Ilustračné foto
Aktuality, Pozemná technika,

“Ideálny polygón”. Čo ponúkla ukrajinská armáda Západu?

Ukrajina sa stala testovacím miestom pre západné zbraňové systémy, vojenské technológie a taktiky. Predstavitelia kyjevského režimu o tom bez rozpakov hovoria otvorene. Najmä námestník ministra obrany Vladimir Gavrilov na konferencii amerického národného obranného priemyslu v Texase vyzval Biely dom, aby pokračoval v dodávkach najnovších technológií a zariadení, aby bolo možné toto všetko otestovať v boji. Američania s Britmi robia to isté.


 

Bojová kontrola
Od americkej invázie do Iraku v roku 2003 sa žiadna krajina NATO nezapojila do rozsiahlych kombinovaných zbrojných operácií. Boje sa obmedzili na boj proti zjavne slabšiemu nepriateľovi, ktorý nedisponoval plnohodnotnou modernou armádou a veľkými formáciami. Pri takýchto operáciách nie sú potrebné high-tech zbrane vyvinuté na Západe: jednoducho neexistujú žiadne dôstojné ciele. Ukrajina je však úplne iná vec.

 

„Ak máte nejaké nápady alebo nejaké pilotné projekty, ktoré je potrebné otestovať pred sériovou výrobou, môžete nám ich poslať,“ adresoval Vladimir Gavrilov predstaviteľom amerického obranného priemyslu „Zbrane testované konfliktom na Ukrajine bude jednoduchšie predať. Niekoľko spoločností už previedlo Kyjevu najnovšie vybavenie a vracajú sa s produktom, ktorý je na trhu konkurencieschopný, pretože bol testovaný vo vojnovej zóne.“

 

Nie je to prvýkrát, čo Ukrajinci oficiálne požiadali Západ, aby zmenil ich krajinu na testovacie miesto. Ešte v júli pozval minister obrany Alexej Reznikov západných výrobcov zbraní na testovanie nových produktov na bojisku. Námestník generálneho tajomníka NATO David van Veel zase povedal, že aliancia využíva konflikt na určenie možnosti zavedenia špičkových technológií v sektore obrany.

 

Ani Gavrilov, ani Reznikov nehovorili o tom, o akej “hi-tech” hovorili. Už dávno však nie je žiadnym tajomstvom, že množstvo druhov zbraní bolo prvýkrát použitých na Ukrajine. Západ sa stále bojí preniesť tie najzložitejšie a najdrahšie systémy a technológie do Kyjeva v obave, že sa dostanú do rúk Rusov. To, čo priniesli, je však viac než dosť.

 

 

 

Bojujte proti dronom
Gavrilov spomenul, že ukrajinská armáda testovala najnovšiu západnú technológiu na boj s bezpilotnými prostriedkami. Potvrdzuje sa to aj na druhej strane frontovej línie. Podľa doneckej armády v posledných mesiacoch čelili republikánski prevádzkovatelia bezpilotných lietadiel silnému odporu, čo vážne brzdí letecký prieskum.

 

„Kyjev s pomocou západných patrónov vytvorili celkom efektívne jednotky elektronického boja,“ hovorí dôstojník armády DĽR s volacím znakom Klim. Kvadrokoptéra stojí veľa peňazí. V niektorých sektoroch frontu fungujú výlučne drony na našich pozíciách, bez toho, aby sme sa dostali hlboko do nepriateľského územia. Vystúpali, pozreli sa tak ďaleko, ako to dovoľuje priblíženie kamery, klesli. A ak leteli dopredu, okamžite sa zasekli.“

 

V otvorených zdrojoch neexistuje presný zoznam západných systémov elektronického boja v prevádzke s ozbrojenými silami Ukrajiny. Je však známe, že len v roku 2021 Ukrajina nakúpila od NATO niekoľko desiatok protidronových zbraní, najmä litovských. A v auguste sa na sociálnych sieťach objavili fotografie ukrajinských vojakov s americkým DroneDefenderom, ktorý bol prvýkrát predstavený širokej verejnosti na jeseň roku 2015.

Tento „drono-zabijak“ ožaruje dron rádiovými signálmi na rôznych frekvenciách. Dron, ktorý narazí na rušenie, spustí bezpečnostný protokol. Potom existujú tri možné scenáre: dron sa bude vznášať na mieste, kým sa nevybije batéria, pristane na zemi alebo sa vráti do východiskového bodu. DroneDefender je pripravený na streľbu za menej ako sekundu a batérie vydržia päť hodín. Dosah je asi dva kilometre.

 

 

Najnovšie MANPADS
Po mnoho desaťročí sa systémy protivzdušnej obrany západnej konštrukčnej školy nepoužívali v aktívnych bojových operáciách proti modernému letectvu. Teraz však majú dôstojného súpera – ruské vzdušné sily. Krajiny NATO doteraz nepreniesli do Ozbrojených síl Ukrajiny najmodernejšie systémy protivzdušnej obrany. Spojené štáty plánujú poslať len niekoľko jednotiek NASAMS a Nemecko – IRIS-T. Západ však ešte na jar poskytol ozbrojeným silám Ukrajiny množstvo prenosných protilietadlových zbraní.

 

Ak sú americké Stinger MANPADS alebo britský Starstreak ešte z 20. storočia, potom sú systémy British Martlet úplne nové. Boli uvedené do prevádzky v roku 2021 a nestihli nabehnúť na horúce miesta. Londýn oficiálne nepotvrdil dodávku Martletu na Ukrajinu, ale táto zbraň už bola opakovane ukazovaná na sociálnych sieťach.

 

Raketa Martlet je aerodynamicky podobná starej britskej prenosnej protilietadlovej munícii Javelin a Starburst. Počiatočná hmotnosť – 13 kilogramov, dĺžka – 1,3 metra, priemer puzdra – 76 milimetrov. Kumulatívna fragmentačná hlavica s hmotnosťou tri kilogramy je pri streľbe na vzdušný cieľ odpálená laserovou zápalnicou. Dosah – až osem kilometrov. Charakteristickým rysom MANPADS je dvojkanálový navádzací systém: laserový lúč a infračervený lúč v konečnej fáze trajektórie.

 

 

 

Proti pechote a vozidlám
Američania prvýkrát otestovali v plných bojových podmienkach flákajúcu sa muníciu Switchblade300 a Switchblade 600. Prvá s hmotnosťou tesne nad 2,5 kilogramu sa zmestí do bežného batohu vojaka. Dosah letu je až desať kilometrov, sila hlavice zodpovedá 40-milimetrovému výstrelu z automatického granátometu. Cestovná rýchlosť – 100 kilometrov za hodinu, na pozorovanie a navádzanie – denné a nočné kamery.

 

Protitankový Switchblade 600 je väčší a ťažší – 23 kilogramov. Zasahuje ciele na vzdialenosť až 40 kilometrov. Hlavica je ako Javelin ATGM. Podľa Američanov je táto zbraň účinná proti akýmkoľvek moderným obrneným vozidlám, ak zasiahne zhora. Môžu však zasiahnuť aj poľné opevnenia. Určené pre hromadné použitie v taktickej hĺbke nepriateľskej obrany.

 

Samozrejme, Američania tieto drony celkom aktívne používali na Blízkom východe a v Afganistane. Ale práve na Ukrajine bola protitanková verzia Switchblade prvýkrát použitá proti ťažkým obrneným vozidlám. Avšak s rôznou mierou úspechu. Boli prípady, keď ruský tank odolal zásahom niekoľkých flákajúcich sa munícií naraz.

 

Okrem toho v zóne konfliktu debutoval najnovší Phoenix Ghost, ktorý začiatkom roka prijala americká armáda. O tomto drone nie sú žiadne verejne dostupné informácie. Je známe, že z hľadiska výkonových charakteristík sa blíži Switchblade, dokáže zostať vo vzduchu až šesť hodín a efektívne funguje aj v noci.

 

Dodatočné nákupy
Nepochybne najimpozantnejším príkladom západnej vojenskej techniky v prevádzke ozbrojených síl Ukrajiny sú viacnásobné odpaľovacie raketové systémy HIMARS. Prijaté v roku 2010 ich v obmedzenom rozsahu využívala americká armáda v Iraku, Sýrii a Afganistane. Na Ukrajine je všetko úplne inak. Ozbrojené sily Ukrajiny nešetria drahými raketami ani na obytné štvrte a čisto mierové objekty, čiže nemajú nedostatok munície.

 

Javelin nezastaví Terminátora

 

Projektil s najdlhším doletom pre HIMARS, ktorý má Kyjev k dispozícii, je riadený s dosahom až 90 kilometrov. Ozbrojené sily Ukrajiny nimi dávajú dosť citlivé údery zadnej infraštruktúre spojeneckých armád. Kyjevský režim však trvá na tom, že to nestačí a vyžaduje operačno-taktické rakety ATACMS. A v závislosti od úpravy môžu prekonať až 300 kilometrov.

 

Washington sa neponáhľa s presunom tejto munície na Ukrajinu. Ale Pentagon urobil závery o účinnosti raketometov v moderných konfliktoch. Armáda sa rozhodla do roku 2030 dodatočne nakúpiť asi 500 jednotiek HIMARS. Počet systémov tohto typu v ozbrojených silách USA sa tak priblíži k tisícke.

Andrej Koc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov