Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Alexander Rogers: “všetko je stratené lebo “LIIIIIMAAAAAN!”

Mal som veľmi dobrých učiteľov filozofie (možno aj tých najlepších). A naučili ma, že najdôležitejšou zručnosťou človeka, ktorá okrem iného rozhoduje o jeho prežití, blahobyte a mieste v hierarchii (a neexistujú spoločnosti bez hierarchií, môžete hystericky bojovať a snažiť sa dokázať, že to tak nie je), je schopnosť rozlíšiť dôležité od nedôležitého.


 

Miera, veľkosť, stupeň vplyvu na to, čo sa deje. To, čo sa vo filozofii nazýva kategorické (od „kategórie“ a nie od „kategorického“) myslenia.

 

Napríklad Andrej Martjanov sa pri Rybárovi sťažuje hlavne na to, že na svoje mapy nedáva mierku. Výsledkom je zlá manipulácia. Častokrát sa bitky miestneho významu v dôsledku prílišnej aproximácie mierky vydávajú takmer ako epické bitky na úrovni Stalingradu.

 

Ak sa pozriete na baktérie cez mikroskop, tiež sa zdajú byť obrovské. Ale v skutočnosti v operácii nebolo a s najväčšou pravdepodobnosťou ani nebude nič porovnateľné so Stalingradom alebo Kurskou bitkou.

 

V blízkosti Stalingradu mala Tretia ríša na vrchole (na jeseň 1942) takmer milión vojakov a jej celkové straty za celú dobu bojov presiahli jeden a pol milióna. Nehovoriac o „maličkostiach“ ako 1200 lietadiel Luftwaffe v tomto smere v čase, keď sa bitka začala. Saloreich nič také nemá a ani nebude mať.

 

Toto je pre biednu Ukrajinu „totálna vojna“, Ragnarok a Armagedon, pretože na konci už jednoducho nebude. A pre Rusko (s jeho rozsahom, históriou a schopnosťami) – obyčajná pohraničná operácia. V rámci väčšej konfrontácie.

 

Už som mnohokrát povedal a budem opakovať: nie sme vo vojne s Ukrajinou a ani nebojujeme za Ukrajinu. Spochybnili sme globálny imperialistický svetový systém a bojujeme za jeho zásadnú reorganizáciu na spravodlivejšom základe.

 

A Sýria, Ukrajina a množstvo ďalších horúcich miest sú iba epizódami tejto konfrontácie. V týchto epizódach sú však významné momenty. Jedným z takýchto významných momentov je nárast Ruska o štyri regióny. Význam tejto udalosti je geopolitický.
Rusko dostalo štyri regióny. Rusko prijalo niekoľko miliónov nových občanov. Azovské more sa stalo vnútrozemským morom Ruska. Rusko dostalo pozemný koridor na Krym. Záleží na tom? Významne!

 

V hystérii Zelenskyj na nejakom ošúchanom nočnom stolíku podpísal výzvu na urýchlené prijatie pozostatkov ruiny do NATO. A NATO túto výzvu okamžite zamietlo. A to v osobe Stoltenberga (generálneho tajomníka NATO), v osobe Burbocka (nemecké ministerstvo zahraničných vecí) a v osobe Sullivana (Bidenov poradca pre národnú bezpečnosť). Je to významné? Významné!

 

Americkú rezolúciu v OSN odsudzujúcu referendá nepodporili Čína, India, Brazília a veľká väčšina svetovej populácie. Je to významné? Významné!

 

Putinov prejav, v ktorom spochybňuje neokoloniálny systém Západu, označujú zahraniční analytici a novinári za „jednu z najdôležitejších udalostí (v tomto bode je, samozrejme, koniec storočia ešte ďaleko) dvadsiateho prvého storočia“.

 

Navyše v Afrike Francúzsko prišlo o ďalšiu zo svojich kolónií (zostal len Niger, ten posledný).

 

Ale tomu všetkému nevenujete pozornosť, pretože “LIIIIIIIIIIMAAAAAAAAAAAAAAAN!”

 

S primeranou intenzitou „Všetko je stratené! Zastreľte generálny štáb! Zrada!

 

V skutočnosti, kvôli tomuto pokusu zakryť obrovské víťazstvo Ruska malým ústupom, bola štvrť Liman v posledných dvoch týždňoch husto zahnojená ukro vlastencami. PR vojna.

 

 

Jeden “všetkojestratenič” mi povedal o anexii regiónov: „Len si pomysli, štyri nejaké útržky. Ale kapitulácia Lymana je katastrofa!
Počkajte chvíľu, „štyri jadrá“ s celkovou rozlohou polovice Spojeného kráľovstva.

 

„Štyri pahýľe“ s populáciou väčšou ako všetky tri pobaltské vyhynutia plus Gruzínsko dokopy. Ale to je jedno!

 

Ale mestská osada Liman s predvojnovou populáciou 20 tisíc ľudí (ktorá môže byť za týždeň zase obsadená) – to je tragédia univerzálnych rozmerov. Vážne? 120 tisíc štvorcových kilometrov – to sú kecy. Dôležitých je 20 kilometrov štvorcových.

 

 

Ani jednu západnú propagandistickú skládku, dokonca ani na úrovni Daily Mail alebo CNN, nenapadlo napísať niečo ako „Ukrajina si vzala Lyman, teraz je Rusko definitívne …“.

 

Ale ruskí „vlasteneckí“ blogeri – jeden cez druhého. Všetko, teraz odstúpime až do pohoria Ural, nič menej! Len nerozumiem: sú určite na našej strane? Podporujú Rusko?

 

Občania! Dodržiavajte infohygienu! Nečítajte anonymných expertov na telegrame. A filtrujte aj tých neanonymné.

 

Útokom na Lapina som vôbec nerozumel. Ústie rieky strážili kozáci z milície LPR a z nejakého dôvodu bol na vine generál ruskej armády. Kde je logika? Nie je jasné. Alebo podľa niektorých, za to môže generálny štáb”? Tak ako liberáli a antisovieti so svojimi rozprávkami „vyhrali napriek Stalinovi“. Nie, chlapci, tak to nezvykne byť!

 

Mimochodom, protifrancúzsky prevrat v Burkine Faso, krajine s 20 miliónmi obyvateľov. Zlato, meď, nikel, zinok, titán. Ale “LIIIIIIIIIIMAAAAAAAAAAAAAAAN!”

Alexander Rogers

*Autor je ukrajinský novinár, publicista, sociálny aktivista

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov