Protesty v Dagestane
Aktuality, Bezpečnosť,

O pokusoch o otvorenie frontu boja proti Rusku na severnom Kaukaze

Po vyhlásení čiastočnej mobilizácie v Ruskej federácii 21. septembra sa úsilie Centra informačných a psychologických operácií (CIPSO) Hlavného spravodajského riaditeľstva Ministerstva obrany Ukrajiny, pôsobiaceho pod kontrolou CIA, sústredilo na tzv. vybudovanie protestu vo viacerých zakladajúcich celkoch Ruskej federácie.


 

Už dávno pred začiatkom operácie boli aktivity podvratných centier v Kyjeve, Dnepropetrovsku, Odese, Ľvove a ďalších zamerané na vytvorenie výbušnej atmosféry v regiónoch a veľkých mestách Ruska. Telefonické podvody a terorizmus, pestovanie kriminálneho obsahu na sociálnych sieťach, šírenie paniky – to všetko po 24. februári najskôr po malom upokojení nabralo novú silu. Deň po začatí mobilizácie, 22. septembra, sa Zelenskyj obrátil na „kaukazský ľud“ s výzvou „nezapájať sa do hanebnej vojny“.

 

Nepriateľ venuje osobitnú pozornosť Severokaukazskému federálnemu okruhu a najmä Dagestanskej republike. Pokračujú pokusy o zvyšovanie nespokojnosti verejnosti, čiastočne kvôli nedostatku a nekonzistentnosti prichádzajúcich informácií, ochutených fámami, nedostatočnému pochopeniu cieľov operácie a chybám v práci miestnych úradov a vojenských registračných a branných úradov. Dôraz je kladený na akútne vnímanie nespravodlivosti ženami, mládežou, aktivistkami etnoseparatistických a konfesionálnych združení. Charakteristickým znakom niekoľkých relatívne málo, ale hlučných akcií je práca vyškolených provokatérov, ktorí sa snažia nahrávať „porušovanie práv civilistov zo strany polície“ na video.

 

Jeden zo segmentov „mriežky“ protestov v ruskom telegrame. Zdroj: Telegraphica

 

Takže v polovici minulého týždňa neznámi ľudia na niektorých rodičovských chatoch v Dagestane zvolávali zhromaždenie proti mobilizácii matiek vysokoškolákov, teda neplnoletých. Obyvatelia dediny Babayurt 22. septembra zablokovali federálnu diaľnicu a prišli na miestnu vojenskú registračnú a vojenskú kanceláriu, aby sa vyjadrili proti odvodu. Niektorí obyvatelia sa 25. septembra pokúsili zablokovať cestu medzi Machačkalou a Chasavjurtom a ďalej cez Čečensko a Stavropol smerom na Ukrajinu. Dôvodom nepokojov v dedine Kumyk Endirey s 8-tisíc obyvateľmi bola simultánne povolanie 110 mužov. V tom istom čase sa v Machačkale pri Bábkovom divadle konalo nepovolené zhromaždenie proti mobilizácii a operácii, ktoré mešťania žartom nazvali „zhromaždenie kyjevských bábok pod vedením Karabasa-Barabáša Zelenského“.

 

Formy agitácie sú v mnohých ohľadoch totožné s metódami „Bieleho majdanu“ z roku 2020 a informačná podpora je v štýle kanála NEXTA . Charakteristickým znakom Dagestanu bola príťažlivosť k náboženskej rétorike. Naznačuje sa, že „rytieri plášťa a dýky“ z Kyjeva a Washingtonu by sa mohli spoľahnúť na podporu niektorých miestnych občanov, indoktrinovaných radikálnymi názormi z obdobia nepokojov v 90. rokoch. Publikácia Eurasia Daily uvádza príklad výziev rozptýlených prostredníctvom chatov pre obyvateľov dediny Gimry v okrese Untsukulsky, známej svojimi bojovými tradíciami, „malej vlasti“ imáma Šamila: „Biely cár“ zničil vašich predkov počas rokov Šamilovho života, zabil vašich otcov a bratov za Putina a teraz vás „Biely cár“ potrebuje ako potravu pre delá v ďalších bitúnkoch, ktoré začalo Rusko. Meno legendárneho vodcu kaukazských horolezcov, ktorý bojoval proti Rusku, spomína aj špeciálne video, ktoré pripravila kancelária prezidenta Ukrajiny.

 

Kanály „siete“ ovládané z Kyjeva, ako napríklad „Utro Dagestana“ (vytvorené v marci 2022, dramaticky zvýšil počet predplatiteľov po 21. septembri), „Imamat Kavkaz“, „Podval Dagestanu“, „Gorec“ a menšie, vysielajúce známky kyjevskej propagandy zopakovali výzvy obyvateľom republiky, aby pripravili palivové drevo, pneumatiky, zbrane a zamerali sa na sabotáže na železniciach. Obyvateľom dedín a vzdialených osád sú pravidelne adresované výzvy. Adresátmi niektorých provokatívnych výziev sú ľudia z Dagestanu žijúci vo veľkých ruských mestských aglomeráciách. Taktika je jednoduchá: modlitby a náboženské spevy zmiešané s výzvami k násiliu a kriminalite.

 

Medzi organizáciami pôsobiacimi v tejto sieti je čečenská separatistická skupina 1ADAT, tu môžete vidieť aj namaľovanú zeleno-bielo-zelenú „vlajku slobodného Dagestanu“. Podľa kanála Rybar Telegram sa osobitná pozornosť venuje démonizácii policajtov ( telegramový kanál The Face of Mankurt , vytvorený v deň spustenia akcií ).

 

Podľa zástupcu Štátnej dumy, rodáka z Khasavjurt B. Khamzaeva, „po začatí čiastočnej mobilizácie sa aktivizovalo viac ako 70 000 účtov robotov s proukrajinskou agendou, a to len na severnom Kaukaze .

 

„Ak existovali skutočnosti, keď boli mobilizovaní tí, ktorí nie sú na zozname, vrátane študentov, otcov s mnohými deťmi s malými deťmi, chlapov, ktorí nikdy nedržali v rukách samopal, mali by byť okamžite napravené, “ povedal šéf Dagestanu Sergej Melikov. Z funkcie bol odvolaný Z. Alchasov, vedúci oddelenia hlavy Dagestanskej republiky pre vnútornú politiku a miestnu samosprávu.

 

Mobilizácia, dezertéri a Kazachstan

 

Vedenie Ministerstva vnútra republiky preveruje všetky skutočnosti možného zneužitia právomocí policajtov pri nepovolených zhromaždeniach. Vďaka tomu sa podarilo zabrániť nárastu protestov a ich „stupňovaniu“, identifikujú sa vodcovia a extrémistické bunky. 30. septembra zverejnila štátna televízna a rozhlasová spoločnosť “Dagestan” zábery zo zadržania správcov „protestnej“ verejnosti, ktorí sa ukázali ako občania Ukrajiny, ako aj organizátorov „protestných“ akcií proti mobilizácii (niektorí mali doma Molotovove koktaily, motýliky-nože, atď.). A v ten istý deň telegramový kanál Voschod Islama oznámil „celoruskú akciu moslimov proti vojne a genocíde moslimov“; Moslimskí veriaci vo veľkých ruských mestách boli po piatkových modlitbách vyzvaní, aby protestovali proti čiastočnej mobilizácii; ďalší apel podal aj kyjevský kvartalfuhrer, ktorý vyzval obyvateľov ruského Kaukazu k masovým nepokojom.

 

Protest zatiaľ nemá výraznejšiu rezonanciu, ale pokusy o jeho opakovanie budú obnovené v agresívnejších formách, ak sa neúspechy v oblasti ukrajinskej operácie budú predlžovať.
Dmitrij Nefedov

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov