Foto severokórejského testu hypersonickej strely zo 6. januára 2022
Aktuality, Letectvo,

Severná Kórea sa vyhlásila za jadrový štát a diskusie o denuklearizácii už nemajú zmysel

Severokórejské Najvyššie ľudové zhromaždenie schválilo zákon o jadrových zbraniach, ktorý umožňuje ich preventívne použitie na obranu pred vonkajším útokom. Informovala o tom štátna tlačová agentúra KĽDR TsNAK. „Ak je systém velenia a kontroly národných jadrových síl pod hrozbou útoku nepriateľských síl, automaticky sa okamžite spustí jadrový úder,“ cituje dokument France Presse.


 

Zákon zároveň hovorí, že použitie jadrových zbraní je poslednou možnosťou.

 

Severokórejský vodca Kim Čong-un na zasadnutí severokórejského parlamentu uviedol, že jadrový status krajiny je teraz “nezvratný” a diskusie o denuklearizácii krajiny už nemajú zmysel. Severná Kórea sa nikdy nevzdá jadrových zbraní, to je legitímne právo KĽDR na sebaobranu a schopnosť odolávať tlaku Spojených štátov, ktoré sa podľa severokórejského lídra snažia podkopať obranu krajiny a nakoniec zvrhnúť jej vláda, informuje agentúra Reuters .

 

V roku 2021 vynaložila KĽDR na svoj jadrový program viac ako 640 miliónov dolárov. Od začiatku roka Severná Kórea uskutočnila už 17 odpálení rakiet, posledný tet sa uskutočnil v máji.

 

V auguste Južná Kórea navrhla KĽDR plán na denuklearizáciu za poskytnutie ekonomickej a technologickej pomoci Pchjongjangu v reakcii na vzdanie sa jadrových zbraní na polostrove. Severná Kórea však plán odmietla a označila ho za „nezmysel“.

 

Spoja sa proti USA? Severná Kórea a Irán – črtá sa nová vojenská spolupráca

 

OSN a MAAE tiež vyzvali Pchjongjang, aby sa zdržal testovania jadrových zbraní. V roku 2018 Severná Kórea a Spojené štáty viedli rokovania, v dôsledku ktorých Pchjongjang oznámil zastavenie jadrových testov, pričom si vyhradil právo ponechať si existujúce zbrane. Nasledovali rokovania vrátane osobného stretnutia Kim Čong-una a vtedajšieho amerického prezidenta Donalda Trumpa . Po americkej výmene na poste prezidenta Severná Kórea obnovila svoje jadrové testy.
Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov