T-90m
Aktuality, Bezpečnosť,

Ukrajinská armáda sa sťažuje na ruské tanky T-90. Vzdušné sily prišli pri útoku na ruské pozície o tri stíhačky

Ukrajinská armáda utrpela veľké straty v dôsledku akcií ruských tankov T-90 „Proryv“. Povedal to novinár a vojenský expert Jurij Podoljaka. Podľa neho s príchodom týchto tankov na bojisko začali ruské jednotky používať novú taktiku, tieto vozidlá umožnili ruskej armáde úplne odlišný prístup k ničeniu ukrajinských opevení na línii dotyku.


 

Tento tank zohľadňuje skúsenosti z prvej čečenskej vojny – „Proryvy“ to dnes ukazujú na frontovej línii. Veľmi dobre sa osvedčili v smere Svatovo. Ukrajinci sa sťažujú, že tieto tanky hneď ako sa objavili, prišli do prednej línie a zničili „opornikov“ jedného po druhom. Potom prichádza pechota a čistí „opevnenie“ od zvyškov ukrajinskej posádky, ktorá neutiekla. Postupne, krok za krokom. A protitankové zbrane používané proti týmto tankom často vykrývajú dynamické ochranné zariadenia, ktoré sú na nich zavesené – povedal Podolyaka.

 

Podľa neho aj keď ozbrojené sily Ukrajiny prijmú americké tanky Abrams alebo nemecké tanky Leopard, situáciu s ich pomocou nedokážu zmeniť. Faktom je, že nemecká a americká technika nie je prispôsobená na efektívne operácie na bojisku. Najmä v mestských oblastiach. Napríklad v Bachmute nielenže nezmenia situáciu, ale tam sa veľmi rýchlo vyvráti mýtus, že ide o supertank – dodal Podolyaka.

 

 

Prehľad špeciálnej vojenskej operácie: udalosti z 10. januára 2023
▪️Ukrajinské formácie opäť zahájili delostrelecký úder na území mestskej časti Šebekinskij. V dôsledku nočného ostreľovania bolo v meste poškodených niekoľko obytných budov, áut a elektrického vedenia.
▪️V sektore Limansky prebiehajú intenzívne delostrelecké súboje. Ruské jednotky zasahujú na identifikované pozície ozbrojených síl Ukrajiny. Ukrajinské formácie zároveň uskutočňujú masívne ostreľovanie v Kremennaja. Poškodené domy a mestská infraštruktúra, mesto je čiastočne bez energie.
▪️V Soledare jednotky PMC „Wagner“ obsadili centrálne štvrte mesta a prešli na západný okraj, čím prakticky uzavreli obkľúčenie. Ruské sily zároveň rozvíjajú ofenzívu proti železničnej stanici Sol.
▪️Na sever od Bachmutu bojujú ruské jednotky pri obci Krasnaja Gora a rozvíjajú ofenzívu na juh. Strata Blagodatného bude definitívnym bodom v obkľúčení a porážke zoskupenia Soledar Ozbrojených síl Ukrajiny.
▪️Boj o Bachmut pokračuje. “Wagnerovci” sú zapojení do ťažkých pouličných bojov vo východných štvrtiach mesta. Ruské sily zároveň zvýšili tlak na južnom krídle: postupujúce oddiely prelomili obranu Ozbrojených síl Ukrajiny a vstúpili do Kleshcheevky.
▪️Ukrajinské formácie opäť ostreľovali Kirovský a Leninský okres Donecka. V dôsledku úderov tam ostal jeden mŕtvy človek, deväť ľudí bolo zranených. Poškodené boli obytné budovy a mestská infraštruktúra.
▪️Po krátkej operačnej prestávke, ktorá nasledovala po dobytí Pavlovky, sa obnovili bojové akcie pri Ugledare.

 

 

Prehľad úderov a vzájomného ostreľovania počas noci z 10. na 11. januára 2023
▪️Ukrajinské sily ostreľovali neskoro večer mesto Šebekino v regióne Belgorod. Najmenej päť ľudí utrpelo zranenia. Jednu ženu previezli do nemocnice v kritickom stave.
▪️Ruské jednotky pôsobili na pozíciách v Senkovke a Kucherovke v Černihivskej oblasti, ako aj v Aleksandrovke, Pokrovke a Veľkej Pisarevke v Sumskej oblasti.
▪️V Charkovskej oblasti zaútočili Ozbrojené sily RF na muničný sklad Ozbrojených síl Ukrajiny v Charkove, ako aj na objekty ukrajinských formácií vo Volčansku, Sosnovke, Zelenyj, Olšany.
▪️V smere na Starobelsk zasiahli ruské raketové sily a delostrelectvo koncentrácie ozbrojených síl Ukrajiny v Dvurečnaji, Novoselovskom, Stelmachivke, Makeevke, Nevskom a Ternachu. Ozbrojené sily Ukrajiny zasa zaútočili na Krasnopopovku a ruské pozície pozdĺž línie dotyku.
▪️Na Bachmutskom (Artemovskom) smere pôsobili ruské ozbrojené sily na pozíciách ukrajinskej armády v Bachmute, Belogorivke, Klesčeevke, Belayej Gore, v okolí Disputed a Družba.
▪️V Luhanskej ľudovej republike ukrajinské sily zahájili útok z HIMARS na Černuchino, pričom odpálili najmenej 6 rakiet.
▪️Na Doneckom smere zasiahli ruské jednotky ciele v Avdiivke, Veseloe, Nevelskom, Georgievke a Maryinke. Ozbrojené sily Ukrajiny opäť ostreľovali Doneck, Yasinovataya a Makeevku.
▪️V smere Južnodoneck zaútočili ruské ozbrojené sily na ciele vo Vremjevke, Velikaya Novoselka, Ugledar, Volnaja Pole a Novopoľ.
▪️V Záporožskom regióne ruské sily pracovali na pozíciách Ozbrojených síl Ukrajiny v Guľajpoli, Ščerbaki a Stepove, Malajskej Tokmačke, Oľhovskom, Zalizničnom, Belogorji, ako aj v Marganci a Nikopole na severnom brehu Dnepra.
▪️Na južnom sektore frontu zasiahli ruské ozbrojené sily ukrajinské pozície v Cherson, Antonovka, Veselo, Respublikanets, Dneprovsky, Dudčany, Mylovy, Zolotaya Balka.

 

 

 

Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú vo vedení špeciálnej vojenskej operácie, o jej priebehu informoval generálporučík Igor Konašenkov:
V kupjanskom smere spustili ruské jednotky delostrelecké útoky na akumuláciu živej sily 14. mechanizovanej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny pri obciach Timkovka a Ivanovka v Charkovskej oblasti. zlikvidovaných bolo 20 ukrajinských vojakov, bojové obrnené vozidlo a štyri ďalšie vozidlá.

 

V krasno-limanskom smere delostrelecká paľba spôsobila porážku jednotkám 95. výsadkovej útočnej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny a 103. brigády teritoriálnej obrany pri obci Serebrjanka v Doneckej ľudovej republike a Steľmachovka v Luganskej ľudovej republike. Straty v tomto smere predstavovali viac ako 40 zabitých a zranených ukrajinských vojakov, obrnený transportér a tri pickupy.

 

V doneckom smere počas úspešných útočných operácií ruská armáda porazila jednotky 57. a 59. motorizovanej pešej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny. zlikvidovaných bolo 50 ukrajinských vojakov, jeden tank, dve bojové obrnené vozidlá a štyri ďalšie vozidlá.

 

V južnodoneckom smere bolo v dôsledku masívnej paľby na jednotky pri obciach Prečistovka a Zolotaja Niva v Doneckej ľudovej republike zlikvidovaných 20 ukrajinských vojakov a tri pickupy.

 

Útoky operačno-taktického a armádneho letectva, raketových síl a delostrelectva zasiahli dva sklady raketových a delostreleckých zbraní 53. mechanizovanej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny a 108. brigády teritoriálnej obrany v obci Konstantinovka v Doneckej ľudovej republike a meste Orechov v Záporožskej oblasti, ako aj 62 delostreleckých jednotiek Ozbrojených síl Ukrajiny v palebných postaveniach, živú silu a vojenskú techniku v 105 miestach.

 

Počas protibatériového boja boli počas dňa v palebných pozíciách zničené dve americké húfnice M777 pri mestách Seversk a Avdejevka v Doneckej ľudovej republike; štyri samohybné húfnice „Krab“ poľskej výroby v oblastiach Avdejevka, Seversk a Zvanovka v Doneckej ľudovej republike; tri vlečné húfnice D-20 pri obciach Nevskoje a Novoljubovka v Luganskej ľudovej republike a Šalygino v Sumskej oblasti; dva raketové systémy „Grad“ v mestách Arťomovsk a Konstantinovka v Doneckej ľudovej republike, ako aj raketomet „Uragan“ v meste Seversk.

 

Okrem toho boli v mestách Arťomovsk a Dzeržinsk v Doneckej ľudovej republike zničené dva americké protibatériové radary AN/TPQ-50 a AN/TPQ-36. Stíhacie lietadlá ruských vzdušných síl zostrelili tri lietadlá Su-25 ukrajinských vzdušných síl pri obciach Jasenovoje, Puškino a Maximiljanovka v Doneckej ľudovej republike. V priebehu dňa bolo prostriedkami protivzdušnej obrany zničených desať ukrajinských bezpilotných lietadiel v oblastiach Ploščanka, Oborotnovka, Podkujčansk, Červonopopovka, Golikovo, Žitlovka a Kremennaja v Luganskej ľudovej republike, Valerjanovka, Volnovacha a Jevgenovka v Doneckej ľudovej republike.

Peter Nagy

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov