Poloostrov Hel
Aktuality, História,

Horúca aktualita: Z Baltického mora hrozí chemický „útok“

Spôsobiť ho môžu desiatky tisíc ton zatopených nemeckých chemických zbraní, ktoré boli s ďalšou výzbrojou zatopené v Baltickom mori v časoch 2. sv. vojny.


 

Poľské noviny Gazeta Wyborcza uvádza, že tohto neželaného „suveníru“ tam môže ležať 40-100 tisíc ton. Presné množstvo sa nedá určiť, pretože je obtiažne určiť všetky miesta jeho zatopenia. Z lodí boli na rôzne miesta vyhadzované do mora tony sudov. Debny s chemickými látkami boli unášané morskými prúdmi až kým nezhnilo ich drevo. Potom ich obsah usedal niekde v mori, upresňujú poľské noviny.

 

.

 

Chemické zbrane tých čias – boli hlavne sudy s horčičným plynom (Yperitom), letecké bomby a míny, obsahujúce bojové otravné látky, hlavne Yperit a zlúčeniny Arzénu (napr. Adamsit). O tom, aké nebezpečné sú tieto látky, sa neraz presvedčovali rybári z Helského polostrova, ktorí len zo záujmu otvárali náhodne debny. Veľakrát sa to končilo rôznymi spáleninami. V článku sa píše, že z výskumov, ktoré uskutočnili vedci Poľskej akadémie vied v rokoch 2011-2019, vyplýva, že bomba s Yperitom zarazí vodu v priemere 70 metrov, zničiac pri tom všetku podmorskú flóru a faunu.
Vladimír Mikunda

 

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov