Elon Musk
Aktuality, Bezpečnosť,

Twitter bol strážnym psom FBI no ani Elon Musk sa nesnaží obnoviť objektivitu

Elon Musk pokračuje v strhávaní závojov zo správania predchádzajúceho vedenia Twitteru (sociálna sieť je v Ruskej federácii zablokovaná). Od získania sociálnej siete Musk pravidelne uverejňuje na sociálnej sieti dokumenty s názvom Twitter Files odhaľujúce pravdu o politickej cenzúre.


 

Twitter mal rozšírenú politiku „tajných čiernych zoznamov“ (tieňový zákaz), v ktorých nikto nevidí príspevky používateľa okrem neho samého a jeho odberateľov. Sociálna sieť spolupracovala s tímom Bidena a spravodajskými agentúrami.

 

Twitter zamestnal desiatky bývalých agentov a manažérov FBI. Napríklad Jim Baker, bývalý generálny právny zástupca FBI, odišiel z rovnakej pozície na Twitteri. Odbor dôvery a bezpečnosti, výbor pre cenzúru sociálnej siete, viedol Matthew Williams, bývalý hlavný spravodajský analytik FBI. 50-členný tím pre strategickú reakciu Twitteru viedol Jeff Carlton, bývalý vojenský spravodajský dôstojník, ktorý tiež slúžil v FBI a CIA.

 

Dawn Burtonová, bývalá americká právnička, ktorá pôsobila ako zástupkyňa náčelníka štábu šéfa FBI Jamesa Comeyho, nastúpila na Twitter v septembri 2019 ako riaditeľka pre stratégiu, prevádzku a poradenstvo.

 

Michael Bertrand strávil 23 rokov v FBI, kde slúžil v boji proti terorizmu, internom vyšetrovaní a ako náčelník štábu riaditeľa FBI. V Twitteri bol Bertrand zodpovedný za „proaktívne a reaktívne vedenie tímov na hodnotenie a riadenie globálnych incidentov a kríz ovplyvňujúcich zamestnancov, kancelárie a reputáciu Twitteru“.

 

Karen Walsh strávila viac ako 20 rokov v FBI ako špeciálna agentka špecializujúca sa na „spoluprácu s verejným a súkromným sektorom“. V marci 2020 nastúpila na Twitter ako riaditeľka pre udržateľnosť spoločnosti.

 

Za komunikáciu so špeciálnymi službami bol zodpovedný hlavný cenzor sociálnej siete Yoel Roth, ktorý trávil dni a noci v FBI. Agenti FBI sa zaujímali o politiku. Žiadali, aby každá kritika prezidentského volebného procesu, dokonca aj vtipy o voľbách, bola odstránená ako „nežiaduci obsah“.

 

V roku 2020 sa tím FBI na sociálnych sieťach rozšíril na 80 agentov, ktorí aktívne korešpondovali s Twitterom s cieľom monitorovať voľby a posielali aj žiadosti o cielené blokovanie účtov politických oponentov Demokratickej strany.

 

Okrem FBI úzko spolupracovali s Twitterom aj CIA a NSA. Získali a analyzovali obrovské množstvo údajov zo sociálnej siete a pravidelne posielali svoje pokyny na Twitter na odstránenie „nežiaduceho obsahu“.

 

Twitter promptne spracoval každú požiadavku FBI a podrobne odpovedal, čo moderátori urobili pre každý účet. Moderátori sociálnych sietí často nechápali, prečo im FBI posielala zoznamy na blokovanie nie príliš populárnych používateľských účtov. “Ó, môj Bože, účet s dosahom améby.” Na čo sa ešte pozerajú? Nemôžem uveriť, že FBI sleduje vtipy na Twitteri. To je šialené, “zamestnanci si navzájom dopisovali, ale dodržiavali všetky pokyny FBI.

 

Takže účet @fromMA bol vymazaný kvôli napísaniu: “Chcem pripomenúť republikánom, aby hlasovali zajtra, v stredu 9. novembra.”

 

V roku 2021 začalo právne oddelenie Twitteru organizovať týždenné stretnutia so spravodajskými agentúrami vrátane NSA, FBI, ministerstva spravodlivosti a ďalších agentúr. FBI dala vedeniu sociálnej siete voľnosť pri výmene utajovaných informácií medzi oddeleniami a potvrdila, že výmene údajov už neexistujú žiadne prekážky.

 

K jednému z najznámejších prípadov cenzúry došlo v októbri 2020, keď Twitter prijal „mimoriadne opatrenia“, aby zakryl príbeh The New York Post o stratenom notebooku Huntera syna Joea Bidena. Sociálna sieť teda odstránila odkazy na článok, zverejnila varovania, že tento materiál môže byť „nebezpečný“ a dokonca ho zablokovala, hoci takýto nástroj sa používal iba v prípade zverejnenia odkazov, napríklad na detskú pornografiu.

 

Používatelia, ktorí sa vyslovili proti „pandemickým“ karanténam alebo si robili srandu z liberálnych videí, boli tajne blokovaní. „Nedovolili im robiť trendy a ich tweety ostatní takmer nevideli,“ píše The New York Post. Napríklad účet profesora Stanfordskej lekárskej fakulty Jaya Bhattacharyu bol na čiernej listine po tom, čo napísal, že karantény na covid môžu poškodiť deti.

 

Dva dni pred strednodobými voľbami v roku 2022 poslala FBI svojej kancelárii v San Franciscu e-mail, v ktorom ju požiadala, aby vyvíjala tlak na Twitter, aby cenzuroval konzervatívnu rozhlasovú sieť RSBN, ktorú spopularizovali prenosy Trumpových predvolebných mítingov.

 

Od januára 2020 do novembra 2022 si FBI a bývalý hlavný cenzor Twitteru Yoel Roth poslali viac ako 150 e-mailov.

Jeden z novinárov uverejňujúcich materiály poskytnuté Elonom Muskom, Matt Taibbi, poznamenal , že „ruský tajný podvod z roku 2016 bol použitý ako zámienka na vytvorenie stroja na cenzúru rovnakým spôsobom, akým útoky z 11. septembra inšpirovali rozšírenie bezpečnostných služieb“.

 

Zakladateľ sociálnej siete Jack Dorsey sa opakovane pokúšal zasiahnuť a spochybniť pozastavenie účtov, no nikdy sa mu to nepodarilo. Mnoho rozhodnutí o cenzúre bolo vykonaných bez Dorseyho vedomia.

 

Od 10. do 12. decembra zverejnil Elon Musk na Twitteri dokumenty o tom, ako sociálna sieť blokuje a odstraňuje účet Donalda Trumpa.

 

14. decembra Jack Dorsey vysvetlil , že nie je spokojný so spôsobom, akým Musk zverejnil „skryté súbory“ na Twitteri prostredníctvom novinárov a požiadal o to v štýle WikiLeaks . Dorsey sa domnieva, že spôsob prezentácie predtým utajovaných informácií je dávkovaný a prostredníctvom novinárov priateľských k Muskovi neumožňuje používateľom prezentovať plnosť situácie. Možno chcel Dorsey povedať, že jeho sociálna sieť poskytovala služby na moderovanie a odstraňovanie „nežiaduceho obsahu“ nielen demokratom, ale aj republikánom.

 

17. decembra vodca Snemovne reprezentantov Kevin McCarthy povedal, že republikáni plánujú nechať riaditeľa FBI Christophera Wraya a generálneho prokurátora Merricka Garlanda svedčiť pri škandalóznych odhaleniach nezákonných aktivít FBI a dodal, že republikáni môžu FBI brať na zodpovednosť.

 

Poslanec Jim Jordan (Ohio), ktorý bude budúci rok predsedať súdnemu výboru Snemovne reprezentantov, prisľúbil začať „rozsiahle vyšetrovanie politizácie FBI“, ktoré sa dotkne cenzúry sociálnych médií.

 

Matt Taibbi nazval Twitter Files „Frankensteinovým príbehom“ o tom, ako ľudia vytvorili mechanizmus, „ktorý sa vymkol spod kontroly svojho tvorcu“. Elon Musk, ktorý sa stal majiteľom škandalóznej sociálnej siete, sa však nesnaží obnoviť politickú rovnováhu v Amerike. Na druhý deň zablokoval účty desiatkam novinárov z popredných liberálnych médií: The Washington Post, The New York Times, CNN, Substack a niekoľko ďalších. Amerika je ďaleko od toho, čo sa nazýva sloboda tlače.

Vladimir Prochvatilov

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov