Kurganec-25
Aktuality, Pozemná technika,

“Kurganec-25”: Rusko testuje nové bojové vozidlo pechoty

Na webe sa objavilo video, ktoré údajne zobrazuje jednu z etáp testovania nového bojového vozidla pechoty vyvíjaného pre ruské jednotky. Odborníci naznačujú, že zábery ukazujú B-18, známy ako modernizovaný BMP-2 s neobývaným bojovým modulom Epocha.


 

“Epocha” sa začal vyvíjať v roku 2013, ale prvýkrát sa verejnosti ukázal až o šesť rokov neskôr. Bol špeciálne vytvorený na inštaláciu na sľubné BMP Kurganec-25, ale kvôli oneskoreniu jeho vývoja sa rozhodli nasadiť nový modul na bojové vozidlá pechoty BMP-2 a BMP-3, ktoré už boli v prevádzke. Uvedený bojový modul je vybavený automatickým nízkobalistickým kanónom LŠO-57 (AGS-57) kalibru 57 mm (strelecký dosah 6 km), dvoma odpaľovacími zariadeniami Kornet ATGM (4 ATGM munícia, dosah 8-10 km), nový raketový systém ” Bulat je zaťahovacie odpaľovacie zariadenie s navádzanými malými strelami určenými na ničenie ľahko obrnených vozidiel a nepriateľských palebných bodov (8 jednotiek), ako aj guľometom – PKTM s 2000 nábojmi.

 

 

Odborníci zároveň považujú B-18 za hybrid a rozpočtovú možnosť pre Kurganec-25, t.j. jeden z produktov projektu perspektívnej univerzálnej strednej pásovej platformy, ktorú už desaťročie vyvíja štátna korporácia Rostec. Ťažkosť spočíva v tom, že armáda chce od roku 2015 získať bojové vozidlo pechoty s nízkym profilom, nie vysokým, nazývajúc ho „snom granátometčíka“. O B-18 je však veľmi málo informácií, ale z prezentovaných záberov možno usúdiť, že na jeho bokoch je nainštalovaná veľmi výkonná dynamická ochrana.

 

Luhanský obrnený transportér pod paľbou zachraňuje posádku druhého poškodeného vozidla. Video

 

Existuje však určité množstvo údajov o aktualizovanom B-19 – vylepšenej verzii BMP-3 s nainštalovanou Epochou. V roku 2017 Ministerstvo obrany Ruskej federácie objednalo sériu takýchto obrnených vozidiel na experimentálnu vojenskú operáciu. V roku 2021 bola počas cvičení Zapad-2021 na cvičisku Mulino spozorovaná čata B-19.

Karol Jerguš

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov