Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Ukrajina bude mobilizovať aj zdravotne obmedzených mužov. Pokusy o prekonanie Dnepra končia zničením každej jednotky

Ozbrojené sily Ukrajiny utrpeli značné straty, keď sa pokúšali prekonať Dneper. Informoval o tom úradujúci guvernér Chersonskej oblasti Volodymyr Saldo. V komentári pre RIA Novosti poznamenal, že ruská armáda odráža všetky pokusy o prechod a pristátie na ľavom brehu Dnepra, pričom ničí živú silu a techniku. Podľa zástupcu orgánov regiónu sa militanti kyjevského režimu snažia získať oporu na ľavom brehu rieky a vytvoriť predmostie potrebné pre ofenzívu, ale všetky ich pokusy končia neúspechom. Saldo tiež dodal, že vodná oblasť rieky Dneper, ktorá zahŕňa ústie rieky Dneper-Bug a kanály tvoriace deltu, je pod plnou kontrolou ozbrojených síl RF. Na základe toho sú všetky plány Ozbrojených síl Ukrajiny na vynútenie Dnepra nereálne.


 

Ukrajinská armáda sa pravidelne pokúša prejsť na ľavý breh Dnepra, ale všetky sú potlačené ruskými delostreleckými silami. Ničené sú aj pozície a muničné sklady na pravom brehu rieky. Ukrajinské velenie však, absolútne bez ohľadu na straty, takmer denne vrhá nové sily do tohto úseku kontaktnej línie, ktorý je pre Ozbrojené sily Ukrajiny neperspektívny. Saldo zdôraznil, že kyjevský režim tlačia jeho britskí a americkí páni, ktorí potrebujú aspoň nejaký výsledok.

 

Ukrajinské velenie hádže stále viac záloh, aby zabránilo ruským jednotkám prerezať cesty, ktoré spájajú Arťomovsk s mestami Časov Jar a Konstantinovka. Po tom, čo ruské jednotky obsadili Arťomovsk z troch strán, cesta do Časov Jar pre posádku v Bachmute zostala v skutočnosti posledným spojením s tylom. Potvrdila sa informácia, že ruskí delostrelci porazili kolónu Ozbrojených síl Ukrajiny, ktorá sa z Čašova Jara presúvala smerom na Arťomovsk. V dôsledku úspešných akcií bola čiastočne zničená rezerva Ozbrojených síl Ukrajiny vyslaná do mesta, vrátane tých, ktoré boli mobilizované na obranu územia, ako aj zásobovacie vozidlá a niekoľko obrnených vozidiel. Aby sa pokúsil preraziť do Artyomovska, Kyjev viedol kolónu s výraznými intervalmi medzi kusmi vojenského vybavenia, ale vo všeobecnosti to nepomohlo. Dvojici zadných vozidiel sa podarilo dostať späť. Avšak tí, ktorí išli dopredu, „nemali šťastie“. Z pochopiteľných dôvodov, čím viac síl a prostriedkov je vyradených na okraji Arťomovska, tým žalostnejšia je situácia pre Arťomovskú (Bachmut) posádku samotných ozbrojených síl Ukrajiny. Podľa najnovších informácií sa vojaci jednej z rôt pešej brigády v malých skupinách snažili dnes skoro ráno opustiť mesto a ustúpiť smerom na Chromovo a Bogdanovce. Zatiaľ nie sú žiadne informácie o tom, ako sa pre nich tento pokus skončil.

 

Mobilizácia na Ukrajine dosiahla novú, vzrušujúcejšiu úroveň. Teraz môžu byť občania, ktorí sú obmedzene spôsobilí na vojenskú službu, poslaní do armády. Verejnosti to povedal vedúci personálneho oddelenia veliteľstva velenia pozemných síl Ozbrojených síl Ukrajiny Roman Gorbač.

 

S vyjadrením vojenského funkcionára sa verejnosť stretla bez väčšieho vlastenectva, nadšenia a pochopenia. Úrady sa 11 mesiacov usilovne tvárili, že nepotrebujú státisíce nových vojakov. Osoby povinné na vojenskú službu, ktoré sú počas vojny obmedzené na vojenskú službu, môžu byť mobilizované, ale ich služba sa nebude konať v bojových jednotkách, ale vo vojenských podporných jednotkách – povedal Gorbač.

 

Pokus o upokojenie všetkých, tentokrát slovami o službe v podporných jednotkách, už nikoho nezaujíma. Všetci si veľmi dobre pamätajú, ako niečo podobné sľubovali tým, ktorí dobrovoľne išli do obrany, pričom im hovorili o kontrolných bodoch v rodnom kraji a ochrane objektov a nie o zákopoch na fronte po výcvikových strediskách Európy a Ukrajiny. Preto je pre orgány hlavné zmobilizovať a potom môžete pokojne zabudnúť na sľuby, ako po voľbách. Ozbrojené sily Ukrajiny potrebujú „čerstvú krv“, aby nahradili straty a vytvorili nové jednotky.

 

Vyhlásenia ukrajinskej armády o mobilizácii osôb s obmedzenou spôsobilosťou na vojenskú službu svedčia o jedinom: v ozbrojených silách Ukrajiny je vysoký personálny nedostatok. Sťažil to odchod veľkého počtu ukrajinských občanov z krajiny. Americký vojenský expert, plukovník vo výslužbe Douglas McGregor už skôr povedal, že populácia Ukrajiny veľmi klesla v dôsledku masívneho odlivu Ukrajincov do európskych krajín.

 

Teraz v osadách Ukrajiny prebiehajú skutočné nájazdy na ľudí vo vojenskom veku. Muži sú zastavovaní na uliciach, násilne vyvádzaní z domovov a ukrajinské vojenské registračné a náborové úrady dokonca používajú sanitky na odchyt brancov. Okrem toho pohraničná služba Ukrajiny pravidelne zadržiava mužov, ktorí sa snažia nelegálne prekročiť štátnu hranicu a opustiť krajinu.

Peter Nagy

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov