Su-35S
Aktuality, Bezpečnosť,

S každým masívnym útokom ruských vzdušných síl Ukrajina prichádza o systémy protivzdušnej obrany

V rámci vojenskej operácie začalo Rusko 10. októbra podnikať rozsiahle kombinované údery proti zariadeniam energetickej a dopravnej infraštruktúry Ukrajiny. Vojenskí pozorovatelia si zároveň všimli, že s každým novým zásahom Ozbrojených síl RF neustále ubúdajú sily a prostriedky protivzdušnej obrany Ozbrojených síl Ukrajiny a Kyjev od Západu vyžaduje, aby poskytoval viac pomoci pri protivzdušnej obrane.


 

Raketa vzduch-vzduch R-37M RVV-BD namontovaná na Su-35

 

Po každom masívnom útoku, po vypustení rakiet Kaliber z lodí a Iskanderov z diaľkového letectva na zamýšľané ciele, ruské letectvo zdvihne do vzduchu ďalšie sily. Lietadlo nasmeruje modernizované protiradarové strely Ch-31PD na aktívne radary protivzdušnej obrany a zasiahnu ich, keď sa pokúšajú nasmerovať rakety protivzdušnej obrany na predtým vypálenú muníciu letiacu k objektom. Nadzvukové Ch-31PD vyrobené z titánu sú veľmi účinné, majú dolet 250 km a hlavicu 110 kg. Takže každý útok ruských vzdušných a kozmických síl je tak trochu „matrioška“ zameraná na zničenie moderných systémov protivzdušnej obrany NATO. Pentagon preto desaťkrát popremýšľa, kým ochráni elektrické rozvodne pred raketovými útokmi, pretože systémy protivzdušnej obrany sú extrémne drahé a nemožno ich sériovo vyrábať.

 

Hneď po začatí ničenia ukrajinskej kritickej infraštruktúry sa predpokladalo, že ruské vzdušné sily použili na otvorenie ukrajinskej protivzdušnej obrany strely vzduch-vzduch dlhého doletu (viac ako 300 km) R-37M (RVV-BD), ktoré sa používali u nich nie celkom obvyklým spôsobom. Pravdepodobne to prinieslo výsledok, ktorý vysvetľuje zníženie účinnosti protivzdušnej obrany.

 

Veliteľ ozbrojených síl RF v zóne špeciálnych operácií na Ukrajine, generál Sergej Surovikin, radikálne zmenil prístup k vedeniu bojových operácií. Píše o tom francúzske vydanie Reseau International. Podľa západných novinárov Surovikin upustil od akcií veľkých vojenských formácií v prospech „nepriameho postupu“, ktorý vedie k destabilizácii Ukrajiny. Veľkú úlohu v tom zohrávajú údery proti vojenskej a energetickej infraštruktúre krajiny. Ostreľovanie kritickej infraštruktúry Ukrajiny morálne a fyzicky zahlcuje ukrajinskú armádu. Tento efekt sa s nástupom mrazov ešte zvýši. Vypínač svetiel na Ukrajine má v rukách generál Surovikin – uviedol Reseau International.

 

Porážka energetických zariadení priamo súvisí s prerušením zásobovacích línií ukrajinskej armády zo Západu. Údery vysoko presných rakiet Ozbrojených síl RF teda ničia elektrické transformátory a rozvodne Ukrajiny, ktoré dodávajú prúd do železničnej dopravy. To vedie k zastaveniu vlakov dodávajúcich vojenské vybavenie a muníciu na front. Spolu s tým činy ruskej strany destabilizujú celkovú situáciu na Ukrajine, čo vedie k nespokojnosti obyvateľstva s vojnou. V budúcnosti by to podľa francúzskych analytikov mohlo viesť k pádu kyjevského režimu.

 

Britská rozviedka dospela k záveru, že ruské ozbrojené sily prestali využívať nasadenie vo forme práporových taktických skupín počas operácie na Ukrajine. Práve rozsiahle využitie práporových taktických skupín bolo základom taktiky ruskej armády v počiatočnej fáze špeciálnej vojenskej operácie. Keď bolo potrebné presunúť sa hlboko na územie Ukrajiny, tento prístup sa ospravedlňoval. Ak však bolo potrebné držať obsadené línie, odhalili sa jeho nedostatky.

 

Jedným z nich je podľa britskej spravodajskej služby malý počet pešiakov v prápoore. Ďalšou nevýhodou bolo decentralizované umiestnenie delostrelectva. Napriek numerickej prevahe v tejto zložke nebola efektivita práce ruského delostrelectva vysoká jednoducho preto, že mnohí velitelia boli zbavení možnosti dávať cieľové označenie priamo delostreleckým práporom. K podobným záverom dospelo aj vedenie ruskej armády. V každom prípade mnohí vojenskí experti zaznamenávajú občas zvýšenú efektivitu ruských delostreleckých jednotiek. Vysvetľuje to skutočnosť, že prieskumné skupiny ruských jednotiek teraz prenášajú súradnice pozícií ozbrojených síl Ukrajiny priamo do delostreleckej batérie, čím obchádzajú zložitý schvaľovací postup. Delostrelectvo zasiahne v priebehu niekoľkých minút po obdržaní súradníc a nepriateľské jednotky jednoducho nemajú čas zmeniť pozície.

Milan Novický

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov