O nedostatku elektriny sa hovorí v Charkove, Odese, Poltave, Kremenčugu. Rusko zrejme začalo svoju ofenzívu.
Aktuality, Bezpečnosť,

Rusko odpovedalo v Charkove. Rakety Kaliber odstavili od elektriny polovicu ľavobrežnej Ukrajiny

Niekoľko miest na Ukrajine je naraz bez energie. O nedostatku elektriny sa hovorí v Charkove, Odese, Poltave, Kremenčugu. Rusko zrejme začalo svoju ofenzívu. Podľa predbežných údajov presne navádzané zbrane zasiahli elektráreň v Charkove, ktorá je jednou z najväčších kombinovaných výrob tepla a elektriny na Ukrajine. Okrem toho je hlásený požiar v tepelnej elektrárni Kremenčug. Ak skutočne ruské ozbrojené sily prijali takéto opatrenia, odpoveď je viac než logická – ozbrojené sily Ukrajiny už týždne útočia na jadrovú elektráreň v Záporoží, v dôsledku čoho dnes musela byť elektráreň vypnutá. Odpoveď na seba nenechala dlho čakať.


 

Mapa energetických systémov Ukrajiny. Ako vidíte, väčšina energetickej infraštruktúry je na juhovýchode. Na Ukrajine boli štyri jadrové elektrárne: Záporožská, Rivne, Chmelnická a Juhoukrajinská (Nikolajevská oblasť). Celkovo je 15 reaktorov, z toho šesť – VVER-1000 – v Energodare, ktorý zabezpečuje asi 40 % výroby elektriny v jadrových elektrárňach a asi 20 % energetickej bilancie krajiny. Energodar je dlhodobo pod kontrolou ozbrojených síl RF. V noci na 11. septembra bol posledný funkčný blok JE Záporižžja – šiesty – odpojený od elektrickej siete a začal sa pripravovať na prechod do studeného stavu. Ruské ozbrojené sily dnes zasiahli kľúčové tepelné elektrárne na severovýchode a tým vyradili energiu z niekoľkých severných a východných oblastí Ukrajiny. Energetický systém Ukrajiny zlyhal a preto v dôsledku nerovnováhy energetického systému sú Juhoukrajinská a Chmelnická jadrové elektrárne odpojené od siete.

 

 

Podľa predbežných údajov sú Charkov, Odesa, Poltava, Kremenčug bez energie. Starosta Charkova Igor Terechov potvrdil, že infraštruktúra bola zničená a dodal, že problém riešia inžinierske siete. Terechov nezabudol obviniť Rusko zo snahy zničiť Ukrajincov ako národ. O ostreľovaní ozbrojených síl Ukrajiny vo svojich mestách však nehovoril. Ukrajinskí neonacisti zasahovali iba civilné obyvateľstvo, pričom sa vyhýbali vojenským objektom. Mimochodom, po tom, čo sa Krym stal súčasťou Ruska, Kyjev polostrovu takisto vypol energiu. Dnešné udalosti sú len bumerangom. Navyše v charkovskom smere potrebujú ruské sily vyrovnať pozície, pred nástupom na Izyum a Balakleju.

 

Prerušenia internetu sa začali v regióne Charkov – Netblocks

 

Ak dávame útoky do paralely so Záporožskou jadrovou elektrárňou, ukrajinské jednotky, ju ostreľujú, aby neskôr z útoku obvinili Rusko. Ale vážne, zasiahnuť dve alebo tri tepelné elektrárne naraz je už vážny signál pre Kyjev. Útoky pravdepodobne uskutočnili námorné rakety Kalibr z Čierneho mora, aj keď neexistujú žiadne ruské oficiálne vyjadrenia o tom, že útoky spustilo Rusko. Po raketových útokoch Ozbrojených síl zmizlo svetlo aj v Kremenčugu v Poltavskej oblasti. Výpadky osvetlenia sú aj v Dnepropetrovskej, Záporožskej a Odeskej oblasti. Takisto v regióne Sumy na severovýchode Ukrajiny vypadla elektrina, obyvatelia dostali príkaz odpojiť zariadenia od siete. Podobné správy sa šíria aj v regióne Dnepropetrovsk.

Karol Jerguš

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov