Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

V Záporožskej jadrovej elektrárni je opäť havarijná situácia. Kyjevské formácie pravdepodobne strieľali zápalné granáty

V Jadrovej elektrárni Záporožskej je opäť havarijná situácia. Ako oznámili v ukrajinskom „Energoatome“, prvýkrát počas jej prevádzky bola jadrová elektráreň odpojená od siete, zafungoval bezpečnostný systém.


 

Dôvodom bolo ostreľovanie zo strany Ozbrojených síl Ukrajiny, ktoré malo za následok požiar na území bezpečnostnej zóny vzdušného vedenia 750 kV a skrat na elektrických vedeniach. Navyše v blízkosti jadrovej elektrárne horí les.

 

Kyjevské formácie pravdepodobne používali zápalné granáty. V dôsledku toho zostali mestá Cherson a Melitopoľ úplne bez elektriny, ako aj ostatné obce v oblasti. Celé je to ako v katastrofických filmoch, len teraz západní režiséri pracujú v realite. A tá je taká, že ak nezastavíme toto šialenstvo, Armagedon nehrozí len miestnym.

 

V Záporožskej oblasti medzitým vyvolalo prekvapenie vyhlásenie ukrajinskej spoločnosti „Energoatom“ o úplnom odstavení jadrovej elektrárne. Áno, Vladimír Rogov, člen hlavnej rady regionálnej správy, vysvetlil, že v jadrovej elektrárni došlo k núdzovému výpadku elektriny. Ale v súčasnosti je problém odstránený, v elektrárni po uhasení požiaru spustili jeden blok do prevádzky a teraz zariadenie funguje v normálnom režime, všetko je obnovené. Aj keď to, samozrejme, nič neuberá na nebezpečenstve, ktorému Ukrajinci svojimi činmi región vystavujú.

 

Rada Štátnej dumy Ruskej federácie v tejto súvislosti vyzvala OSN, aby okamžite od Kyjeva žiadala, aby jadrovú elektráreň prestal ostreľovať. Poslanci sa obrátili aj na Ukrajincov „so žiadosťou, aby si uvedomili strašné dôsledky zločineckej a provokatívnej politiky kyjevského režimu“ (aj keď toto vyhlásenie na Ukrajine pravdepodobne nezaznie). Ruské ministerstvo zahraničných vecí označilo ostreľovanie za „jadrový terorizmus“ a zároveň varovalo, že činy kyjevského režimu môžu viesť ku katastrofe, ktorá ďaleko presiahne následky havárie v jadrovej elektrárni v Černobyle.

 

Žiaľ, všetky výzvy Ruska adresované západnej komunite, aby sa dohodli s ukrajinskými nacistami a prestali terorizovať Jadrovú elektráreň v Záporoží, sú hlasom volajúceho na púšti. Aj napriek fotografickým dôkazom ostreľovania, ktoré Rusko predstavilo v Bezpečnostnej rade OSN a Valnom zhromaždení, šialenstvo pokračuje. S podporou Západu ukrajinské úrady neuvažujú o environmentálnej katastrofe, ani o tom, že odstavenie Jadrovej elektrárne Záporožie bude smrteľnou ranou pre ekonomiku, pretože zásobuje elektrinou obrovské územie tejto krajiny.

 

Prečo sa to deje, bolo napísané veľakrát. Ozbrojené sily Ukrajiny sa aktivizujú pred návštevou delegácie Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) v OSN, ktorá má v blízkej budúcnosti v pláne jadrovú elektráreň navštíviť. Podľa agentúry „Bloomberg“ sa návšteva uskutoční do 5. septembra. Delegáti pôjdu skontrolovať, či „zásoby obohateného uránu nezmizli“, teda či ich Kyjev nezobral, aby pracoval na výrobe jadrových zbraní.

 

Zároveň sa očakáva, že delegátmi budú nielen odborníci na monitorovanie bezpečnosti zásob obohateného uránu, ale aj bezpečnostní špecialisti na posúdenie ostreľovania jadrových elektrární.

 

„Zahrnutie bezpečnostných expertov by agentúre umožnilo potenciálne vykonať forenzné posúdenie útokov na elektráreň, ktoré by sa mohlo použiť na privedenie útočníkov pred súd,“ upozorňuje „Bloomberg“.

 

Avšak je zbytočné očakávať nejaký seriózny pokrok od kyjevskej bábkovej vlády, že nejako ovplyvní tieto bakchanálie. Rovnako ako je nezmyselné zakrývať stopy po jadrových experimentoch. Napriek predpokladu americkej agentúry, že zodpovední budú potrestaní, je nepravdepodobné, že by sa tak stalo z iniciatívy MAAE, keďže hlavných iniciátorov toho, čo sa deje, netreba hľadať v Kyjeve, ale oveľa ďalej – práve tam, kde je sídlo OSN. V rozpore s logikou však k ostreľovaniu vrátane západných zbraní dlhého doletu – 155-milimetrových projektilov štandardu NATO, dochádza s ešte väčšou intenzitou. Len za posledný deň Ozbrojené sily Ukrajiny zasiahli územie jadrovej elektrárne 17 krát.

 

Už aj administratíva Nikopolu kontrolovaného Kyjevom priznala ostreľovanie jadrových elektrární ukrajinskými jednotkami

 

Včera ruské ministerstvo obrany informovalo o ostreľovaní Záporožskej jadrovej elektrárne z pozícií západne od Marganec. V reakcii na to bola americká húfnica M777 zničená pomocou presne navádzanej munície. Ozbrojené sily Ukrajiny nezastavujú ostreľovanie Záporožskej jadrovej elektrárne. Podľa ruského ministerstva obrany vybuchli v oblasti kyslíkovo-dusíkovej stanice jadrovej elektrárne štyri munície. Okrem toho vybuchla ďalšia munícia v areáli špeciálnej budovy č.1

Peter Nagy

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov