Hayat Tahrir al-Sham
Aktuality, Bezpečnosť,

Nová dohoda džihádistov zo Sýrie s tureckou rozviedkou

Vedenie teroristickej skupiny Hayat Tahrir al-Sham uzavrelo dohodu s tureckou rozviedkou o presune zahraničných bojovníkov z Idlibu do oblasti operácie Olivová ratolesť. Aspoň o tom píšu niektoré zdroje týkajúce sa sýrskych skupín. K tajnému stretnutiu údajne došlo minulý pondelok na tureckej vojenskej základni neďaleko mesta Atarib na severozápade provincie Aleppo.


 

Bezpečnostnú službu Hayat Tahrir al-Sham zastupovali Abu Muhammad al-Filistini, Khattab al-Mugrabi a Abu Ayyub al-Shami. Z tureckej strany viedol rokovania istý dôstojník menom Yilmaz spolu s niekoľkými ďalšími predstaviteľmi spravodajských služieb. Po výsledkoch stretnutia z 30. septembra bolo rozhodnuté previesť 120 zahraničných bojovníkov žijúcich na vidieku Idlibu do Afrínu pod zámienkou „posilnenia hraničnej línie, oslabenia tlaku na národnú armádu (zoskupenia Sýrskej národnej armády) a posilnenie bezpečnostného vzťahu medzi oboma stranami“.

 

Predstavitelia Ankary zasa prisľúbili poskytnutie vojenskej pomoci silám Hayat Tahrir al-Sham, ako aj ošetrenie zranených teroristov v Turecku, čo sa v zásade v posledných rokoch deje, a preto sa môže zdať, že Hayat Tahrir -Sham z tejto dohody nič nezíska. Ale len na prvý pohľad.

 

Zahraniční bojovníci skončili v Sýrii nie kvôli „revolúcii“ a „zvrhnutiu režimu“. Prišli do požehnanej zeme kvôli džihádu v mene al-Káidy. A pokiaľ si zachovajú svoju prítomnosť v Idlibe, bude pre Hayat Tahrir al-Sham ťažšie odstrániť sa zo zoznamu teroristických organizácií. Turecko má tiež záujem na eliminácii radikálnych islamistov, pretože takéto záväzky prevzalo začiatkom marca 2020 v rámci dohody s Ruskom. Preto presun zahraničných bojovníkov, ktorí sú stále naklonení Al-Káide, s cieľom ich ďalšej likvidácie v bojoch s kurdskými ozbrojenými formáciami a vládnymi silami vyzerá logicky a prospešne pre obe strany. Tento proces však nebude rýchly. Počet zahraničných bojovníkov v Idlibe sa odhaduje na približne tri tisícky ľudí, ktorí pricestovali z Turkestanu, Uzbekistanu, Iraku, Tuniska, Líbye, Maroka a Perzského zálivu.

 

Na Donbas dorazilo 150 vojakov z Turecka. Majú riadiť zverbovaných militantov zo Sýrie

 

Turecko má už dva roky veľký problém so svojimi para militantnými skupinami v Sýrii. Vymedzením zóny deeskalácie a stálym tlakom ruskej a sýrskej armády sa zúžil priestor pre teroristov podporovaných Tureckom. Snaha vyviesť ich do Lýbie ako opozičnú armádu proti generálovi Haftarovi stroskotala po prvom bombardovaní letiska kde boli prvé skupiny  týchto bojovníkov rýchlo rozprášené a ďalšie transporty skončili. Mladí žoldnieri bez práce sa tak stali bezpečnostným rizikom aj pre samotné Turecko. Prezident Erdogan ak nechce, aby sa mu títo ozbrojenci rozptýlili po krajine musí hľadať náhradné riešenie.

Milan Novický

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov