Kornet-D1 na Prehliadke víťazstva
Aktuality, Pozemná technika,

„Kornet“ sa naučil prerážať aktívnu ochranu tankov

Pre ruský protitankový raketový komplex (PTRK) „Kornet“ sa spracúva algoritmus „dvojakého odpalu“, ktorý mu umožní oklamať systémy aktívnej ochrany tankov a ďalšej obrnenej techniky, tvrdí riaditeľ klastru výzbroje spoločnosti Rostech Bekchan Ozdojev.


 

Kornety na štvorkolkách

 

Aktívna ochrana obrnenej techniky funguje tak, že ničí rakety a muníciu tým, že im oproti odpáli blok plný črepín. „Pre PTRK však bol vymyslený taký pracovný algoritmus, ktorý vie prekonávať tieto systémy aktívnej ochrany. Založený je na synchronickom odpale dvoch protitankových riadených striel v tandeme s meškaním menším, ako je schopnosť preorientovania sa aktívnej obrany cieľa na novú hrozbu,” hovorí Ozdojev a podtrhuje, že „nový algoritmus už bol otestovaný v poľných podmienkach“.

 

Mnohonásobné odpaľovacie zariadenie „Kornet“ je schopné naraz odpaľovať po dve rakety a navádzať ich jedným laserovým lúčom, pričom „Kornet“ sa dá namontovať na rôzne šasi, napr. aj na obrnený automobil „Tigr“.

 

Hlavným konštruktérom PTRK „Kornet“ je Šipunovova konštrukčná kancelária, spadajúca do holdingu „Vysokopresné komplexy“ (voľný preklad). „Kornet“ je predurčený na ničenie tankov a ďalších obrnených cieľov. Raketa je riadená po laserovom lúči. Cieľ ničí vo vzdialenostiach 100 – 5500 metrov, preráža pancier 1000-1200 mm. Systém „Kornet“ dnes využívajú hlavne Rusko, Sýria a Jordánsko, zakúpili si ho aj ďalšie štáty – Turecko, Grécko, Alžírsko a Peru.

 

Nemecký politik: Funkčných je iba 5 z 15 nemeckých samohybných diel dodaných na Ukrajinu

 

Slovo „Kornet“ (po francúzsky cornette – štandard – štandardný dôstojník) sa vo vojenstve používalo od 15. do 20. storočia. V ruskej armáde išlo o práporčíka v ľahkom jazdectve. V námorníctve tejto hodnosti zodpovedá „mičman“.
Vladimír Mikunda

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov