Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Činnosť ukrajinských síl pri Chersone bola rozptýlením pre protiofenzívu v Charkovskej oblasti. Skončia v obkľúčení?

V siedmom mesiaci vojny vyzerá ruská invázia na Ukrajinu ako zlyhanie, povedal vo štvrtok šéf Ústrednej spravodajskej služby William Burns. Ako príklad uviedol úspešnú protiofenzívu ukrajinských jednotiek v Charkovskej oblasti a neďaleko Chersonu, šéf CIA označil za najväčšiu chybnú kalkuláciu Vladimíra Putina podcenenie odvahy Ukrajincov a ich vojenského potenciálu. Hoci ešte nebola napísaná posledná kapitola vojny, „pre Putina je veľmi ťažké hodnotiť priebeh kampane ako niečo iné ako zlyhanie,“ hovorí William Burns.


 

Jedným z problémov je podľa Burnsa, že Putin je obklopený poradcami, ktorí nie sú pripravení ponúknuť alternatívny uhol pohľadu. Ruský líder tiež očakával, že európske odhodlanie podporovať Ukrajinu rýchlo vyschne, zatiaľ čo americkú pozornosť budú v kontexte dlhotrvajúceho vojenského konfliktu rozptyľovať iné problémy. V súčasnosti sa podľa Burnsa Putin spolieha na to, že bude mať väčšiu rezervu na bezpečnosť ako Ukrajinci, Európania a Američania, čím sa dopustil rovnakej chyby, aká sa stala pred inváziou. Tento nový nesprávny výpočet bude mať podľa riaditeľa CIA ďalekosiahle dôsledky, pretože „nielen ukazuje slabosť ruskej armády, ale zaručuje aj dlhodobé škody ruskej ekonomike a generáciám Rusov“.

 

Americký minister obrany Lloyd Austin zároveň oznámil pridelenie ďalšieho balíka vojenskej pomoci Ukrajine. Kyjev dostane húfnice, riadené strely, náboje, priebojné zbrane a vozidlá. Objem vojenskej pomoci bude predstavovať 675 miliónov dolárov.

 

“Ukrajinská armáda vytvára dojem, že môže útočiť viacerými smermi. V skutočnosti sú ich protiofenzívy zbytočné” – uviedol stály predstaviteľ Ruskej federácie pri OSN Vasilij Nebenzya počas svojho prejavu na zasadnutí Bezpečnostnej rady tejto medzinárodnej organizácie. Diplomat sa domnieva, že kyjevské úrady hovoria o svojich vymyslených „víťazstvách“, aby dostali od Západu viac peňazí a zbraní .

“Zelenského režim sa snaží navodiť aspoň zdanie, že Ukrajina môže zaútočiť… Samozrejme, o nejakom prielome nemôže byť ani reči” povedal Nebenzya.

 

Tvrdí, že pod Nikolajevom a Chersonom ležia mŕtvoly tisícov mŕtvych vojakov Ozbrojených síl Ukrajiny, ktorých kyjevské úrady poslali na istú smrť. Podľa jeho slov im nacionalistické barážové oddiely nedovolili opustiť svoje pozície.

 

Zástupca vedúceho správy Chersonskej oblasti Kirill Stremousov pre RIA Novosti povedal, že časť ukrajinskej armády, ktorá sa zúčastnila protiútoku na Cherson, je teraz v zajatí. A Ministerstvo obrany Ruskej federácie tvrdí, že všetky pokusy kyjevských bezpečnostných síl o útok na juhu Ukrajiny sú úspešne potlačené a majú veľké straty na technike a personálu.

 

 

Americká televízna stanica CNN zároveň uvádza, že činnosť ukrajinských ozbrojených síl pri Chersone bola s najväčšou pravdepodobnosťou rozptýlením protiofenzívy ukrajinských síl v Charkovskej oblasti. Americké médiá s odvolaním sa na satelitné snímky tvrdia, že z vesmíru je možné vidieť ukrajinské jednotky, ktoré týmto smerom obsadili osadu Volochov Jar a predmestie Balaklije.

 

 

V Charkovskej oblasti pokračujú aktívne bojové akcie. V Čugueve bola odhalená hlavná základňa na podporu postupujúcich ukrajinských jednotiek. Počas večera 8. septembra a noci 9. septembra na ňu padali mohutné údery. Faktom je, že toto konkrétne mesto je vlastne centrálnym článkom ukrajinskej ofenzívy na východe a juhovýchode regiónu. Všetky hlavné zásobovacie cesty pre jednotky Ozbrojených síl Ukrajiny, ktoré boli vrhnuté v smere na Balakliyu a Kupjansk, prechádzajú cez Čuguev. Hlavný cieľ je jasný – pripraviť ukrajinské sily o zásoby v podobe paliva, munície, zbraní . Prečo táto zásobovacia základňa nebola napadnutá skôr, je stále otvorenou otázkou.

 

 

Ruské jednotky v noci zasiahli aj množstvo ďalších rekognoskovaných cieľov v Charkovskej oblasti a v samotnom Charkove. Ďalší objekt bol zničený raketovým útokom, ktorý slúžil na zásobovanie brigád vrhnutých do ofenzívy. Nachádza sa v administratívnom centre regiónu. Na jej území vypukol rozsiahly požiar, ktorý sa dlho nedarilo uhasiť. Celkovo len v Charkove v noci zahrmelo najmenej 7 výbuchov.

 

Je pozoruhodné, že deň predtým sa v miestnej (charkovskej) verejnosti po prvý raz v poslednom čase úprimne objavila správa, že niekoľko viacnásobných raketometov, ktoré ozbrojené sily Ukrajiny rozmiestnili v obytných oblastiach, bolo zničených ruskými údermi.

 

Ukrajinské jednotky vstúpili do Balaklije a tiež prevzali kontrolu nad niekoľkými ďalšími osadami v smere na Kupjansk. Ukrajinskej armáde sa nepodarilo vstúpiť do samotného Kupjanska. Predsunuté útočné oddiely boli zastavené v oblasti Gruševka, potom boli odrezané od hlavného zoskupenia. Boje v tejto oblasti pokračujú.

 

Prvýkrát v súhrne Generálneho štábu Ozbrojených síl Ukrajiny sú dôkazy, že ukrajinské jednotky vedú ofenzívu v dvoch regiónoch – Chersonskej a Charkovskej. Dôraz sa v správe kladie na Charkovský región vzhľadom na to, že sa tam ukrajinským jednotkám podarilo dosiahnuť určitý úspech. Oficiálny predstaviteľ ukrajinského generálneho štábu Oleksandr Štupun v súhrne hovorí, že za tri dni sa ozbrojeným silám Ukrajiny podarilo postúpiť o 50 kilometrov. Boje sú hlásené východne od Balaklije, v oblasti osád Borodoyarskoye a Olchovatka. Tieto osady spolu so samotnou Balaklijou sú po administratívno-územnej reforme v roku 2020 zahrnuté do okresu Izyumsky v regióne Charkov.

Zároveň sa generálny štáb ozbrojených síl Ukrajiny v súčasnosti neponáhľa s oznámením dobytia Balaklije. Dôvod môže súvisieť s tým, že boje pokračujú v západných štvrtiach mesta a že v predvečer ozbrojené sily RF vrhli zálohy v smere Kupyansko-Izyumsko-Balaklijkoje. Správa ukrajinského vojenského oddelenia poznamenáva, že na tomto pozadí sa akcie ruských jednotiek v regióne Avdiivka zintenzívnili.

 

Tamojšie jednotky DĽR deň predtým porazili nepriateľa, ktorý obsadil opevnenú oblasť severozápadne od doneckého letiska, a vrhli Ozbrojené sily Ukrajiny späť smerom na Opytnyj a Vodjany, čo by umožnilo Ľudovým milíciám prerezať cestu, po ktorej nepriateľa, aby zásoboval ich skupinu Avdiivka.

 

Ruské jednotky tiež začali útočné operácie severozápadne od Charkova v smere Udy-Zolochiv. Kontrola nad týmto smerom by umožnila odrezať dôležitú komunikačnú cestu Charkov-Suma, ako aj rozšíriť pokrytie území susediacich s Charkovom zo severu.

 

Ruské ozbrojené sily zhromažďujú v oblasti boja značné zálohy, pravdepodobne z oblasti Belgorod. Je zrejmé, že posilnia líniu nádrže Ševčenko-Kupyansk-Oskol. Tu sa s najväčšou pravdepodobnosťou vytvorí útočná päsť na protiofenzívu, ak sa, samozrejme, vôbec plánuje.

 

Na obrannej línii Savinci – Višnevka – Podvysokoye posilňujú spojenecké sily obrannú líniu, aby zabránili prerušeniu zásobovania zoskupenia Izyum. Ukrajinské formácie obsadili Senkovo ​​​​na pravom brehu rieky Oskol. V dôsledku výbuchu priehrady Krasnooskolského zdrže sa tu rieka stala tak plytkou, že sa dá prebrodiť. To vytvára hrozbu prekročenia vodnej bariéry ozbrojenými silami Ukrajiny s cieľom prerušiť diaľnicu Kupjansk-Borovaya.

 

Diaľnica R-07 v úseku od Ševčenkova po Gruševku je plne pod kontrolou Ozbrojených síl Ukrajiny, ktoré tam ťahajú ťažké obrnené vozidlá, aby rozvinuli ofenzívu. Delostrelectvo a letectvo Ozbrojených síl RF však neumožňuje ukrajinským jednotkám priblížiť sa ku Kupjansku bližšie ako 2-3 kilometre.

 

Zároveň v dôsledku presunu rezerv z Izyumu do prielomovej zóny môže Ukrajina zintenzívniť ofenzívu na Bolšoj Burluk, čo vytvára hrozbu obkľúčenia skupiny Izyum. Jediným odstrašujúcim prostriedkom pre ozbrojené sily Ukrajiny tu môže byť len fakt, že budú musieť útočiť na otvorených priestranstvách pod ostreľovaním ruského delostrelectva a údermi ruských vzdušných a kozmických síl.

 

Podľa experta Centra pre vojensko-politickú žurnalistiku Borisa Rožina dnes môžeme očakávať pokusy Ukrajiny dostať sa na okraj Kupjanska, ako aj ďalšie pokusy o prerezanie cesty Kupjansk-Izjum.

 

Viacerí vojenskí experti tiež vyjadrujú názor, že takýto výrazný prielom ukrajinských formácií na charkovskom smere môže byť súčasťou strategického plánu ruského velenia na vlákanie veľkých nepriateľských síl hlboko na ruské územie. Takéto natiahnutie bokov spojené s veľkou vzdialenosťou od vždy oneskoreného zásobovania zbavuje nepriateľa možnosti pokračovať v aktívnej ofenzíve. Zároveň sa stáva zjavnou hrozbou úplného obkľúčenia a zničenia rozptýlených síl Ozbrojených síl Ukrajiny. Do akej miery ide o premyslený plán Generálneho štábu Ozbrojených síl Ruskej federácie ukáže veľmi blízka budúcnosť.

Karol Jerguš

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov