T-55
Aktuality, História, Pozemná technika,

Prečo T-55, sovietsky tank „atómovej vojny“, tak vystrašil NATO?

K polovici 1950-tych rokov sa medzinárodná situácia stále zostrovala. Navyšovanie atómových arzenálov ZSSR a USA mohlo prerásť do plnohodnotného konfliktu s použitím zbraní hromadného ničenia. V takom prípade by sa hlavným bojiskom stala Európa.


 

Ruskí konštruktéri vytvorili špeciálne pre atómovú vojnu tank T-55, ktorý sa stal pre natovských spojencov skutočnou nočnou morou.

 

Trhák na Le Manche
ZSSR mal po ukončení 2. sv. vojny najmohutnejšiu pozemnú armádu na svete. A práve na ňu sa spoliehali sovietski stratégovia na prípad vojenského konfliktu s NATO.

 

Predpokladali prudkým trhákom preraziť obranu útvarov Severoatlantickej aliancie a vojsť do ich operačného priestoru, rýchlo rozšíriac zónu svojej nadvlády. Za týchto podmienok sa hlavná úloha odvodzovala tankom: tisíce obrnencov mali zotrieť opevnené obranné čiary.
Hlavné ťažisko bojov do mobilizácie vojsk socialistických štátov mala niesť Skupina sovietskych vojsk v Nemecku (SSVvN). Bolo to obrovské zoskupenie v počte okolo dvoch miliónov ľudí. Podľa prepočtov odborníkov skupina bola schopná nielen odraziť prvý úder, ale aj prejsť do protiútoku a na piaty deň dosiahnuť čiaru Hamburg – Le Havre, čiže dôjsť do prielivu Le Manche, obsadiac severozápadné územia Francúzska a Nemecka, ako aj Belgicko a Holandsko.

 

Vďaka svojej „osobitej misii“ SSVvN skôr ako všetky ostatné dostávala do výzbroje najnovšiu techniku. V roku 1958 to bola jedna z prvých dodávok tankov T-55. Išlo o univerzálnu mašinu, prispôsobenú na boj v podmienkach západnej apokalypsy. Spoľahlivá ochrana posádky od radiačného účinku spolu s vysokou rýchlosťou, slušnou palebnou silou a dobrým pancierom robila z T-55 nočnú moru pre západoeurópskych stratégov.

 

Americký M60 Patton Tank

 

Nezraniteľný
Konštruovanie nového tanku sa začalo v roku 1957 vo fabrike č. 183 (dnes Uralvagonzavod) na platforme tanku T-54. Sovietski technici prejavili pri tom zázraky efektivity: len za rok sa im podarilo skonštruovať skúšobný model, ktorý sa radikálne líšil od svojho predchodcu. Jeho hlavnou novinkou bol systém protiradiačnej ochrany. Štvorčlenná posádka sa nachádzala v hermeticky úplne uzavretom tanku: technici zdokonalili tesnenia na poklopoch a technických otvoroch, z tankovej veže odstránili jeden ventilátor. T-55 mal okrem toho zabudované senzory, schopné zaregistrovať radiáciu. V momente, ako ju zaregistrovali, systém automaticky vypínal palubnú elektrickú sieť a motor.

 

Britský Centurion Mk.10

 

Keď palubné systémy T-55 zaregistrovali použitie protivníkom atómovej zbrane, tank sa automaticky zastavil a čakal, kým prejde tlaková vlna. Na ďalšiu ochranu posádky mal tank zabudovaný dúchadlový separátor, ktorý vytváral vo veži vyšší tlak a neprepustil do nej rádioaktívny prach. Táto technológia umožnila tanku bez problémov prekonávať aj vodné prekážky.

 

Na záver svojej kariéry mal T-55 zabudovaný systém „Kladivo“, vyvinutý čs. vojenskou vedou. Ten z neho robil rovnocenného súpera aj tankom novej generácie

 

Univerzálna mašina
Prednosť v boji na spálenej pôde zabezpečoval motor o výkone 580 konských síl (oproti T-54 išlo o výkon plus 60 konských síl), prístroje na nočné videnie, automatický systém hasenia požiaru „Rosa“.

 

Palebný priemer T-55 tvorilo 43 granátov, paľbu viedol 100 mm kanón D-10. V porovnaní s T-54 bola zvýšená záručná doba prevádzky tanku z tisíc na dvetisíc kilometrov.

 

V porovnaní so svojimi hlavnými konkurentmi – americkým M60 (začal sa vyrábať v roku 1960) a britským Centurion Mk.10, rovesníkom päťdesiat päťky, mal „Tank atómovej vojny“ nemálo predností. Bol ľahší, mal 38,5 tony oproti 54 tonám M60 a takmer 52 tonám Centuriona. T-55 bol aj kompaktnejší: 6,2 m dĺžka; 3,27 m šírka a 2,21 m výška. M60 sa v dĺžke blížil k 7 metrom a „Brit“ k ôsmim.
Západní konkurenti nemali na sovietsku mašinu ani v pomere šírka – výška. Navyše z tejto trojice bol T-55 najrýchlejší – maximálnu rýchlosť mal 50 km/hod. oproti 48 u „Američana“ a 34,6 km u „Brita“.

 

Preto sa T-55 svojimi charakteristikami výborne hodil na bleskový prielom obrany protivníka a obsadenia mu čo najväčšieho územia v čo najkratšom čase.

 

Západní vojaci, osobitne Európania, veľmi citlivo vnímali tieto možnosti T-55, a preto by boli neradi videli túto mašinu v činnosti. Američania, ktorí si to mohli v prípade nutnosti odsedieť doma za oceánom, boli nútení pozorne počúvať svojich spojencov zo Starého kontinentu.

 

„Tankový Ak-47“
T-55 sa stal jedným z najmasovejších tankov v dejinách. Za 21 rokov, od roku 1958 po rok 1979, ich zišlo z výrobných pásov vyše 50 tisíc. Kvôli spoľahlivosti, jednoduchosti a vysokým bojovým kvalitám ho vojaci nazvali „tankovým Ak-47“.
Možno to znie prekvapivo, no T-55 sa mohol pustiť do boja aj s omnoho dokonalejšími západnými mašinami, napr. s americkým tankom M1 Abrams, výroba ktorého sa začala v roku 1980. Slušne sa prejavili „päťdesiat päťky“ aj v operácii „Púštna búrka“ v roku 1991, kde sa im americkí tankisti vyhýbali a radšej úlohu ich zničenia zvalili na plecia delostrelectva a letectva.
Vladimír Mikunda

 

 

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov