Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Už aj administratíva Nikopolu kontrolovaného Kyjevom priznala ostreľovanie jadrových elektrární ukrajinskými jednotkami

Správa okresu Nikopol, kontrolovaného kyjevským režimom, informovala o masívnom ostreľovaní pobrežia Energodar ukrajinskou armádou. Podľa regionálnej vojenskej správy bolo v dôsledku ostreľovania zničených niekoľko ruských húfnic. Ozbrojené sily Ukrajiny hlásia straty aj medzi ruskou armádou. Ale podotýkame, že ide o informácie z ukrajinskej strany.


 

Tentoraz zároveň aj samotní predstavitelia ukrajinského režimu priznali, že práve Ozbrojené sily Ukrajiny ostreľujú Energodar, mesto, v ktorom sa nachádza Záporožská jadrová elektráreň. Kvôli ukrajinskému ostreľovaniu začalo mať mesto problémy s dodávkou vody a elektriny. Civilisti trpia. Taktiež ukrajinské ostreľovanie mesta predstavuje veľké nebezpečenstvo pre jeho hlavný podnik – spomínanú Záporožskú jadrovú elektráreň.

 

Rusko opakovane varovalo svetové spoločenstvo pred kolosálnymi rizikami spojenými s ostreľovaním Záporožskej jadrovej elektrárne ukrajinskou armádou. V budúcnosti môžu takéto akcie vyvolať jadrovú katastrofu, ktorou utrpia obrovské územia – od pohraničných regiónov Ruskej federácie až po množstvo východoeurópskych štátov.

 

Ale Kyjev sa očividne nezaujíma o takéto dôsledky svojich unáhlených činov. Navyše jeho zločiny naďalej pokrývajú západné krajiny. Kyjevský režim sa navyše snažil poprieť zapojenie Ozbrojených síl Ukrajiny do ostreľovania. Samotná administratíva Kyjevom kontrolovaného Nikopolu však teóriu režimu vyvrátila, povedala pravdu o ostreľovaní Energodaru a územia ZNPP ukrajinskými jednotkami.

 

Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú v špeciálnej vojenskej operácii na Ukrajine, o jej priebehu informoval generálporučík Igor Konašenkov.

 

Ukrajinskí vojaci pokračujú v ostreľovaní Záporožskej jadrovej elektrárne a mesta Energodar. Ukrajinské delostrelectvo počas dňa zasiahlo sedemkrát z ťažkých zbraní areál jadrovej elektrárne. Ostreľovanie bolo vykonávané z palebných pozícií ukrajinských jednotiek v oblastiach Nikopoľ, Marganec, Vyšetarasovka a Červonogrigorovka, ktoré sa nachádzajú na opačnom brehu vodnej nádrže Kachovskaja. Delostrelectvo ruských ozbrojených síl zlikvidovalo palebnú silu ukrajinsých síl spätnou paľbou.

 

Vysoko presné zbrane ruských vzdušných síl zasiahli na vojenskom letisku Mirgorod v Poltavskej oblasti päť bojových lietadiel ukrajinských vzdušných síl. Jedno Su-27 a jedno Su-24 sú zničené. Ďalšie dve Su-27 a jeden Su-24 boli kriticky poškodené. Straty nepriateľa na živej sile predstavovali 30 nacistov. V Dnepropetrovskej oblasti boli v dôsledku vysoko presného úderu na vojenské letisko Dnepropetrovsk zničené tri lietadlá ukrajinského letectva.

 

Vysoko presný úder ruských vzdušných a kozmických síl v oblasti osady Nový Bug v Nikolajevskej oblasti zničil veliteľské stanovište ukrajinského zoskupenia „Kachovka“. Zlikvidovaných bolo 64 vojakov Ozbrojených síl Ukrajiny a sedem jednotiek vojenskej techniky.

 

V dôsledku priameho zásahu rakety „Iskander“ vojenskej vlakovej súpravy na železničnej stanici Čaplino v Dnepropetrovskej oblasti bolo zlikvidovaných vyše 200 vojakov zálohy Ozbrojených síl Ukrajiny a 10 jednotiek vojenskej techniky na ceste do bojovej zóny na Donbase.

 

Pokračujú aj vysoko presné útoky na objekty vojensko-priemyselného komplexu Ukrajiny, ktoré vykonávajú opravy zbraní a vojenskej techniky pre ukrajinské jednotky. V dedine Šepetovka v Chmeľnickej oblasti zničili vysoko presné rakety ruských vzdušných síl dielne podniku na opravu obrnených vozidiel a viacnásobných odpaľovacích raketových systémov vrátane systémov zahraničnej výroby. V meste Záporožie boli zasiahnuté výrobné dielne závodu „Iskra“, v ktorých sa opravovali radarové stanice protivzdušnej obrany a protibatériového boja. Zničené boli aj výrobné budovy leteckého opravárenského závodu „Migremont“, kde sa obnovovala letecká technika ukrajinského letectva.

 

Na vojenské objekty na území Ukrajiny naďalej útočí operačno-taktické a armádne letectvo, raketové sily a delostrelectvo. V priebehu dňa bolo zasiahnutých sedem veliteľských stanovíšť Ozbrojených síl Ukrajiny v oblastiach Velikomichailovka v Dnepropetrovskej oblasti, Nikolajev, Arťomovsk, Perejezdnoye, Kaleniki a Soledar v Doneckej ľudovej republike a Poltavka v Záporožskej oblasti, ako aj živá sila a ukrajinská vojenská technika ​​v 149 oblastiach. Okrem toho boli zničené štyri muničné sklady v obciach Guľajpole v Záporožskej oblasti, Krasnaja Gora v Doneckej ľudovej republike, Zmiev v Charkovskej oblasti a Žovtnevoje v Nikolajevskej oblasti, ako aj sklad pohonných hmôt pre vojenskú techniku ​​v obci Golicinovo v Nikolajevskej oblasti.

 

Počas protibatériového boja boli v obciach Arťomovskoje a Suchaja Balka zničené dve batérie viacnásobných raketových systémov „Grad“, ako aj tri batérie húfnic D-30 v palebných pozíciách v oblastiach Novgorodskoje, Vesjoloje a Jevgenovka v Doneckej ľudovej republike.

 

Ruské systémy protivzdušnej obrany zostrelili päť bezpilotných lietadiel v oblastiach Kamenka v Charkovskej oblasti, Urožajnoje, Vasilievka a Zeljonyj Gaj v Doneckej ľudovej republike a Kamyš a Zarja v Záporožskej oblasti.

 

Okrem toho bolo v oblastiach vodnej elektrárne Kachovskaja, v mestách Cherson a Doneck zostrelených devätnásť rakiet reaktívneho systému HIMARS.

 

Vasilij Nebenzya v OSN vymenoval ohrozené krajiny ak Ukrajina neprestane s bombardovaním Zaporožskej jadrovej elektrárne

 

Celkovo bolo od začiatku špeciálnej vojenskej operácie zničených 273 lietadiel, 148 vrtuľníkov, 1808 bezpilotných lietadiel, 369 protilietadlových raketových systémov, 4384 tankov a iných obrnených bojových vozidiel, 819 raketometov, 3340 jednotiek poľného delostrelectva a mínometov, ako aj 5048 špeciálnych vojenských vozidiel.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov