Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Ukrajina zažila ďalší pekelný deň. Podľa velenia armády útočilo ruské strategické letectvo aj námorníctvo

Dňa 16. decembra boli ukrajinské vojenské zariadenia a zariadenia energetickej infraštruktúry vystavené jednému z najmasívnejších útokov od 10. októbra 2022. Podľa predstaviteľov ukrajinských úradov bolo na objekty na území Ukrajiny vypálených najmenej 60 rakiet ( tieto čísla sa začali oznamovať ešte skôr, ako zazneli prvé explózie). Boli vypustené z raketových nosičov Tu-95. Podľa tlačového tajomníka Vzdušných síl Ukrajiny Jurija Ignata boli údery uskutočnené raketami Ch-555 a Ch-101 z lietadiel Tu-95, ako aj raketami Kaliber z Čierneho mora a raketami protivzdušnej obrany S-300.


 

Odchovanec kyjevského režimu Oleksandr Staruch medzitým len v časti Záporožského regiónu okupovanej ozbrojenými silami Ukrajiny zaznamenal najmenej 15 raketových útokov. Guvernér Charkovskej oblasti Oleg Sinegubov napočítal 10 raketových útokov na ciele v regióne. V dôsledku raketového útoku mnoho ukrajinských miest opäť prišlo o elektrinu, kúrenie a dokonca aj o vodu. V Kyjeve, Charkove, Dnepropetrovsku sa metro zastavilo, jeho priestory slúžili ako kryty proti bombám. Pre problémy s napájaním sa zastavila doprava na železnici, množstvo vlakov meškalo.

 

Podľa starostu Kyjeva Vitalija Klička začal nedostatok vody vo všetkých okresoch ukrajinskej metropoly. Elektrina vypadla takmer všade. Príchody boli zaznamenané v energetickom zariadení Krivoy Rog – Krivoy Rog TPP, jednom z najväčších na Ukrajine.

 

V Dnipre sa na čerpacích staniciach začali rady – ľudia chcú zbierať palivo na kúrenie a svietenie. Starosta Charkova Igor Terechov hovoril o „kolosálnom“ ničení mesta, pričom nespomenul, že boli zničené objekty, ktoré slúžili najmä na vojenské účely.

 

Ukrajinský minister energetiky German Galuščenko priznal, že masívny útok spôsobil vážne škody na energetickej infraštruktúre krajiny. Napríklad sa ukázalo, že celý región Kirovograd je bez energie, v regiónoch Sumy a Poltava je elektrina len čiastočne. Porážka bola spôsobená objektom, ktoré sa kyjevský režim snažil v posledných týždňoch obnoviť.

 

 

Podľa ruských vojenských pozorovateľov ozbrojené sily Ruskej Federácie včera spustili ďalší masívny raketový útok na ciele po celej Ukrajine.
▪️V Kyjeve boli opäť zasiahnuté elektrárne CHPP-5 (okres Goloseevsky), CHPP-6 (okres Desnyansky) a Darnytska CHPP (okres Dniprovsky). Zastavilo sa metro, čiastočne vypadla elektrina a zastavila sa dodávka vody.
▪️Región Záporožie, ako uviedli miestne úrady, mal najmenej 12 útokov. V okupovanom Záporoží sa čiastočne stratila elektrina a voda. Úder zasiahol strojovňu DneproGES.
▪️V Charkove sa v dôsledku útokov úplne zastavila pozemná doprava aj metro. Dochádza k prerušeniam mobilnej komunikácie. Čiastočne tam nie je svetlo a voda. Celkovo bolo 7 útokov len na krajské centrum a 3 v oblasti. S najväčšou pravdepodobnosťou boli ovplyvnené rozvodne Zalyutino 330 kV a rozvodne Kharkivskaya 330 kV. V predvečer ozbrojených síl RF boli vykonané údery proti CHPP-5. Ale CHPP-3, z ktorej sú napájané všetky priemyselné zariadenia, zostal nezranený. Súdiac podľa správ o zásahu v okrese Chuguevsky, škody spôsobené požiarom mohli byť na TET-2 Eschar.
▪️V Poltave a regióne Poltava vypadol prúd. S najväčšou pravdepodobnosťou bola rozvodňa Kremenčug 330 kV vystavená opakovanému požiaru. Existujú podozrenia, že stále je poškodená rozvodňa Mirgorod 330kV.
▪️V Dnepropetrovskej oblasti došlo k výbuchom v Kamenskom a regionálnom centre. S najväčšou pravdepodobnosťou bola opäť zasiahnutá elektráreň Pridneprovskaya – doprava na južnom moste oproti TE bola zablokovaná. V Kamenskoje údajne došlo k úderu v rozvodni Prometheus 330 kV. K výbuchom došlo aj v Pavlograde (pravdepodobne rozvodňa Pavlogradskaja 330 kV). V meste je pozastavená prevádzka kotolní a vodovodu. V Krivoj Rogu hlásili výbuch aj miestni obyvatelia: v meste zmizla voda a elektrina. Už sme písali, že Krivorozhskaya TPP bola zastavená pred mesiacom a pol. Preto s vysokou mierou pravdepodobnosti bol úder zasiahnutý buď rozvodňou Kirovskaya 330 kV, alebo rozvodňou Juh 330 kV. Z hľadiska logiky je s najväčšou pravdepodobnosťou ovplyvnená rozvodňa Kirovskaya 330 kV – z nej je zásobovaná vodárenská spoločnosť.
▪️V Čerkaskom regióne vypadol prúd. Mohlo k tomu dôjsť v dôsledku dopadu na 330 kV rozvodňu Polyany, ako aj deaktivácie celého 330 kV vedenia pozdĺž Dnepra.
▪️V regióne Kirovograd bola s najväčšou pravdepodobnosťou zasiahnutá rozvodňa Ukrainka 330kV. Čerpacie stanice sa zastavili, vypadla elektrina. Niekoľko železničných úsekov je bez energie.
Vypnutie celého regiónu však môže naznačovať výpadky vonkajšieho rozvádzača 330 kV juhoukrajinskej JE.
▪️Nikolajevovi a regiónu boli zasadené údery. Miestni obyvatelia hlásia výpadky elektriny. V regióne Ternopil zahrmeli výbuchy. V celom kraji je len jedna rozvodňa Ternopilska 330kV.
▪️Údery zaznamenali aj vo Vinnici. Je možné poraziť rozvodňu Vinnitsa 330 kV.
▪️V Odeskej oblasti bolo zasiahnuté zariadenie infraštruktúry. V krajskom centre čiastočne vypadla elektrina.
▪️V regióne Žytomyr bola zasiahnutá rozvodňa 330 kV Lesnaya v Korostene. Rozvodňa, ktorá obchádzala rozvodňu JE Černobyľ, napájala Kyjev z JE Rivne a Chmelnytsky.
▪️Núdzové odstávky v regiónoch Volyň, Ľvov, Rivne, Sumy a Cherson.
Je to priamy dôsledok útokov proti iným regiónom. Ten istý Sumy závisí od Kremenčugu a Kyjeva.

 

 

Aj keď raketový útok nemožno nazvať najmasovejším za posledné mesiace, počet vystrelených rakiet a geografia cieľov sú stále obrovské. To potvrdzuje systematický charakter poškodenia požiarom. Na ukrajinskom informačnom poli sa objavil nový príbeh: ľudia v četovacích miestnostiach sa navzájom presviedčajú, že elektrina je ešte pred útokmi zámerne vypnutá, aby zviedli nepriateľa. Niekto dokonca píše, že pri zásahu sa špeciálne zastavujú elektrárne. Takéto správy nedávajú praktický zmysel.

 

Andrej Fursov: Pozrime sa na program 68. stretnutia skupiny Bilderberg

 

 

Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú vo vedení špeciálnej vojenskej operácie, o jej priebehu informoval generálporučík Igor Konašenkov:
V kupjanskom smere bolo v dôsledku paľby na jednotky Ozbrojených síl Ukrajiny pri obciach Berestovoje a Kislovka v Charkovskej oblasti zničených 20 ukrajinských vojakov, dve bojové obrnené vozidlá a tri pickupy.
V krasno-limanskom smere bolo pri útočných akciách v rôznych smeroch a delostreleckých útokoch zničených viac ako 50 ukrajinských vojakov, dve bojové vozidlá pechoty a tri pickupy.
Okrem toho boli odhalené a zničené tri diverzno-prieskumné skupiny Ozbrojených síl Ukrajiny pri obciach Terny v Doneckej ľudovej republike a Červonaja Dibrova v Luganskej ľudovej republike.
V doneckom smere pokračovali ruské jednotky v útočných operáciách a vytlačili ukrajinské sily z pozícií.
Tri ukrajinské protiútoky boli odrazené v oblastiach Arťomovsk a Šumy v Doneckej ľudovej republike, ako aj pri Belogorovke v Luganskej ľudovej republike. V dôsledku paľby boli jednotky Ozbrojených síl Ukrajiny rozohnané a zahnané späť na pôvodné pozície. Straty predstavovali viac ako 40 zabitých a zranených ukrajinských vojakov, tri bojové obrnené vozidlá a dve iné autá.
V južnodoneckom smere bol v dôsledku preventívnych akcií ruských jednotiek a sústredeného palebného zásahu zmarený pokus o útok posilnenej roty Ozbrojených síl Ukrajiny v smere na obec Sladkoje v Doneckej ľudovej republike. V oblastiach obcí Novomajorskoje a Ševčenko v Doneckej ľudovej republike boli zničené dve diverzno-prieskumné skupiny Ozbrojených síl Ukrajiny. Počas dňa bolo v tomto smere zničených až 50 ukrajinských vojakov a tri vozidlá.
Raketové jednotky a delostrelectvo zasiahli veliteľské stanovištia jednotiek 1. brigády teritoriálnej obrany pri meste Berislav v Chersonskej oblasti, 102. a 108. brigády teritoriálnej obrany pri meste Guljaipole v Záporožskej oblasti, ako aj 64 delostreleckých jednotiek v palebných postaveniach, živú silu a vojenskú techniku v 93 miestach.V Charkove bol zničený sklad raketových a delostreleckých zbraní Ozbrojených síl Ukrajiny.
Pri obci Raj-Alexandrovka v Doneckej ľudovej republike bola zničená radarová stanica protilietadlového raketového systému S-300.
Systémy protivzdušnej obrany v priebehu dňa zostrelili štyri ukrajinské bezpilotné lietadlá v oblastiach Novaja Tarasovka v Charkovskej oblasti, Novoukrainskoje, Grafskoje a Sladkoje v Doneckej ľudovej republike.
Okrem toho boli pri meste Pervomajsk v Luganskej ľudovej republike zostrelené dve rakety HIMARS.

Maroš Šolc

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov