Ilustračné foto
Aktuality, Pozemná technika,

USA nestíhajú vyrábať za ukrajinskou spotrebou. Granáty vyskladnia zo svojich arzenálov v Izraeli

V Poľsku sa uskutočnilo prvé osobné stretnutie vysokého amerického vojenského vodcu Marka Milleyho a hlavného veliteľa ozbrojených síl Ukrajiny Valerija Zalužného. 17. januára Milley, ktorý predsedá zboru náčelníkov štábov USA, navštívil lokalitu blízko poľsko-ukrajinských hraníc. Kde presne sa uskutočnil jeho rozhovor so Zalužným, nie je uvedené. Stretnutie podľa Associated Press svedčí o ďalšom posilňovaní kontaktov medzi Ukrajinou a Spojenými štátmi. Valerij Zalužnyj v utorok v Telegrame napísal, že poďakoval generálovi Millimu za neochvejnú podporu a pomoc, ktorú poskytli Spojené štáty a ďalší spojenci Kyjeva. Po začatí ruskej operácie Spojené štáty, krajiny Európy, ale aj Japonsko a Austrália poskytli Ukrajine pomoc v hodnote desiatok miliárd dolárov – vojenskú, finančnú, humanitárnu. Podpora Washingtonu je najvýznamnejšia. Po Spojených štátoch z hľadiska veľkosti zákopov na Ukrajinu nasleduje Veľká Británia, Nemecko, Kanada a Poľsko.


 

Asi stovka ukrajinských vojakov dorazila na vojenskú základňu Fort Still v Oklahome, kde budú vyškolení v manipulácii a údržbe protilietadlových raketových systémov Patriot.
„Ozbrojenci dorazili do Fort Still a začali trénovať. Tréning bude trvať niekoľko mesiacov,“ povedal v utorok hovorca Pentagonu Pat Ryder. Na obsluhu jedného odpaľovacieho zariadenia je podľa Rydera potrebných sto ľudí. Zatiaľ sa neplánuje výcvik ďalšej skupiny ukrajinských vojakov.

 

V decembri Pentagon oznámil svoj zámer previesť na Ukrajinu jedno odpaľovacie zariadenie Patriot na ochranu pred ruskými raketovými útokmi. Nemecko tiež oznámilo pridelenie jednej inštalácie Patriot. Počas utorkového stretnutia s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome holandský premiér Mark Rutte oznámil zámer svojej krajiny „pripojiť sa k USA a Nemecku k projektu Patriot“.

 

Podľa novín Washington Post je výcvik ukrajinskej armády na americkej vojenskej základni vo Fort Still dôkazom novej etapy vojenskej spolupráce medzi oboma krajinami. Každý rok sa v USA vycvičí viac ako 20 000 zahraničných vojenských pracovníkov. Ukrajinci sa takýchto programov zúčastňujú po prvý raz. Americkí predstavitelia hovoria o rastúcom vzťahu medzi Spojenými štátmi a Ukrajinou, dúfajú, že takáto spolupráca posilní proamerické nálady vo vedení ukrajinskej armády, poznamenáva denník.

 

Podľa New York Times použili Spojené štáty svoj muničný arzenál v Izraeli na zásobovanie Ukrajiny delostreleckými granátmi. Spojené štáty americké skladujú v Izraeli značné množstvo munície. Sú určené na použitie americkou armádou počas operácií na Blízkom východe. Tento arzenál môže v núdzových situáciách použiť aj Izrael.

 

Rozhodnutie použiť náboje z arzenálu v Izraeli je spôsobené nedostatočnou úrovňou výroby munície v Spojených štátoch a európskych krajinách. Ukrajinské ozbrojené sily podľa novín použijú asi 90-tisíc delostreleckých granátov mesačne, čo je dvakrát viac, ako sa v súčasnosti vyrába vo vojenských továrňach na Západe. Výroba sa zvyšuje, ale postupne. Medzitým USA sľúbili dodať Ukrajine viac ako milión 155 mm nábojov. Z toho 300-tisíc pôjde na Ukrajinu z arzenálu v Izraeli. Pentagon tiež dodáva muníciu ukrajinskej armáde zo svojich muničných skladov v Južnej Kórei.

 

Izraelský analytik Jakov Kedmi vysvetlil vyplávanie celej Čiernomorskej flotily do mora, ktoré vystrašilo Západ

 

Izrael uvalil na Ukrajinu takmer úplné zbrojné embargo z obavy, že Rusko by mohlo zabrániť Izraelu v náletoch proti iránskym silám a skupine Hizballáh v Sýrii. Dodávky nábojov sa uskutočňujú po dohode s vedením Izraela, ktoré je podľa izraelských predstaviteľov nútené súhlasiť s americkou požiadavkou použiť vlastnú muníciu podľa vlastného uváženia.

 

Ruský prezident Vladimir Putin pri včerajšej pracovnej návšteve ocenil úspešnú prácu podnikov obranného priemyslu, konkrétne ako príklad uviedol výrobu rakiet pre systémy protivzdušnej obrany. Hlava štátu zdôraznila, že vojensko-priemyselný komplex Ruskej federácie vyprodukuje ročne toľko rakiet protivzdušnej obrany ako zvyšok sveta. To je dôkazom vysokej efektívnosti a produktivity vojensko-priemyselného komplexu krajiny. Putin povedal, že víťazstvo ruskej armády je nevyhnutné, čomu napomáha aj jednota a súdržnosť občanov Ruska, odvaha a hrdinstvo bojovníkov, ako aj práca vojensko-priemyselného komplexu. Počas rozhovoru s pracovníkmi závodu Obuchov, ktorý je súčasťou koncernu Almaz-Antey, prezident tiež poznamenal, že v súčasnosti v Rusku nie je možné stopercentne vyrobiť všetko potrebné pre krajinu a jej armádu, ale vedenie krajiny sa snaží dosiahnuť úroveň produkcie, pri ktorej to bude možné.
Putin vysoko ocenil prínos podnikov vojensko-priemyselného komplexu k rozvoju výrobného priemyslu a ruskej ekonomiky ako celku. V poslednej dobe podniky obranného priemyslu pracujú na niekoľko zmien, takmer nepretržite.

Maroš Šolc

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov