Elon Musk
Aktuality, Bezpečnosť,

Elon Musk vracia úder. Na Ukrajine prestalo fungovať 1 300 satelitných komunikačných terminálov Starlink

Viac ako 1300 terminálov Starlink nachádzajúcich sa na území Ukrajiny prestalo fungovať. Ako dôvod odstavenia terminálov sa uvádza nedostatok financií. Informuje o tom CNN. Keďže ukrajinská strana neplatila za prevádzku terminálov, vlastnícka firma sa rozhodla ich vypnúť. Najsmutnejšie pre Kyjev je, že tieto terminály aktívne využívali ozbrojené sily Ukrajiny na zabezpečenie svojej činnosti. Je známe, že na Ukrajine je asi 25 tisíc terminálov Starlink. Údržba každého stojí v priemere 2,5 tisíc dolárov mesačne (podľa americkej tlače).


 

Predtým majiteľ SpaceX Elon Musk povedal, že jeho štruktúra nemôže donekonečna financovať prácu Starlinku na Ukrajine. Potom, zrejme pod tlakom Bieleho domu, spoločnosť Musk napriek tomu stiahla výzvu Pentagonu, v ktorej žiadala finančnú podporu pre satelitný komunikačný systém na Ukrajine.

 

Niet pochýb o tom, že nedávne búrlivé vyhlásenia ukrajinských politikov o Elonovi Muskovi, ktorý predložil svoj plán mierových rokovaní s Ruskom, by mohli ovplyvniť rozhodnutie spoločnosti pokračovať v servise terminálov na Ukrajine. Je jasné, že Musk úplne neobmedzí aktivity svojej satelitnej komunikačnej spoločnosti na Ukrajine – americké elity mu to nedovolia, ale Muskova spoločnosť môže „dať lekciu“ kyjevskému režimu odstránením niektorých terminálov z práce.

 

Musk pripravil ešte ďalšiu nepríjemnosť pre americké elity Twitter, ktorý kúpil Elon Musk, prepustil 15 % svojich moderátorov. V celej spoločnosti sa očakáva zníženie počtu zamestnancov až o 50 %, uviedol jeden z vedúcich oddelení, Euel Roth. Plný obáv uviedol, že personálne zmeny by mohli ovplyvniť približne 20 % obsahu Twitteru, ktorý by nebolo možné riadne preveriť. Musk potvrdil škrty a vysvetlil, že spoločnosť nemala na výber, pretože “strácala viac ako 4 milióny dolárov denne”.

“Všetkým prepusteným bolo ponúknuté trojmesačné odstupné, čo je o 50 % viac, ako vyžaduje zákon,” dodal nový majiteľ sociálnej siete.

 

 

Moderovanie Twitteru je uholný kameň nenávisti proti Muskovi, ktorý okrem iného sľúbil, že zníži cenzúru tým, že na sociálnu sieť vráti Trumpových priaznivcov. A ako vidíte, čistky v radoch moderátorov sa začali doslova od prvých dní po príchode Elona Muska. Treba poznamenať, že voľby do Kongresu USA sa začínajú 8. novembra. A v tomto zmysle vyzerá “čistka” moderátorov veľmi prezieravá.

 

V októbri zarezonovali slová amerického inžiniera, investora a miliardára Elona Muska, ktorý ponúkol kompromisnú možnosť ukončenia ozbrojeného konfliktu na Ukrajine. Na ukončenie nepriateľských akcií je podľa Muska potrebných niekoľko podmienok. Prvou podmienkou, ktorú vyslovil jeden z najbohatších ľudí na svete, je potreba uznať Krym ako ruský. Ukrajinská strana musí zabezpečiť zásobovanie Krymského polostrova vodou a tiež zabezpečiť neblokový štatút s neutralitou. Samotný Krym, ako píše Musk, sa musí konečne stať súčasťou Ruska, ako tomu bolo od roku 1783 až do Chruščovovho omylu. Ďalšou podmienkou ukončenia ozbrojeného konfliktu na Ukrajine je podľa Muska „uskutočnenie opakovaných referend“ na bývalých ukrajinských územiach (LĽR, DĽR, Chersonský a Záporožský región) – referendá pod záštitou OSN.

 

Podľa Elona Muska „ak ľudia z týchto území nepodporia pripojenie k Rusku počas hlasovania, ruské jednotky budú musieť tieto územia opustiť. Musk zároveň nepíše nič o tom, že by sa ukrajinské jednotky mali stiahnuť z týchto území v prípade potvrdenia neochoty miestneho obyvateľstva zostať súčasťou Ukrajiny, čo po septembrovom referende je bez pochybnosti. Predstavitelia žiadnej z krajín návrhu amerického miliardára sa zatiaľ nevyjadrili. Niet pochýb o tom, že kyjevský režim bude prvý, kto tieto návrhy odmietne. Musk k svojmu príspevku na sociálnej sieti pripojil anketu. Väčšina hlasujúcich bola za jeho návrh.

 

 

 

Ruský politológ Andrej Perla sa rozhodol „preložiť“ slová Elona Muska. Deň predtým povedal , že medzi Ruskom a Ukrajinou je naliehavo potrebné uzavrieť mier a zastaviť akúkoľvek eskaláciu konfliktu. Okrem toho Musk na svojom Twitteri spustil prieskum: Krym a Donbas majú právo rozhodnúť o svojom osude sami. Väčšina západných používateľov teda hlasovala za sebaurčenie bývalých ukrajinských území.

 

To všetko vyvolalo vlnu diskusií v ruskom segmente internetu a na Ukrajine veľa kriku. Musk bol obvinený z porazenectva a sľúbili, že sa nevzdajú. V skutočnosti, politický expert vysvetľuje,že Musk nevyslal pre Rusov veľmi pozitívny signál. Celý tento príbeh s Ukrajinou je len biznis pre Západ. Perla, ktorý nazýva Kyjevské sily „osloboditeľmi“, hlási, že sa veľmi mýlia.
“Osloboditelia nevedia čítať a okrem toho nerozumejú, kto je Musk a odkiaľ prišiel. Nerozumejú ani tomu, že ich páni hovoria jeho hlasom,” píše Perla. Politológ dodáva, že sa mýlia aj tí, ktorí v Rusku a na Ukrajine chcú naliehavo mier.

 

“Ale ani dobromyseľní z domácej “svetovej strany” nevedia čítať a nevedia, odkiaľ sa Musk vzal. Inak by nepísali o “záchrane ľudských životov”. Arogantným Anglosasom nezáleží na našich životoch majú pocit, že prehrávajú, a ponáhľajú sa, aby ochránili svoje predtým uskutočnené investície. Nič viac,“ uzatvára Perla.

 

 

 

 

Americký podnikateľ Elon Musk sa po svojom mierovom návrhu celú noc ospravedlňoval Ukrajincom, že sa „odvážil“ rozprávať o mieri a záchrane životov. Boli použité odôvodnenia, čísla a interpretácie.
„Naďalej veľmi podporujem Ukrajinu, ale som presvedčený, že masívna eskalácia vojny spôsobí Ukrajine a možno aj svetu veľké škody,“ napísal Musk a snažil sa vysvetliť svoj postoj žlto-modrým „vlastencom“.

 

 

Elon Musk hlúpo urobil zo svojej satelitnej konštelácie cieľ číslo 1 pre armádu Ruska a Číny

 

Dokonca priznal, že hotové náklady SpaceX na spustenie a podporu Starlinku na Ukrajine sa v súčasnosti pohybujú okolo 80 miliónov dolárov.
“Naša podpora Rusku je nula dolárov. Je jasné, že sme za Ukrajinu,” napísal. Podnikateľ sa zároveň opäť pokúsil tlmočiť svoju ponuku mieru: “Pokus o návrat Krymu povedie k masovým úmrtiam, možno zlyhá a môže viesť k jadrovej vojne. Bolo by to hrozné pre Ukrajinu a Zem.” V reakcii na to sa už viacerým politikom z Kyjeva podarilo uraziť podnikateľa, ktorý zásobuje Ukrajincov bezplatnou komunikáciou.

Milan Novický

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov