Gepard 1A2 ZSU
Aktuality, Pozemná technika,

Nemecko odovzdalo prvý protibatériový radar Cobra ozbrojeným silám Ukrajiny

Počas minulého týždňa dostali ukrajinské ozbrojené sily z Nemecka ďalšie štyri protilietadlové samohybné delostrelecké lafety Gepard , ako aj prvý protibatériový radar Cobra . Informovala o tom webová stránka nemeckej vlády.


 

Vo všeobecnosti, Ukrajina už dostala 20 protilietadlových zbraní z 30 sľúbených Nemeckom, ako aj 4 000 z 10 000 nábojov za ne.

 

Radar Cobra určuje súradnice pozícií nepriateľského delostrelectva, mínometných batérií, ako aj improvizovaných raketometov teroristických skupín. Bol vyvinutý konzorciom Thales, Airbus Defense and Space a Lockheed Martin pre ozbrojené sily Francúzska, Nemecka a Spojeného kráľovstva. Niekoľko jednotiek takýchto radarov získalo aj Turecko. Ukrajina sa stala piatou krajinou na svete, ktorá je teraz vyzbrojená Cobrou.

 

Nemeckého kancelára Olafa Scholza už skôr dotazovali, prečo jeho krajina zatiaľ Ukrajine neposkytuje tanky či bojové lietadlá. Odpovedal, že Nemecko by sa chcelo zamerať na dodávky delostreleckých a protivzdušných obranných systémov . Nemecké noviny Die Welt uviedli, že Krauss-Maffei Wegmann ešte v apríli ponúkol prevod 100 tankov Leopard 2A7 na Ukrajinu, ale Scholzova vláda s dodávkou nesúhlasila. Jeden z nemeckých poslancov v júni povedal, že v Berlíne „nikto nechápe, prečo tanky Leopard nedostanú ozbrojené sily Ukrajiny“.

 

V máji Ukrajina kritizovala, že zostala bez samohybných protilietadlových diel Gepard 1A2, ktoré Bundeswehr vyradil pred viac ako 20 rokmi. Ukrajinská armáda nedostala Nemeckom prisľúbené samohybné protilietadlové delá Gepard 1A2 hoci samotná dodávka bola ohlásená ešte v polovici apríla a nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová dokonca oznámila, že sa takmer uskutočnila, v skutočnosti zostali všetky inštalácie v skladoch výrobnej spoločnosti Krauss-Maffei Wegmann, kde boli uskladnené po vyradení z prevádzky.

 

Nemcom sa vtedy nepodarilo nájsť potrebné množstvo munície pre automatické delá Oerlikon GDF a existujúca zásoba 23 000 nábojov pre všetky inštalácie nestačí ani na jednu bitku. Vo všeobecnosti má Berlín tridsať Gepard 1A2 ZSU a veľkú túžbu preniesť to všetko na Ukrajinu, ale nemá muníciu, ktorá sa vyrába vo Švajčiarsku. A podľa švajčiarskych zákonov je zakázané dodávanie zbraní do krajín, v ktorých prebiehajú nepriateľské akcie.

 

Kyjev pokračuje vo vymáhaní zbraní z Berlína akýmkoľvek možným spôsobom, aby sa postavil Moskve

 

Samohybné delo Gepard 1A2 je vybavené 35 mm automatickými kanónmi Oerlikon GDF pre projektil 35 x 228 mm, ktorý sa vyrába vo Švajčiarsku. Objavili sa informácie, že Nemecko sa údajne dohodlo s Brazíliou na dodávke 300-tisíc nábojov a o ďalších 150-tisíc rokuje aj s Katarom a Jordánskom. Ani toto množstvo munície situáciu nezachráni. Pre efektívne využitie inštalácií je potrebné mať stály zdroj dopĺňania munície, a nie jednorazový. Gepard 1A2 ZSU má strelecký dosah až 5 km a vo výške – až 4 km, radar detekuje ciele vo vzdialenosti až 18 km. Zariadenie zároveň nemá schopnosť riešiť moderné vzdušné hrozby, a preto bolo vyradené z prevádzky.
Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov