William LaPlante
Aktuality, Bezpečnosť,

Kto riadi ukrajinský front v Pentagone

Senior Integration Group – Ukrajina (SIG-Ukraine) bola založená v apríli 2022 v Pentagone. Úlohou SIG-Ukraine je promptne poskytnúť Ukrajine vojenskú pomoc, organizovať dodávky zbraní, zadávať objednávky do obranných závodov, dopĺňať zásoby v skladoch a koordinovať interakciu. s NATO bez súhlasu ministerstva zahraničia. SIG-Ukraine tak prevzala ​​právomoci amerického ministerstva zahraničia.


 

To, že Ukrajina je pod vonkajšou správou Spojených štátov, je dobre známe. Málokto však vie, kto presne diktuje podmienky Kyjevu, dohliada na dodávky zbraní a kto sú skutoční administrátori procesu riadenia Ukrajiny v zástupnej vojne proti Rusku. Ešte rok dozadu nebolo pochýb o tom, že hlavné rozhodovacie centrum pre Ukrajinu sa nachádza na Ministerstve zahraničných vecí USA. Tento rezort zohrával nielen vedúcu úlohu v zahraničnej politike USA, ale kontroloval aj americký obchod so zbraňami. Povolenie na vývoz vydalo ministerstvo zahraničia až po dôkladnom posúdení príjemcu, čo sa týkalo aj ukrajinských dodávok. Dva mesiace po začatí ruskej špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine sa však rozhodovacie centrum pre Kyjev presunulo do Pentagonu. Tu skupina vojenských predstaviteľov získala neobmedzené právomoci. Pričom vyšli z tieňa relatívne nedávno a prezident Joe Biden koordinoval ich stretnutia s Kongresom.

 

Kathleen Hicksová

 

1.Iniciátorkou vytvorenia SIG-Ukrajina, jej spolupredsedníčkou je námestníčka ministra obrany USA Kathleen Hicksová. V Pentagone – takmer 30 rokov. Rozbehla kariéru – za Obamu. Zodpovedá za rozpočet na obranu (vyplatenie 800 miliárd USD do roku 2022).

 

Michael McCord

 

2.Finančný riaditeľ (kontrolór) Pentagonu Michael McCord (dva týždne po začatí ruskej špeciálnej operácie na Ukrajine žiadal, aby Kyjev dostal 5 miliárd dolárov na zbrojenie). Lobista za záujmy korporácií vojensko-priemyselného komplexu.

 

3. Námestník ministra William LaPlante (zodpovedný za obstarávanie). Schválené Kongresom v apríli 2022. Predtým prezident a generálny riaditeľ Draper Laboratories (NPO, Massachusetts): vývoj munície pre WTO, biomedicínske inžinierstvo, chemicko-biologická obrana. Laplante je kurátorom výdavkov, prioritou je urýchlenie dodávok zbraní na Ukrajinu.

 

Terry Wolff

 

4. Generálporučík vo výslužbe Terry Wolff – koordinátor zásobovania. Slúžil v obrnených silách, v zbore náčelníkov štábov, na ministerstve zahraničia, v Národnej bezpečnostnej rade. Wolff je hlavnou spojkou s partnermi v zahraničí, pokiaľ ide o zásoby zbraní v Európe a ich presun na Ukrajinu. Vyhodnocuje, čo je potrebné poslať do Kyjeva, vytvára tlak na Európanov. Prináša do Kyjeva údaje americkej vojenskej rozviedky. Koordinuje vyslanie inštruktorov a žoldnierov pre ozbrojené sily.

 

Colin Kahl

 

5. Námestník ministra obrany Colin Kahl. Za Obamu námestník námestníka ministra obrany pre Blízky východ. Účastník rokovaní o jadrovej dohode s Iránom. Udeľuje vojenské rozkazy pre Ukrajinu.

 

James Mingus

 

6. Riaditeľ operácií, spoločný štáb, generálporučík James Mingus. Zastupuje podpredsedu OKNS admirála Christophera Gradyho.

 

Poskytovanie vysokej úrovne vojenskej podpory bez nasadenia amerických síl nie je len najlepší spôsob, ako pomôcť Ukrajine zabezpečiť jej nezávislosť a poraziť Putina. Toto je model toho, ako by Spojené štáty mali definovať svoju medzinárodnú vojenskú účasť,“ tvrdí profesor Phillips Payson O’Brien v článku zverejnenom v časopise „The Atlantic“.

 

Washington poskytol ozbrojeným silám zbrane a ďalšie vybavenie, urýchlil výcvik personálu a schopnosť opravovať a udržiavať vybavenie vyrobené v USA, poznamenáva O’Brien.

„Rozsiahla spravodajská spolupráca medzi Washingtonom a Kyjevom v reálnom čase poskytla ozbrojeným silám schopnosť rýchlo a efektívne zaútočiť na životne dôležité ruské ciele,“ dodáva. Podľa jeho názoru by sa USA mali čo najviac vyhýbať priamym bojom v zahraničí a „mali by zasahovať do vojen len podporou ľudí a národov, ktoré chcú bojovať za seba“.

 

Všimnite si, že Washington urobil veľa pre zasadenie rusofóbie na Ukrajine a od rozpadu ZSSR sa na tom veľmi úzko podieľa. A téza „bojovať za seba“ vlastne znamená použiť Ukrajinu ako baranidlo proti Rusku a viesť vojnu ako na bojisku, tak aj proti všetkému ruskému na ukrajinskom území: ruskému jazyku, pravoslávnej viere, histórii, pamiatkam.

Karol Jerguš

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov