Kerčský most
Aktuality, Bezpečnosť,

Už nie na ochranu Ukrajiny. USA sa netaja ďalšou finančnou podporou útočných operácií proti Rusku

Washington poskytne Kyjevu nový balík vojenskej pomoci vo výške 625 miliónov dolárov. Uviedol to americký prezident Joe Biden v telefonickom rozhovore s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským podľa správy na webovej stránke Bieleho domu. Na Ukrajinu budú dodané ďalšie zbrane a vybavenie vrátane 4 viacnásobných odpaľovacích rakiet HIMARS, munície a obrnených a vozidiel. Podľa agentúry Reuters dostane Kyjev 200 taktických kolesových vozidiel odolných voči mínam (MRAP).


 

Americkí predstavitelia sa domnievajú, že raketové systémy HIMARS a munícia poskytnutá Washingtonom Kyjevu umožňujú ukrajinskej armáde zasiahnuť ciele vrátane Krymu. Uviedla to na brífingu v Pentagone predstaviteľka ministerstva obrany pre Rusko, Ukrajinu a Euráziu Laura Cooperová. Dostala otázku o možnosti dodávok operačno-taktických balistických rakiet rodiny ATACMS (Army Tactical Missile System) z americkej strany na Ukrajinu.
„V súvislosti s týmito finančnými prostriedkami a tiež, samozrejme, inými prostriedkami, posudzujeme, aké sú potreby na bojisku. Odhadujeme, že so systémami GMLRS, ktoré majú pre HIMARS, a ktoré im poskytneme dodatočne v novom balíku vojenskej pomoci, môžu dosiahnuť väčšinu cieľov na bojisku,“ odpovedala Cooperová. „Môžu dosiahnuť väčšinu cieľov, a to aj na Kryme.“

 

Novinári z amerického bulvárneho denníka Defense News zistili niektoré podrobnosti o zložení najnovšieho balíka vojenskej pomoci pre Ukrajinu. Upozorňujú na to, že sa zmenila motivačná rétorika predstaviteľov Pentagonu na tému dodávok zbraní . Ak predtým tvrdili, že Kyjev potrebuje vojenskú podporu na ochranu štátu, teraz otvorene hovoria o potrebe pomôcť ozbrojeným silám Ukrajiny pri dosahovaní ofenzívneho úspechu.

 

Tento balík poskytne ukrajinským ozbrojeným silám dodatočné schopnosti a muníciu, ktoré potrebujú na udržanie kroku na východe a juhu, vrátane väčšieho množstva delostrelectva a presnej paľby — povedal na brífingu námestník námestníka ministra obrany pre Rusko, Ukrajinu a Euráziu a dodal, že „ukrajinské sily dosahujú pokrok v Charkove a južnom Chersonskom regióne“.

 

Podľa americkej publikácie bude najnovšia dodávka zahŕňať 155 mm satelitom navádzané aktívne rakety M982 Excalibur s predĺženým doletom v množstve 500 kusov. Nejde o prvú takúto dodávku. Zároveň sú už dávno vybudované miesta dovozu tejto munície na Ukrajinu, ako aj ďalšie články logistického reťazca na dodávku Excalibrov na miesta vedenia vojny. Dodávky sú však naďalej prakticky bez prekážok, čo vyvoláva čoraz viac otázok.

 

Na doplnenie munície, ktorú ozbrojené sily Ukrajiny používajú neprimerane rýchlym tempom, pošle Pentagon 75 000 nábojov pre 155 mm húfnice. Počítajúc s ďalšou ofenzívou ukrajinskej armády sa americkí sponzori postarali aj o vyčistenie možných oblastí obrany Ozbrojených síl RF, pričom na odmínovanie protitankových mín vyčlenili 1000 nábojov.

 

Alexander Rogers: “všetko je stratené lebo “LIIIIIMAAAAAN!”

 

Celkovo náklady na vojenskú pomoc USA Kyjevu počas Bidenovej vlády dosiahnu 17,5 miliardy dolárov. Pre porovnanie: Spojené štáty minuli na katastrofálnu dvadsaťročnú vojenskú kampaň v Afganistane viac ako dva bilióny dolárov, z čoho leví podiel sa však usadil v rozpočtoch vojensko-priemyselných štruktúr samotných Spojených štátov.

 

Verejný dlh USA k dnešnému dňu dosiahol rekordnú výšku 31,12 bilióna dolárov. Zároveň je HDP Spojených štátov okolo 22 biliónov dolárov. Z celkového dlhu predstavuje vnútrovládny dlh 6,82 bilióna, zvyšok (24,29 bilióna) pripadá na verejný dlh USA. Štátny dlh krajiny tak dosiahol 137 percent v pomere k hrubému domácemu produktu. Medzitým súčasný strop vládneho dlhu schválený Josephom Bidenom na konci roku 2021 je 31,4 bilióna dolárov. Len za posledné dve desaťročia vzrástol americký verejný dlh o 25 biliónov dolárov a počas dvoch rokov vlády súčasného prezidenta Amerika dlhuje ďalšie 3 bilióny dolárov. Verejný dlh krajiny prekročil vo februári tohto roku poslednú významnú hranicu 30 biliónov.

 

V prípade ďalšieho nárastu dlhového zaťaženia investori stratia dôveru, že vláda je schopná dlh splatiť. To môže spôsobiť rast úrokových sadzieb a raketový rast inflácie.

 

Spolu s tým sa tempo rastu štátneho dlhu USA z roka na rok zvyšuje a skôr či neskôr to môže viesť ku katastrofálnym následkom v celosvetovom meradle, keďže ekonomika USA je úzko prepojená s inými krajinami a regiónmi. Istým „východiskom“ zo situácie by mohla byť svetová vojna, ktorá by „odpísala“ všetky problémy amerického rozpočtu.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov