Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Na čo bol dobrý najnovší Zelenského „blitzkrieg“ pri Charkove

Skôr či neskôr budete musieť zaplatiť všetky účty. Alebo podajte správu o efektívnosti míňania peňazí. Západ, ktorý Ukrajine dodáva zbrane a vybavenie, sleduje veľmi jasný záujem – Kyjev musí ukázať hmatateľný úspech. Partneri NATO nakoniec neposlali na Ukrajinu vlaky s modernými bojovými systémami, preto aby trčali v tamojších zákopoch. V opačnom prípade nemusia už dať viac. Zelenskyj je v patovej situácii.


 

Na jednej strane sú Ukrajinci unavení z prehier, pred nimi je tuhá zima, aká nebola v celej histórii samostatnosti, takže voličov treba niečím potešiť.

 

Na druhej strane konkurenti dýchajú do chrbta. Dokonca aj vrchný veliteľ Ozbrojených síl Ukrajiny (APU) Zalužnyj, ktorý je tipovaný ako Zelenského náhradník, napísal článok o vojenských vyhliadkach na rok dopredu, ktorý napísal spolu s generálom z Porošenkovej strany.

 

Po tretie je potrebné žobrať o ďalšie a ďalšie dávky peňazí a zbraní. A na to je opäť potrebné dokázať, že minulé dodávky neboli použité nadarmo.

 

Včas prišiel aj summit NATO na americkej leteckej základni Ramstein v Nemecku, kde sa rozhoduje o otázke pridelenia novej vojenskej pomoci Kyjevu. Sú tam astronomické sumy, ktorých príjem treba nejako zdôvodniť. Na to je potrebné aspoň nejaké víťazstvo, ktoré by Zelenskij predložil svojim západným kurátorom.

 

A Zelenskyj prišiel s “Veľkým “protiútokom”!
Útok na Cherson nevyšiel. Ukrajina vrhla do boja asi 15 000 bojovníkov s podporou tankov a delostrelectva, pričom nevenovala pozornosť skutočnosti, že holé stepi Chersonskej oblasti postavili útočníkov do veľmi zraniteľnej pozície. Pechota a technika na otvorenom priestranstve sa stali ľahkou korisťou ruského delostrelectva, ktoré miešalo nepriateľa so zemou a železom. Vzácne lesné pásy na poliach – jediný mini úkryt.

 

Straty ozbrojených síl Ukrajiny boli kolosálne, len problém je, že Kyjev ich neberie do úvahy. Ukrajinské velenie, ktoré má takmer neobmedzené zdroje – zmobilizovať, oholiť aspoň milión ľudí do armády, si môže dovoliť riešiť problémy nie s kvalitou pechoty, ale s jej kvantitou.

 

V dôsledku toho sa však Ukrajina nemôže pochváliť úspechom v blízkosti Chersonu. Niekoľko rušných osád, ktoré nemajú strategický význam, možno ich kurátorom len ťažko predstaviť ako veľkú výhru. K takýmto výsledkom je viac nepríjemných otázok.

 

A pýtajú sa ich nielen na Západe, ale aj na samotnej Ukrajine. Lekári sú napríklad šokovaní vlnou ranených. A už teraz nahlas pochybujú, či je takýto „protiútok“ potrebný.

 

Šéf jednotky intenzívnej starostlivosti, kde sa liečia zranení, povedal pre americké noviny The Wall Street Journal, že armáda mu dala týždňovú výpoveď, čím vzbudila nádej na skoré víťazstvo.

 

Alexander Koc: Bitka o Balakleju bez emócií

 

„Ale keď začali privážať také množstvo ranených, vtedy mi ich, úprimne povedané, prišlo ľúto a začal som rozmýšľať, či sa to oplatí robiť za takú cenu,“ povedal lekár. Zdôraznil, že sa cítil na pokraji zrútenia, keď mal viac zmrzačených vojakov ako kedykoľvek predtým. A jeho pacienti sa sťažovali Američanom na nedostatok delostrelectva (ruské delá strieľajú oveľa viac nábojov ako ukrajinské) a poukazovali na lepšie technické vybavenie nepriateľa. A čo je najdôležitejšie, priznali, že straty ukrajinských jednotiek prevyšujú tie ruské 5-krát. Výsledkom bolo, že útoky na Cherson zlyhali. Ruské jednotky ich jednoducho uzemnili. Kyjev sa však neupokojil. Nasledoval Charkovský “Blitzkrieg”

Andrej Koc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov