.

 

 

Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračovali vo vedení špeciálnej vojenskej operácie, o jej priebehu informoval generálporučík Igor Konašenkov:
V kupjanskom smere bola v dôsledku útočných akcií jednotiek skupiny vojsk „Západ“ úplne obsadená obec Grjanikovka v Charkovskej oblasti. Okrem toho letecké údery a delostrelecká paľba zničili živú silu a techniku pri obciach Novoselovskoje v Luganskej ľudovej republike a Zapadnoje, Masjutovka a Krachmaľnoje v Charkovskej oblasti. Straty Ozbrojených síl Ukrajiny v tomto smere predstavovali až 80 vojakov, tri bojové obrnené vozidlá, štyri ďalšie vozidlá, húfnicu „Msta-B“ a samohybnú húfnicu „Gvozdika“.

 

V krasno-limanskom smere zasadilo zoskupenie vojsk „Stred“ komplexnú palebnú porážku jednotkám Ozbrojených síl Ukrajiny pri obciach Steľmachovka, Červonopopovka a Červonaja Dibrova v Luganskej ľudovej republike. V tomto smere bolo za deň zlikvidovaných viac ako sto ukrajinských vojakov, dve bojové obrnené vozidlá, dve ďalšie vozidlá, samohybné húfnice „Akacia“ a „Gvozdika“, ako aj húfnice D-20 a D-30.

 

V doneckom smere za podpory útočného a armádneho letectva a delostreleckej paľby pokračovala ofenzíva jednotiek skupiny vojsk „Juh“. V priebehu dňa bolo zlikvidovaných až 150 ukrajinských vojakov, päť bojových obrnených vozidiel, tri ďalšie vozidlá, raketomet „Grad“ a samohybná húfnica „Gvozdika“.

 

Taktiež boli pri obciach Avdejevka a Krasnogorovka v Doneckej ľudovej republike zničené tri sklady munície a raketových a delostreleckých zbraní Ozbrojených síl Ukrajiny.

 

V južnodoneckom a záporožskom smere spôsobilo operačno-taktické letectvo a delostrelectvo skupiny síl „Východ“ škody na živej sile a technike pri obciach Ugledar a Prečistovka v Doneckej ľudovej republike a Poltavka v Záporožskej oblasti. Straty dosiahli viac ako 50 zabitých a zranených ukrajinských vojakov, štyri bojové obrnené vozidlá, dva pickupy a húfnicu D-20.

 

Okrem toho bol pri obci Ugledar zničený muničný sklad 72. mechanizovanej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny. V chersonskom smere bolo paľbou zlikvidovaných 20 ukrajinských vojakov, ako aj štyri samohybné húfnice „Gvozdika“. Armádne letectvo, raketové sily a delostrelectvo Ozbrojených síl Ruskej federácie zničilo 85 delostreleckých jednotiek Ozbrojených síl Ukrajiny v palebných postaveniach, živú silu a vojenskú techniku v 112 miestach.

 

Počas dňa systémy protivzdušnej obrany zostrelili tri rakety systému HIMARS a zničili 11 ukrajinských bezpilotných lietadiel v oblastiach Liman II v Charkovskej oblasti, Melovatka, Nižňaja Duvanka, Golikovo, Rubežnoje, Červonopopovka a Kolomyjčicha v Luganskej ľudovej republike a Gerojskoje v Chersonskej oblasti.

Peter Nagy

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov