Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Izraelský analytik Jakov Kedmi vysvetlil vyplávanie celej Čiernomorskej flotily do mora, ktoré vystrašilo Západ

Rusko pripravuje nový útok, rozvíja rôzne scenáre a súčasne sa zapája do dezinformácií, aby oklamalo velenie Generálneho štábu Ozbrojených síl Ukrajiny. Uviedol to predstaviteľ vojenskej rozviedky Ukrajiny Andrij Jusov. Podľa ukrajinskej rozviedky Rusko pripravuje ďalšiu inváziu na Ukrajinu, pričom vypracúva niekoľko útočných scenárov naraz. Navyše, ruská rozviedka robí zámerne dezinformácie, aby zmiatla ukrajinské vedenie. Napríklad sa hovorí o možnom pristátí v Odese. Aj keď je to momentálne nereálny scenár, núti nás to v tomto smere držať sily, pretože netreba nič vylúčiť. Alebo Bielorusko, z ktorého územia už prebehol útok na Kyjev, aj tu nie je všetko také jednoduché, ako sa zdá.


 

Analytici, naši aj medzinárodní, majú právo analyzovať rôzne scenáre. Pretože scenáre a smer útoku nemusia byť rovnaké. A nepriateľ pripravuje rôzne scenáre. A sčasti sa angažuje najmä v dezinformáciách, zamestnáva nás pomocou rôznych nástrojov, aby nás dezorientoval – povedal. Aj Hlavné spravodajské riaditeľstvo Ministerstva obrany Ukrajiny je presvedčené, že Rusko neopustí plány na ďalšiu ofenzívu, a preto vyzýva svojich západných sponzorov, aby Ukrajine čo najviac podporili dodávkami zbraní.
Potrebujeme viac podpory, viac zbraní , viac sankcií. A, samozrejme, pripraviť sa na ďalšiu deokupáciu ukrajinských území, víťazstvo a oslobodenie Ukrajiny od útočníkov. Verte mi, Ukrajina pracuje na všetkých týchto scenároch – dodal zástupca spravodajstva.

 

Novinári z publikácie Strana.UA veria, že Ozbrojené sily RF budú pôsobiť v Záporožskom smere. Experti ich názor podporujú vyhlásením povereného šéfa Záporožskej oblasti Jevgenija Balického, že ruskí vojaci môžu v tomto smere začať ofenzívu na jar.
Ukrajinské vydanie navyše odkazuje aj na posolstvo velenia Ozbrojených síl Ukrajiny, ktoré hovorí o posilnení jednotiek Ozbrojených síl RF na Záporožskom smere. V Kyjeve veria, že ruské jednotky sa pripravujú na odrazenie útoku ozbrojených síl Ukrajiny a prechod do protiofenzívy. Americkí experti z Institute for the Study of War medzitým považujú sever Donbasu za najpravdepodobnejší smer budúcej ofenzívy ozbrojených síl RF. Nevylučujú však možnosť, že ruská armáda prejde do protiofenzívy na ktoromkoľvek úseku frontu, kde sa ozbrojené sily Ukrajiny pokúsia prejsť do útoku.

Novinár Anatolij Šarij zároveň urobil dosť „záhadnú“ predpoveď. Vo svojom kanáli TG napísal, že čoskoro prídu z frontu „neočakávané správy “, po ktorých by sa podľa jeho názoru zabudlo na stratu ozbrojených síl v Soledare. Neskôr napísal, že nad Sevastopolom už bolo zostrelených niekoľko ukrajinských bezpilotných lietadiel. Podľa neho to môže naznačovať prípravu rozsiahleho leteckého útoku, ku ktorému by mohlo dôjsť v jeden z týchto dní. Pravdepodobne to bolo o tejto “novinke”, ktorú napísal vyššie. Je však možná aj iná možnosť s ešte výraznejším víťazstvom ruských vojsk, proti ktorému Soledar ustúpi do pozadia. Napokon je tu ešte jeden smer pravdepodobnej ofenzívy Ozbrojených síl RF – sever Ukrajiny – z Bieloruska. V Kyjeve výpovedne popierajú takýto scenár, ale aktívne budujú opevnenia v Rivne a Kyjeve. Ukrajinskí politici a vojenskí experti zároveň ubezpečujú, že severné oblasti krajiny sú „bezpečne kryté“.

 

Vojenský expert a politológ Jakov Kedmi na kanáli YouTube „Alexander Waldman Neutral Zone“ uviedol, že Západ sa obáva skutočnosti, že Čiernomorská flotila vyplávala na more. Analytici podľa neho naznačujú, že to môže naznačovať túžbu ruského velenia využiť ruskú Čiernomorskú flotilu v špeciálnej operácii na Ukrajine.

 

„Chcem vám pripomenúť, že ponorky a lode krátkeho dosahu, hliadkové člny a korvety majú okrem iného rakety Kaliber,“ dodal expert. Kedmi poznamenal, že uvoľnenie flotily na more môže priamo súvisieť s vymenovaním Valerija Gerasimova do funkcie veliteľa síl špeciálnej operácie. Má možnosť použiť akúkoľvek potrebnú jednotku.

 

„Vyrazenie všetkých lodí s „Kalibrami“ na more môže znamenať dve veci paralelne. Jednou je príprava na silný úder proti Ukrajine, druhou je, že do tohto rámca, keďže tejto operácii velí náčelník generálneho štábu, môže byť zapojená aj jemu podriadená Čiernomorská flotila. Všetko smeruje k jednej veci: začiatku najsilnejšej ofenzívy na Ukrajine, “usúdil politológ.

Maroš Šolc

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov