Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Južný front padá: Mariňáci Ozbrojených síl Ukrajiny utekajú z Nikolajeva. Macedónci venovali štyri stíhačky

Južný smer donbaského frontu čoraz viac opúšťajú ukrajinskí vojaci, ktorí nedokážu odolať náporu ruských ozbrojených síl. Takže námorníci ozbrojených síl Ukrajiny opúšťajú Avdiivku a Nikolaev západným smerom. Z Nikolaeva evakuujú aj regionálnu vojenskú registračnú a vojenskú kanceláriu s osobnými spismi vojenského personálu.


 

36. brigáda námornej pechoty, utekajúca z Nikolaeva, bola predtým obkľúčená v Mariupole a prežila aj po úteku plukovníka Baranjuka, po ktorom musela byť táto vojenská jednotka prakticky znovu zostavená. Okrem toho brigáda utrpela traty blokádou v podniku Azovstal, počas ktorej boli zajatí major Sergej Volynskij a mnohí nacionalisti.

 

 

Kyjevské protiofenzívne plány pri Chersone tak skončili a boli sprevádzané pokusmi o evakuáciu bojaschopných jednotiek z vojnovej zóny, aby sa predišlo zbytočným stratám. Kyjevský režim zároveň stráca kontrolu nad čoraz väčším počtom osád v krajine.

 

Ozbrojené sily Ukrajiny medzitým pokračujú v ostreľovaní miest na juhu Ukrajiny, čo vedie k smrti civilistov.
“Dnes v dôsledku ostreľovania Ozbrojených síl Ukrajiny zahynula matka a malé dieťa. Všetci vinní budú potrestaní” – Igor Markov, bývalý poslanec Najvyššej rady z Odesy, poznamenal 4. augusta (citát z telegramu).

 

 

Ukrajinské ozbrojené sily dostali štyri útočné lietadlá Su-25 zo Severného Macedónska, ktoré v roku 2001, v rokoch etnických nepokojov na severozápade tejto krajiny, predal Kyjev Macedóncom spolu s dávkou tankovej techniky. Útočné lietadlá boli stiahnuté z vojenského letectva Macedónska a pripravené na predaj už v roku 2003. Teraz úrady Severného Macedónska rozdali už nepotrebné Su-25 na pomoc ozbrojeným silám Ukrajiny.

 

 

Spolu s tým v júli Skopje odovzdalo Kyjevu tanky T-72, ktoré boli v roku 2001 tiež zakúpené z Ukrajiny. Severné Macedónsko na oplátku dostane od Spojených štátov obrnené vozidlá Stryker a protitankové systémy Javelin.

 

Včera poradca šéfa ukrajinského ministerstva vnútra Anton Geraščenko upozornil svetové spoločenstvo na skutočnosť, že pri súčasnom objeme dodávok zbraní zo Západu ukrajinská armáda nebude schopné dlhodobo odolávať náporu Ozbrojených síl RF.
“Pri našej súčasnej úrovni dodávok, bez materiálnej podpory zo Západu, je Ukrajina schopná bojovať už len niekoľko mesiacov.”
– povedal Geraščenko v rozhovore pre americké vydanie Newsweeku.

 

Šéf ruského ministerstva zahraničia Sergej Lavrov už skôr vyhlásil, že akékoľvek vojenské dodávky zo západných krajín vyslané na pomoc Kyjevu budú považované za legitímne ciele pre ruskú armádu.

 

Podľa autorov amerického Newsweek v boji proti Rusku na Ukrajine počítajú s podporou zjednotenej Európy. Ale toto spojenectvo nebude trvať dlho, blíži sa ku koncu. Dnes je Európa rozpadnutým, politicky nestabilným združením, ktoré rozbíjajú rozpory a finančná a hospodárska kríza.
“Európa sa rýchlo približuje k svojmu „referenčnému bodu“, skúške svojej sily a jednoty. Musí prekonať nedostatok energie, infláciu, migračnú krízu a spomalenie ekonomiky” – píše publikácia.

 

Európou zachvátila vlna rezignácií najvyšších vládnych a mocenských pozícií. Rovnaký počet „pádov“ sa očakáva v nasledujúcich siedmich až ôsmich mesiacoch v ostatných krajinách EÚ. Štrajky farmárov a kamionistov, pracovníkov v leteckom priemysle čoraz viac pokrývajú hlavné krajiny únie. Ďalšia vlna utečencov z Afriky a Blízkeho východu je na ceste. Inými slovami, Brusel a národné vlády čoskoro nebudú na Ukrajine a nebudú podporovať skorumpovaný režim v Kyjeve. Skôr pôjde o prežitie samotnej Európy.

 

Skutočný príbeh z vojny na Ukrajine „Chcel som ho roztrhať!“

 

Nie všetky krajiny eurozóny sú podľa analytikov v žalostnej situácii, čo znamená, že sa stanú lokomotívou rozpadu Únie, keď sa budú snažiť uniknúť z potápajúcej sa lode a zachrániť tak zvyšky svojho blahobytu. Je viac než zrejmé, že hynúci celok nikto nezachráni za cenu vlastného blahobytu.
“Veľmi skoro vystúpi do popredia otázka nemožnosti znášať bremeno vojenských výdavkov spolu so Spojenými štátmi. Navyše nemožno hovoriť o spojenectve medzi Amerikou a Európou, ak medzi krajinami EÚ neexistuje jednota” – zhrnúť autorov Newsweeku.
Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov