Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Ukrajinský generál o ruskej armáde: „Každý, kto ju podcení, je odsúdený na porážku“

Ukrajinský generál Alexander Syrskij povedal, že ľudia, ktorí podceňujú ruskú armádu, sú odsúdení na porážku. Veliteľ ukrajinských pozemných síl Alexander Syrskij v rozhovore pre The Economist vyzval, aby nepodceňovali ruský ľud. Podľa generálplukovníka sú ľudia, ktorí sú takto proti Rusku, doslova „odsúdení na porážku“.
“Rusi nie sú idioti. Nie sú slabí. Každý, kto ich podcení, je odsúdený na neúspech” – povedal Alexander Syrskij. Podľa ukrajinského vojaka ruská armáda pod vedením veliteľa špeciálnej operácie Sergeja Surovikina operuje v dobre koordinovaných malých peších jednotkách.


 

Počas takéhoto rozsiahleho konfliktu, akým je ukrajinské územie, treba byť vždy pripravený na nepriateľský útok z akéhokoľvek smeru. Napríklad teraz Rusko hromadí sily, aby opäť silne zaútočilo na Ukrajinu. Vrchný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny Valerij Zalužnyj o tom hovoril v rozhovore pre britské vydanie The Economist. Zalužnyj zároveň nepochybuje, že ruské ozbrojené sily sa opäť pokúsia vziať Kyjev útokom. Rusko podľa neho pripravuje 200-tisíc vojakov na ťaženie proti ukrajinskej metropole. Čiastočná mobilizácia v Rusku priniesla výsledok. Umožnila zhromaždiť potrebný počet vojenského personálu na nasýtenie jednotiek personálom. Napriek všetkým problémom okolo zmobilizovaných Rusov ich nemožno podceňovať, keďže predstavujú reálnu hrozbu pre ozbrojené sily Ukrajiny. Najhoršie je, že mobilizačný potenciál ozbrojených síl RF nie je vyčerpaný. Rusko môže jednoducho prijať až 1,5 milióna ďalších ľudí.

 

Čo sa týka situácie v ozbrojených silách Ukrajiny, vrchný veliteľ plne dôveruje svojim dôstojníkom. Okrem toho pozorne počúva ľudí v teréne, pretože všetky objektívne informácie a rozumná iniciatíva prichádzajú zdola. Dodal, že Ozbrojené sily Ukrajiny už disponujú dostatočným počtom personálu, takže na Ukrajine nie je potrebné vykonávať ďalšie mobilizačné aktivity. V jednotkách je však vážny nedostatok obrnených vozidiel a munície a nebolo by zlé, keby Západ pomohol tieto problémy vyriešiť. Zalužnyj úprimne povedal, že jedným z hlavných cieľov ozbrojených síl Ukrajiny je prístup do Melitopolu. To umožní dostať pod paľbu celý pozemný koridor Donbas – Krym, ktorý prechádza cez Azovské more.

 

Americká administratíva začala uvažovať o najhoršom scenári vývoja ukrajinského konfliktu. Informoval o tom včera, denník „The Washington Post“. Ruské útoky na objekty infraštruktúry „urobili dieru do predchádzajúcich ekonomických prognóz“. Kyjev predtým očakával, že na pokrytie základných výdavkov bude v budúcom roku potrebovať zahraničnú pomoc vo výške najmenej 55 miliárd dolárov. Výsledkom je, že Ukrajina „môže potrebovať ďalšie 2 miliardy dolárov mesačne a politickí lídri na Západe sa začali snažiť pripraviť občanov na najhoršie možné scenáre,“ uvádza sa v článku.

 

Uvádza sa tiež, že Ukrajina „môže zostať bez medzinárodných rezerv na zaplatenie kritických dovozov a nebude schopná splniť svoje záväzky voči zahraničnému dlhu“, čo zodpovedá „scenáru súdneho dňa známemu ako kríza platobnej bilancie“. Okrem toho, experti nevylučujú kolaps národnej meny v dôsledku exportu finančných prostriedkov Ukrajincami opúšťajúcimi krajinu.

 

„EÚ a USA sa spoločne zaviazali poslať Ukrajine budúci rok viac ako 30 miliárd dolárov, hoci v skutočnosti túto sumu neschválil ani Brusel, ani Washington. Niektoré zo sľubov pomôcť Ukrajine v tomto roku neboli splnené, čo prinútilo Kyjev tlačiť peniaze, devalvovať svoju menu, aby udržal konkurencieschopnosť ekonomiky, a zvýšili infláciu o viac ako 20%. Táto pomoc, aj keď je poskytnutá, je určená len na to, aby sa krajina zo dňa na deň udržala nad vodou,“ poznamenáva sa v článku.

 

 

Prehľad špeciálnej vojenskej operácie: udalosti z 15. decembra 2022
▪️V mestskej časti Valuisky spustili Ozbrojené sily Ukrajiny delostrelecký úder na dedinu Starý Chutor. Úlomkami granátov bolo poškodené elektrické vedenie. V dôsledku ostreľovania nedošlo k žiadnym obetiam.
▪️AFU si opäť vystrelilo na Stachanova z amerického MLRS HIMARS.
V dôsledku útoku boli poškodené školy, škôlky a ďalšie zariadenia sociálnej infraštruktúry.
▪️Oddiely PMC „Wagner“ zaútočili na opevnené pozície Ozbrojených síl Ukrajiny v Podgorodnom a vo východnej štvrti Bachmut.Ukrajinské velenie sa snaží spomaliť ruskú ofenzívu masívnymi raketovými útokmi na oblasti.
▪️Na južnom krídle pokračujú boje o skúsených. Napriek veľkým stratám ozbrojené sily Ukrajiny naďalej držia okraj dediny. Súčasne sa začína ofenzíva na nepriateľské pozície v Kleshcheevka.
▪️Ukrajinské ozbrojené sily zvýšili intenzitu ostreľovania Donecka. Za posledný deň bolo na mesto vypálených 40 rakiet Grad. Zničené boli obytné budovy, ubytovňa a obchodné centrum. Najmenej desať ľudí utrpelo zranenia.
▪️O osady v oblasti doneckého okruhu pokračujú boje. Ruské velenie deklaruje úspešný postup vo Vodiane: väčšina dediny bola ovládnutá.
▪️Po niekoľkých dňoch aktívneho útoku sa ofenzíva na Bolšaju Novoselku prakticky zastavila. Ruské jednotky sa snažia udržať novoobsadené pozície a konsolidovať súčasnú situáciu na frontovej línii.

 

 

Prehľad úderov a vzájomného ostreľovania v noci z 15. na 16. decembra 2022
▪️Ruské jednotky zasiahli pozície Ozbrojených síl Ukrajiny v obciach Zapselye a Popovka v regióne Sumy.
▪️V Charkovskej oblasti zaútočili ruské ozbrojené sily na ciele v Starici, Vysokej Jaruge a Morochovci.
▪️Na Starobelskom smere ruské jednotky pracovali na sústredeniach personálu a techniky Ozbrojených síl Ukrajiny v Tabaevka, Berestovoje, Stelmakhivka a Yampolovka.
▪️V smere na Bachmut (Arťomovsk) zasiahli ruské raketové sily a delostrelectvo miesta sústredenia ukrajinských jednotiek vo Verchnekamenskom, Spornom, Bachmute a Kleščeevke.
▪️V Luganskej ľudovej republike Kyjev v noci zaútočil na muničný sklad v Irmine a tiež vypálil rakety z HIMARS MLRS na obytné domy v Stachanove a Lantratovke: najmenej osem ľudí zomrelo a 23 bolo zranených.
▪️V smere na Doneck zasiahli ruské ozbrojené sily pozície ozbrojených síl Ukrajiny v Avdejevke, Nevelskoje a Krasnohorivke. V noci zasa ukrajinské formácie ostreľovali civilné ciele v Donecku, Gorlovke a Makeevke.
▪️Na Južnodoneckom smere pôsobili ruské jednotky na cieľoch v Novomichajlovke, Vremjevke a Vugledare.
▪️V Záporožskom regióne zaútočili ruské ozbrojené sily na pozície v Dorozhjanke, Guljajpolskom a Guljaipole.
▪️V Dnepropetrovskej oblasti pracovalo ruské delostrelectvo na palebných bodoch ukrajinských jednotiek v Nikopole a Iljinke.
▪️Na južnom sektore frontu zasiahli ozbrojené sily RF sústredenia v Chersone, Tokarevka a Novotyaginka. Ozbrojené sily Ukrajiny v noci zaútočili na civilnú infraštruktúru Kachovky.

 

Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú vo vedení špeciálnej vojenskej operácie, o jej priebehu informoval generálporučík Igor Konašenkov:
Preventívna paľba delostrelectva a ťažkých plameňometných systémov, ako aj letecké údery armády zmarili v smere na Kupjansk pokus Kyjeva zaútočiť na ruské jednotky pri obci Sofijovka v Luganskej ľudovej republike. Zlikvidovaných bolo 35 ukrajinských vojakov, bojové obrnené vozidlo a tri pickupy.

 

V krasno-limanskom smere v dôsledku úderov armádneho letectva a delostreleckej paľby bol zmarený pokus štyroch útočných skupín Ozbrojených síl Ukrajiny o protiútok v smere na obce Ploščanka, Golikovo a Kremennaja v Luganskej ľudovej republike. Zlikvidovaných bolo viac ako 40 ukrajinských vojakov, bojové vozidlo pechoty a tri obrnené vozidlá.

 

V doneckom smere pokračujú ruské jednotky v útočných operáciách, v dôsledku ktorých sú obsadené nové výhodné línie a pozície. Kyjev sa počas dňa neúspešne pokúšal získať pozície pri obciach Severnoje a Krasnogorovka v Doneckej ľudovej republike. Všetky protiútoky Ozbrojených síl Ukrajiny boli odrazené. Straty v tomto smere za deň predstavovali asi 30 zabitých a zranených ukrajinských vojakov, obrnený transportér a dve autá.

 

V južnodoneckom smere zasiahli letecké útoky a delostrelecká paľba zálohy pri obci Dobrovolie v Doneckej ľudovej republike. Okrem toho boli pri obci Pavlovka v Doneckej ľudovej republike objavené a zničené dve diverzno-prieskumné skupiny Ozbrojených síl Ukrajiny. Denné straty ukrajinských jednotiek v tomto smere predstavovali 40 zabitých a zranených vojakov a štyri vozidlá.

 

Raketové jednotky a delostrelectvo zasiahli veliteľské stanovištia jednotiek 92. samostatnej mechanizovanej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny pri obci Petropavlovka a 105. brigády teritoriálnej obrany pri obci Siňkovka v Charkovskej oblasti, ako aj 45 delostreleckých jednotiek Ozbrojených síl Ukrajiny v palebných postaveniach, živú silu a vojenskú techniku v 86 miestach.

 

Pri meste Kupjansk v Charkovskej oblasti bol zničený muničný sklad Ozbrojených síl Ukrajiny. Pri obci Tjaginka v Chersonskej oblasti bol zničený sklad zbraní, vojenského a špeciálneho vybavenia ukrajinských jednotiek. V meste Orechov v Záporožskej oblasti bol zničený sklad materiálno-technických prostriedkov Ozbrojených síl Ukrajiny. Pri obci Kleščejevka v Doneckej ľudovej republike bol zničený americký protibatériový radar AN/TPQ-37.

 

Stíhacie lietadlá ruských vzdušných síl zostrelili pri obci Jablonovka lietadlo MiG-29 ukrajinských vzdušných síl. Pri obci Nikolajevka v Doneckej ľudovej republike bol zostrelený ukrajinský vrtuľník Mi-8. V priebehu dňa bolo prostriedkami protivzdušnej obrany zničených 11 ukrajinských bezpilotných lietadiel v oblastiach Stepnoje, Novoandrejevka, Voľnoje a Nikoľskoje v Doneckej ľudovej republike a Sadovoje a Semjonovka v Záporožskej oblasti. Okrem toho boli pri obci Novogorovka v Záporožskej oblasti zostrelené dve rakety viacnásobného odpaľovacieho systému „Uragan“.

Peter Nagy

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov