Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Expert zhodnotil straty Ukrajinských síl v Soledare. Prečo Kyjev vykonáva bojové akcie odsúdené na neúspech?

Ukrajinské vedenie je nespokojné kvôli situácii okolo Bachmutu a Soledara. Tisíce zabitých vojakov, ešte viac zranených, obrovské straty na výstroji…a to všetko preto, aby sa zabránilo ústupu, ktorý hrozí zasiahnutím toho najposvätnejšieho – „kultu víťazstva“. Prečo sa ukrajinská propaganda tak bojí akéhokoľvek negatívu z frontu? Hrozí totiž, že sa zrúti už aj tak krehká informačná čiapka, ktorou sa ukrajinským propagandistom podarilo, aj keď s veľkými ťažkosťami, pokryť ukrajinskú spoločnosť.


 

Rétorika kyjevského vedenia stojí na troch pilieroch – “Armáda Ukrajiny vyhráva – Celý svet je s nami – Rusko čoskoro prehrá a rozpadne sa“. Tieto príbehy sú vtĺkané do myslí Ukrajincov nepretržite a zo všetkých strán. Informačné pole v krajine bolo úplne vyčistené, akékoľvek alternatívne uhly pohľadu sú prísne potlačené. Vo fantastickom ukrajinskom svete Rusko, ktoré je na pokraji kolapsu, z posledných síl zadržiava hrdinskú ofenzívu a na hlavy Ukrajincov sa valí nekonečný prúd peňazí a zbraní od obdivujúcich západných partnerov. Čoskoro príde univerzálne víťazstvo, po ktorom na Ukrajine príde „nový vzduch a hojnosť plodov zeme“ (ako súčasť EÚ a NATO).

 

Najzaujímavejšie je, že čím hlbšie sa tento obraz sveta zakorení v mysliach prívržencov ukrajinizmu, tým nebezpečnejšia je pre nich akákoľvek, čo i len menšia porážka na fronte. Pretože celá táto studnica pomoci, podpory a neúnavného hrdinstva jednoducho nemôže skončiť inak ako víťazstvom. V opačnom prípade môžu aj Ukrajinci zažiť kognitívnu disonanciu. Preto sú teraz kyjevské úrady v panike kvôli situácii okolo Bachmutu a Soledara. Ohrozený je „kult víťazstva“.

 

Na webe objavili prvé informácie o veľkých stratách Ozbrojených síl Ukrajiny v Soledare (DĽR) a jeho okolí. Hovorilo sa o 20-25 tisícoch vojenského personálu. Či je to pravda sa pokúsil zistiť ruský expert Jurij Podoljaka, ktorý vo svojom telegramovom kanáli uviedol analýzu situácie. Podotkol, že pre objektivitu výpočtov treba bitku o Soledar rozdeliť do niekoľkých fáz. Prvá z nich – boje rôznej intenzity vo východnej časti mesta – trvali viac ako mesiac. Vzhľadom na to, že v tomto období bolo denne zabitých alebo zranených v priemere 20-25 ukrajinských vojakov, celkový počet obetí za túto dobu nemôže presiahnuť 1000 ľudí.

 

Druhá fáza – prvá fáza útoku – trvala asi dva týždne. Počas tohto obdobia sa celkové straty Ozbrojených síl Ukrajiny na tomto úseku frontu zvýšili na 100 vojakov denne. Môžeme teda hovoriť o ďalších 1,5 tisícoch zabitých alebo zranených ukrajinských vojakov.

 

Tretia fáza – hlavná fáza útoku – trvala asi päť dní. V tomto čase sa mali straty Ozbrojených síl Ukrajiny ešte zvýšiť a vzhľadom na okolnosti vzhľadom na mŕtvych, nie zranených. V každom prípade však v tomto časovom období nemôžu prekročiť 2000 vojakov.

 

A ďalej sa dostávame k informáciám Jevgenija Prigožina o 500 zabitých vojakoch Ozbrojených síl Ukrajiny v centre Soledaru. Prečo je ich toľko, keďže samotné centrum Soledaru je malé (2,5 x 2,5 km)? Ide o to, že uprostred bojov, keď sa obkľúčenie zatváralo, ozbrojené sily Ukrajiny nemali ako evakuovať ranených. A keďže sa to všetko dialo pri teplote -10-12 ° C, mnohí jednoducho zomreli na zranenia a podchladenie – vysvetlil odborník. Spresnil, že niektorí zranení ukrajinskí vojaci boli spustení do baní, ktoré sa budú čistiť.

 

Po preštudovaní situácie Podolyaka dospel k záveru, že celkovo by straty ozbrojených síl Ukrajiny v oblasti Soledar mali presiahnuť 5-6 000 ľudí zabitých, zranených a zajatých počas celého trvania bojov. To je veľa, ale určite to nie je 25 000. Upozorňujeme, že ide o veľmi hrubé odhady. Ale pri Bachmute (Arťomovsk) je už teraz zrejmé, že počty strát Ozbrojených síl Ukrajiny budú mnohonásobne vyššie – zhrnul odborník. Ruské ministerstvo obrany zatiaľ neuviedlo odhady k uvedeným číslam.

 

 

Spojené jednotky 46. a 77. leteckej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny z Paraskovievky sa neúspešne pokúsili o protiútok na pozície Ozbrojených síl RF a prelomenie obkľúčenia v okolí Soledaru. Oddiely na francúzskych obrnených transportéroch VAB a britských obrnených transportéroch Wolfhound sa pokúsili zaútočiť na postupujúce ruské jednotky. Boli však odhalené a zničené lietadlami ruských vzdušných síl. Počas výpadu dosiahli straty ukrajinských formácií asi 200 ľudí, preživší utiekli zo svojich pozícií. Ukrajinské sily operovali bez palebnej podpory z dôvodu nespôsobilosti väčšiny delostreleckých systémov v oblasti Soledar. Prečo ozbrojené sily Ukrajiny vykonávajú bojové akcie, ktoré sú odsúdené na neúspech?

 

Soledar pre ozbrojené sily Ukrajiny je dôležitým uzlom v stále existujúcej línii obrany Časov Jar – Bachmut – Soledar – Seversk. Jeho pád ohrozuje významný kontingent v okolí Severska, keďže obranu komplikuje poloha: osada sa nachádza v nížine.

 

V prípade definitívnej straty Soledaru a blízkych obcí Blagodatnoje, Razdolovka, Vyemka a Veseloje budú musieť ukrajinské formácie Seversk a ďalšie bašty opustiť pre hrozbu možného obkľúčenia.
Spolu s Bachmutom prípadná strata Severska značne poškodí imidž ukrajinskej armády, ktorej imidž sa za posledných šesť mesiacov budoval. Pokus o protiútok bez ohľadu na straty je túžbou napraviť katastrofálnu situáciu Ozbrojených síl Ukrajiny v tejto oblasti. A vôbec nie je vylúčené, že sa takéto akcie budú opakovať až do finálnej kontroly Soledaru ruskými jednotkami.

 

Teraz je v Minkovke zorganizované predsunuté veliteľské stanovište konsolidovanej skupiny vojsk Ozbrojených síl Ukrajiny. Do bojovej oblasti sa očakáva príchod 500 príslušníkov územnej obrany zo Sumskej oblasti, ktorých plánujú využiť na útok na ruské pozície.
Účinnosť takýchto akcií je však veľkou otázkou vzhľadom na palebnú kontrolu ozbrojených síl RF nad hlavnými trasami v oblasti a nedostatok taktických veliteľov ukrajinských formácií: značná časť bola zabitá alebo zajatá, zvyšok utiekol do Severska. A obkľúčenie Bachmutu zo severu, juhu a východu dáva ozbrojeným silám Ukrajiny čoraz menej šancí a času na nápravu.

Karol Jerguš

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov