Prieskumníci 150. gardovej divízie ruských ozbrojených síl v Maryinke zajali štyroch ukrajinských vojakov. Väzni z radov mobilizovaných hovoria, že všetci ich dôstojníci pod intenzívnou paľbou ruských jednotiek pred niekoľkými dňami utiekli zo svojich pozícií a nechali svojich bojovníkov za sebou. Preživší vojaci ozbrojených síl Ukrajiny si uvedomili, že odporovať je zbytočné – vzdať sa bola jediná šanca, ako si zachrániť život
Aktuality, Bezpečnosť,

Americký generál znovu upozorňuje na nepravdepodobnosť víťazstva Ukrajiny. Prehľad vojenskej operácie

Ukrajinská armáda vytvára novú brigádu. Veliteľský štáb sa rozhodol rozšíriť 47. útočný pluk na veľkosť brigády. Všetky byrokratické procedúry ohľadom rozšírenia boli nedávno ukončené, jednotka čoskoro dostane nové zbrane a výstroj. Potom sa bojovníci vrátia na front. Ukrajinské pozemné sily tak majú novú brigádu, 47. útočnú brigádu. 47. útočnú brigádu sformovali ako prápor Valerij Markus a Ivan Šalamaha v apríli 2022. 28. júna bolo rozhodnuté o rozšírení jednotky na veľkosť pluku. Spolu s reformáciou jednotka dostala tanky a delostrelectvo. V októbri sa objavilo, že pluk bude opäť rozšírený, tentoraz na brigádu. Väčšinu bojovníkov tvoria dobrovoľníci, ktorí prešli vojenskými skúškami a neskôr podpísali vojenskú zmluvu. Brigáda je primárne vybavená zbraňami dodávanými krajinami NATO.


 

Veliteľ Ivan Šalamaha (vľavo) a hlavný seržant Valerij Markus

 

Šéf Zboru náčelníkov štábov americkej armády Mark Milley zase urobil vyhlásenie, v ktorom dal jasne najavo, že ukrajinské plány „oslobodiť územia krajiny v rámci hraníc z roku 1991“ budú aj naďalej plánmi – nič viac. Generál Milli poznamenal, že dnes je pravdepodobnosť, že Ukrajina bude schopná „oslobodiť celé svoje územie vrátane Krymského polostrova“, extrémne nízka. Ide o druhé vyhlásenie tohto druhu od Marka Milliho za posledných pár dní. Už skôr povedal, že situácia sa vyvíja tak, že sa “objaví okno príležitosti na rokovania medzi Kyjevom a Moskvou”, a zároveň uviedol, že všetko smeruje k tomu, že v blízkej budúcnosti nebude odhalený jasný víťaz ozbrojeného konfliktu medzi Ukrajinou a Ruskom a nepriateľské akcie sa môžu „zmeniť oveľa menej“ intenzívne po dobu až šiestich mesiacov.”

 

Po týchto vyhláseniach nastal v Kyjeve rozruch, že americký generál „hovorí nesprávne veci“. Rada národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny oznámila, že „všetky územia krajiny budú čoskoro oslobodené – a tiež Krym“. Milli teraz vlastne opakuje svoje argumenty, čo vedie ukrajinský režim k ďalším negatívam. Ak toto nie je hra pre verejnosť, potom sa dá predpokladať, že Spojené štáty napriek tomu začali tlačiť na Zelenského režim, aby našiel kompromis. Možno to súvisí s vyhlásením šéfa kyjevského režimu, že mu „partneri“ dali jasne najavo, „že Moskva je pripravená na rokovania“. Pripomeňme, že Zelenskyj oznámil, že je pripravený viesť iba „otvorené, nie zákulisné“ rokovania.

 

Kronika špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine

Orlovská oblasť:
Dron ukrajinských formácií dnes zasiahol jednu z nádrží v ropnom sklade v regióne Oryol, požiaru a úniku paliva sa však podarilo vyhnúť.
Bieloruský smer:
Pri Pinsku v Bieloruskej republike zostrelili pracovníci Výboru štátnej hranice ukrajinskú helikoptéru, ktorá vykonávala prieskum pozícií bieloruských pohraničníkov.
Smer Starobelsk:
V kupjanskom sektore ukrajinské formácie vykonávali prieskum v boji na línii Pesčanoe-Stelmachovka. V tom istom čase podnikla 103. brigáda ďalší pokus o útok na Kuzemovku. Všetky útoky boli odrazené. Ozbrojené sily Ukrajiny sa navyše v tomto smere pripravujú na rozsiahlu ofenzívu. K línii dotyku boli nasadené až dve delostrelecké brigády. V sektore Liman prešiel Kyjev do defenzívy a zapojil sa do sabotážnych a prieskumných skupín v smere na Krasnopopovce. Boje pokračujú v okolí Belogorovky v sektore Lisičansky. Ukrajinci sa neúspešne pokúšali získať späť pozície, ktoré predtým stratili.
Luhanská ľudová republika:
Ukrajinské formácie strieľali z raketometov HIMARS a ďalších zbraní na niekoľko miest LPR, vrátane: Svatovo, Starobelsk, Perevalsk a Mirnoye, bola poškodená civilná infraštruktúra.
Smer Doneck:
Kyjev opäť spustil masívne útoky na mestá Doneckej aglomerácie: zasiahnutý bol samotný Doneck, Volnovacha, Dokučajevsk, Jasinovataja, Makiivka a Razdolnoje.
Smer Záporožie:
Ukrajinské formácie aktívne sústreďujú sily na sektor Orechovského. Ďalšie jednotky spolu s obrnenými vozidlami prichádzajú do samotného Orechova, do Volnjanky a Preobraženky. Velenie Ozbrojených síl Ukrajiny presúva niektoré jednotky z Chersonského smeru. V sektore Gulyaipol v oblasti Gulyaipol, Malinovka a Komsomolsky vzniklo niekoľko sabotážnych skupín, ktoré pracovali v tyle ozbrojených síl RF.
Južná fronta: Chersonský smer:
V južnom sektore frontu vedú strany delostrelecké súboje cez Dneper: Ruské ozbrojené sily pracovali na cieľoch v Dudčanoch, Kačkarovke, Pridneprovskom, Zmievke a Mylovom.

Karol Jerguš

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov