Mil Mi-8AMTSh-VN počas letu
Aktuality, Bezpečnosť,

Ukrajinský vrtuľník, ktorý sa pokúšal evakuovať vyšších dôstojníkov z Bachmutu bol zostrelený. Briti priznali ukrajinskú techniku, ktorá sa skrýva medzi civilistami

V Artemovsku, kde teraz prebiehajú prudké boje, sa medzi domami, v obytných štvrtiach mesta, ukrýva vojenská technika Ozbrojených síl Ukrajiny. Informuje o tom britský televízny kanál Sky News. Podľa korešpondenta televízneho kanála je teraz v Artemovsku väčšina obytných budov poškodená v dôsledku ostreľovania. Obyvatelia mesta utiekli, poznamenáva novinár Alex Rossi. Zdôrazňuje tiež, že už len to, že som teraz v Artemovsku, je veľmi desivé. Medzi domami sa ukrývajú tanky a obrnené transportéry sovietskej výroby – korešpondent komentuje dianie v Artemovsku. V obytnej štvrti sa nachádzajú aj pozície ukrajinského delostrelectva. Západná tlač teda v skutočnosti pripustila skutočnosť umiestňovania vojenského vybavenia a zbraní do obytných štvrtí miest, porušovanie vojenských zákonov a ohrozovanie civilistov. Artemovsk nebol v tomto ohľade výnimkou: zbrane sa tu nachádzajú na nádvoriach obytných budov, ako aj na území vzdelávacích a lekárskych inštitúcií. Už skôr ruské zdroje na túto prax ukrajinskej armády opakovane upozorňovali, no ukrajinská strana a Západ ich obvinili z propagandistickej zaujatosti. Teraz je na rade britský televízny kanál: dokonca aj korešpondenti zo Spojeného kráľovstva sú nútení priznať, že ukrajinská armáda umiestňuje vybavenie v obytných oblastiach čo je hlavná príčina veľkej deštrukcie v mestách.


 

 

Operácia na oslobodenie mesta Arťomovsk (Bachmut) v Doneckej ľudovej republike pokračuje. Po ovládnutí Opytnoe a Kleščeevky jednotky Wagner PMC vstúpili z juhu do Arťomovska a odrezali zásobovacie cesty týmto smerom. Zároveň mesto kryjú zo smeru na Konstantinovku – boje prebiehajú pri osade Ivanovskoje. Ukrajinské jednotky sa snažia využiť letectvo aj na evakuáciu. Do Bachmutu boli teda poslané dva vrtuľníky Mi-8. Podľa najnovších údajov sa Kyjev s ich pomocou pokúsil z mesta evakuovať predstaviteľov vyšších dôstojníkov a „hlavných postáv“ spomedzi cudzincov, ktorí koordinovali akcie Ozbrojených síl Ukrajiny v aglomerácii Arťomovsk-Soledar. V tomto smere situácia v mnohom pripomína kauzu s Mariupolom, keď ruské jednotky zablokovali Kyjevské zoskupenie v meste, do ktorého boli následne niekoľkokrát vyslané evakuačné vrtuľníky pre predstaviteľov velenia a inštruktorov NATO. V mnohých prípadoch boli zostrelené vrtuľníky aj pri Mariupole. Jeden z dvoch vrtuľníkov Mi-8 vyslaných do Bachmutu bol tiež zostrelený. Zostrelili ho Wagnerovci pomocou prenosného protilietadlového raketového systému. Útok na vrtuľník, pohybujúci sa v malej výške, bol uskutočnený z okraja mesta. Rotorové lietadlo začalo horieť a havarovalo v meste – vo východnej časti Arťomovska. Druhý vrtuľník musel ustúpiť. Vo všeobecnosti je pre dopravné spojenie s Bachmutom ukrajinským jednotkám mimo neho ponechaná buď letecká cesta (a je plná straty leteckých prostriedkov, ako v opísanom prípade), alebo cesta do Časov Jar cez Chromovo. Pozemná cesta je však pod paľbou ruského delostrelectva. Pri jej použití utrpí Kyjev straty na živej sile a výstroji.

 

 

Prehľad špeciálnej vojenskej operácie: udalosti 21. – 22. januára 2023
▪️V regióne Kursk sa ukrajinské formácie pomocou dronov pokúsili zaútočiť na mlyn v obci Tyotkino. Nálet bol neúspešný: zhodené výbušné zariadenia nezasiahli plánovaný cieľ. Žiadne škody ani obete.
▪️Ozbrojené sily Ukrajiny v sektore Kupjanskij sústreďujú živú silu a techniku na prístupy k Novoselovskému a plánujú ofenzívu smerom na Kuzemovku. Ruské jednotky držia Kyjev od aktívnych operácií hustou delostreleckou paľbou na celý sektor frontu.
▪️Útočné oddiely „Wagnerovcov“ po oslobodení Soledaru a dediny Sol rozvíjajú ofenzívu na sever. V posledných dňoch bola Krasnopoljevka úplne obsadená. Skupiny bojujú pri Razdolovke a Veselom.
▪️Útok na Bachmut pokračuje: vo východnej a južnej časti mesta prebiehajú ťažké pouličné boje. Delostrelectvo PMC “Wagner” zasahuje na ciele v centrálnych oblastiach. V sobotu pri obci Chromovo zostrelila posádka prenosného protilietadlového raketového systému vrtuľník Mi-8 ukrajinskej armády.
▪️V noci zo soboty na nedeľu spustili Ozbrojené sily Ukrajiny masívny úder z HIMARS MLRS na Stachanov v Luhanskej ľudovej republike.
Pod paľbou sa ocitla strojnícka škola, priemyselné a administratívne budovy. Obete medzi civilistami sa vyhli.
▪️V smere na Záporožie pokračujú ruské jednotky v bojoch v pozičnej ofenzíve pri Guľajpole a Orechove. Delostrelectvo a armádne letectvo zasiahli opevnenia a identifikované palebné body
▪️Pod Orechovom sú ozbrojené sily RF fixované na predtým oslobodených územiach a aktívne vykonávajú prieskum pozícií.
Ozbrojené sily Ukrajiny zasa rozmiestňujú do oblasti ďalšie jednotky v snahe udržať pozície na okraji mesta.

 

 

Prehľad vzájomného ostreľovania v zóne operácie počas noci z 22. na 23. januára 2023
▪️Ruskí delostrelci zaútočili na objekty Ozbrojených síl Ukrajiny v Sopyči, Charkovke a Popovke v Sumskej oblasti, ako aj v Pesochine, Veterine, Strelechyi, Volčansku a Starici v Charkovskej oblasti.
▪️Ozbrojené sily RF na Starobelskom smere pracovali na akumulácii živej sily v Dvurečnaji, Novomlynsku, Petropavlovke, Sinkovke, Kupjansku, Stelmachovke a Makeevke.
▪️Na Bachmutskom (Artemovskom) smere zasiahli ruské jednotky ciele vo Verchnekamenskom, Artemove, Belogorovke, Krasnaja Gora a Bachmut. Ukrajinské formácie zasa ostreľovali Kurdyumovku, Mayorsk a Krasnopoljevku.
▪️Ruské ozbrojené sily na Doneckom smere zaútočili na pozície ozbrojených síl Ukrajiny v Avdejevke, Nevelskoje, Krasnohorivke, Maryinke a Georgievke. Ukrajinské sily ostreľovali Doneck a Horlivku.
▪️V smere Záporoží ruské raketové sily a delostrelectvo pracovali na akumulácii živej sily a techniky Ozbrojených síl Ukrajiny v Orechove, Stepovoe, Shcherbaki, Gulyaipole, Vremyevke a Novodanilovke, ako aj v Marganci a Nikopole na severnom brehu z Dnepra.
▪️V južnom sektore frontu zaútočili ruské ozbrojené sily na objekty ukrajinskej armády v Chersone, Dudčanoch, Gavrilovke, Ingulets a Burgunka. Ukrajinské formácie zasa pálili na Novú Kachovku.

 

Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú vo vedení špeciálnej vojenskej operácie, o jej priebehu informoval generálporučík Igor Konašenkov:
V kupjanskom smere spôsobili útočné skupiny, armádne letectvo a delostrelectvo Západného vojenského okruhu škody na nahromadení živej sily jednotiek 14. a 92. mechanizovanej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny pri obciach Dvurečnaja a Grjanikovka v Charkovskej oblasti, ako aj obci Novoselovskoje a severnom okraji Steľmachovky v Luganskej ľudovej republike. Zlikvidovaných bolo vyše 50 ukrajinských vojakov, auto a pickup.

 

V krasno-limanskom smere boli porazené jednotky 92. mechanizovanej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny pri obci Steľmachovka, 95. a 80. výsadkovej útočnej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny a 125. brigády teritoriálnej obrany pri obci Červonaja Dibrova v Luganskej ľudovej republike, Serebrjanského lesníctva a dedine Jampolovka v Doneckej ľudovej republike. V priebehu dňa bolo v tomto smere zničených viac ako 80 ukrajinských vojakov, bojové vozidlo pechoty, päť bojových obrnených vozidiel a pickup.

 

Pri obci Višnevoje v Doneckej ľudovej republike a Nevskoje v Luganskej ľudovej republike boli zničené dva americké protibatériové radary AN/TPQ-48 a AN/TPQ-37.

 

V doneckom smere jednotky Južného vojenského okruhu a dobrovoľníci útočných oddielov pokračovali v úspešných útočných operáciách a spôsobili škody jednotkám Ozbrojených síl Ukrajiny pri obciach Razdolovka, Blagodatnoje, Krasnopolie a Severnoje v Doneckej ľudovej republike. Okrem toho bol v obci Antonovka v Doneckej ľudovej republike zničený sklad delostreleckej munície Ozbrojených síl Ukrajiny. V priebehu dňa bolo týmto smerom zlikvidovaných viac ako 80 ukrajinských vojakov, tri bojové obrnené vozidlá, dve autá, ako aj húfnica D-30.

 

V záporožskom smere počas útočných operácií obsadili jednotky Východného vojenského okruhu výhodnejšie línie a pozície. Až 85 ukrajinských vojakov, bojové vozidlo pechoty, dve obrnené bojové vozidlá, pickup a dve húfnice D-20 boli zničené pri obciach Stepnogorsk v Záporožskej oblasti a Prečistovka v Doneckej ľudovej republike, ako aj húfnica D-30 v blízkosti dediny Preobraženka v Záporožskej oblasti. Okrem toho bol pri obci Malinovka v Záporožskej oblasti zničený sklad delostreleckej munície Ozbrojených síl Ukrajiny.

 

V chersonskom smere pri dedine Sadovoje v Chersonskej oblasti bol zničený americký protibatériový radar AN/TPQ-36. Operačno-taktické letectvo, raketové vojská a delostrelectvo Ozbrojených síl Ruskej federácie zničili veliteľské stanovište 128. horskej útočnej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny pri obci Ležino v Záporožskej oblasti, ako aj 74 delostreleckých jednotiek Ozbrojených síl Ukrajiny v palebných pozíciách, živú silu a vojenskú techniku ​​v 119 miestach.

 

Ruské systémy protivzdušnej obrany zostrelili pri obci Antonovka v Doneckej ľudovej republike lietadlo Su-25 ukrajinského letectva. V priebehu dňa bolo zostrelených deväť ukrajinských bezpilotných lietadiel v oblastiach Zmievka, Vladimirovka, Krasnorečenskoje a Jagodnoje v Luganskej ľudovej republike, Urožajnoje a Novomajorskoje v Doneckej ľudovej republike, Prijutnoje v Záporožskej oblasti a Očakovskoje v Chersonskej oblasti. Pri obciach Rabotino a Moločansk v Záporožskej oblasti boli zostrelené dve rakety amerického systému HIMARS. Okrem toho bola v oblasti osady Stepnogorsk v regióne Záporožie zostrelená americká protiradarová strela „HARM“.

Karol Jerguš

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov