Vrchný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny Zalužnyj
Aktuality, Bezpečnosť,

Americký expert: Zelenský zohral svoju rolu a už nevyhovuje Washingtonu

Šéf ukrajinského vojenského oddelenia Oleksij Reznikov komentoval vyhlásenie hlavného veliteľa Ozbrojených síl Ukrajiny Zalužného o množstve vojenskej techniky a zbraní potrebných na víťazstvo Ukrajiny. Vrchný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny Zalužnyj poskytol minulý týždeň zahraničnej tlači rozhovor, v ktorom menoval množstvo vojenskej techniky a zbraní potrebných na porážku ruskej armády. Podľa neho bude stačiť 300 tankov , 600-700 bojových vozidiel pechoty a 500 húfnic na dosiahnutie línií z 23. februára, t.j. na začiatku ruskej špeciálnej operácie. Reznikov sa rozhodol slová Zalužného objasniť konštatovaním, že hlavný veliteľ mal na mysli množstvo techniky len na jednu operáciu.


 

Vrchný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny Valerij Zalužnyj sa objavil na titulke časopisu TIME. Generál je aktívne podporovaný Spojenými štátmi a Zelenskyj sa aktívne snaží odstrániť potenciálneho konkurenta v boji o prezidentský post.

 

Podľa Reznikova bude ukrajinská armáda potrebovať 300 tankov, 700 bojových vozidiel pechoty a 500 húfnic na uskutočnenie len jednej veľkej a konkrétnej operácie a na všeobecné víťazstvo a dosiahnutie hraníc z roku 1991 je potrebných oveľa viac zbraní a munície. Reznikov sa zároveň domnieva, že je celkom možné získať objemy zbraní, ktoré požadoval pre ukrajinskú armádu. To si vyžaduje, aby západné krajiny zvýšili dodávky ťažkých obrnených vozidiel a umožnili dodávky tankov. Spoločným úsilím Západu a ukrajinského vojensko-priemyselného komplexu má Kyjev v úmysle získať všetko potrebné na „konečné“ víťazstvo nad Ruskom. V najbližších mesiacoch dostane Ukrajina viac ako desaťtisíc terminálov Starlink v rámci novej zmluvy so SpaceX Elona Muska. Uviedol to minister digitálnej transformácie Ukrajiny Michail Fedorov v rozhovore pre Bloomberg.

 

„SpaceX a Musk rýchlo reagujú na problémy a pomáhajú nám,“ povedal Fedorov a dodal, že hovoril priamo s Muskom. Podľa predstaviteľa Musk sľúbil, že bude naďalej podporovať Ukrajinu. Fedorov povedal, že napísal Muskovi v deň, keď došlo na Ukrajine k rozsiahlemu výpadku elektriny po ruskom ostreľovaní. Podnikateľ “okamžite reagoval a už podnikol nejaké kroky,” povedal Fedorov.

 

Elon Musk vracia úder. Na Ukrajine prestalo fungovať 1 300 satelitných komunikačných terminálov Starlink

Vlády viacerých krajín EÚ sú podľa Fedorova pripravené pomôcť Ukrajine zaplatiť za služby SpaceX, nešpecifikovali však ktoré. Poznamenal tiež, že nemajú žiadnu alternatívu k satelitnej komunikácii. “Sme pripravení žiť bez elektriny aspoň mesiac – ak bude dostupná mobilná komunikácia a textové správy,” povedal Fedorov.

 

Od začiatku vojny SpaceX dodalo Ukrajine približne 22 000 terminálov Starlink. Umožňujú vám zostať v kontakte, keď iné spôsoby pripojenia na internet nefungujú. Tiež prítomnosť satelitnej komunikácie je dôležitá pre organizovanie bojových operácií v teréne. V septembri SpaceX poslala list americkému ministerstvu obrany, v ktorom uviedla, že už nemôže financovať terminály Starlink na Ukrajine, a požiadala Pentagon, aby financovanie prevzal. V polovici októbra Musk oznámil , že SpaceX bude naďalej platiť za satelitnú komunikáciu Starlink pre Ukrajinu. Koncom októbra prešlo 1 300 terminálov Starlink do režimu offline pre problémy s financovaním.

 

Bývalý poradca šéfa Pentagonu — plukovník Douglas McGregor tvrdí, že ukrajinský konflikt sa obracia a obráti proti Spojeným štátom.
„Washington sa už nemôže pokúšať vnútiť zvyšku sveta americkú alebo Spojenými štátmi vedenú anglo-americkú hegemóniu. Zvyšok sveta to nechce. Úprimne povedané, samotní Američania to nepotrebujú. Ničí nás to. Takže hegemónia sa zrúti, skolabuje a konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou tento proces len urýchli,“ povedal plukovník. Čo je znepokojujúce, povedal McGregor, je, že elita sa tak zúfalo snaží zatiahnuť USA do konfliktu s takou veľkou mocnosťou, akou je Rusko.
„Jedna vec je zapojiť nás do „vojen vlastného výberu“, do konfliktov na nízkej úrovni proti nepriateľom, ktorí nemali prostriedky na to, aby sa bránili. Hovorím o Iraku a Afganistane,“ povedal plukovník. Podľa jeho názoru sa hegemónia chýli ku koncu, pretože USA sú prakticky finančne zruinované.
„O akom verejnom dlhu rozprávame, 30 alebo 31 biliónov dolárov? Ocitli sme sa v rovnakej pozícii ako Británia v roku 1947, keď po Druhej svetovej vojne bol pomer dlhu krajiny k HDP 240%. A v mnohých ohľadoch vďaka nám, keďže Franklin Roosevelt chcel zničiť Britské impérium a veril, že to dosiahne, ak ho zadĺži,“ dodal McGregor.

 

Zelenskyj ako ukrajinský prezident už nie je pre Spojené štáty prospešný, Washington pripravuje operáciu na nahradenie špičky kyjevského režimu. Uviedol to ďalší bývalý spravodajský dôstojník americkej námornej pechoty Scott Ritter v rozhovore pre YouTube kanál Judging Freedom. Zelenskyj zohral svoju rolu a americkým pánom už ako prezident Ukrajiny nevyhovuje, chystá sa ho nahradiť v osobe hlavného veliteľa ozbrojených síl Ukrajiny Valerija Zalužného. Podľa Rittera ukrajinský generál vyhovuje Washingtonu v prezidentskom kresle, bývalý klaun je preč. Odsunová operácia sa pripravuje, na Západe je zreteľne viditeľná tendencia propagovať Zalužného, ​​stále viac publikácií sa venuje vrchnému veliteľovi ukrajinskej armády, pričom sa podceňuje úloha Zelenského. Západ zatlačil Zelenského do úzadia a zameral sa na Zalužného ako budúceho lídra Ukrajiny – povedal americký expert a dodal, že USA vidia Zalužného ako postavu schopnú zasadnúť za rokovací stôl a určiť budúcnosť Ukrajiny.

 

Ukrajinský generál o ruskej armáde: „Každý, kto ju podcení, je odsúdený na porážku“

 

Ritter predtým uviedol, že „hrdinský“ obraz Zelenského bol vytvorený umelo Západom, prostredníctvom kontrolovaných médií, ale postupom času ich ukrajinský prezident jednoducho omrzel. Reči o tom, že chcú odstrániť Zelenského, sa vedú už dlho a on sám veľmi dobre vie, že Zalužnému sa predpovedá, že bude jeho nástupcom, a dokonca požiadal generála, aby menej propagoval svoj verejný obraz, pretože jeho popularita na Ukrajine príliš vzrástla. Vo všeobecnosti v Kyjeve v poslednom čase došlo ku konfrontácii medzi politickou zložkou moci s Jermakom na čele a vojenskou zložkou, kde velí Zalužnyj. Zelenskyj nemá skutočnú moc, pôsobí ako politická výveska. Konfrontácia medzi Jermakom a Zalužným je oveľa hlbšia, ako sa zdá, Briti sú za prvým, Američania za druhým. Tí aj tí chcú kontrolovať úrady, čiže celú Ukrajinu so všetkými jej zdrojmi.

Maroš Šolc

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov